Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: E-420 - szumy, smugi, głębia

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-420 - szumy, smugi, głębia

Witam Wszystkich

Od pół roku jestem użytkownikiem E systemu. Aparat kupiłem bez wielogodzinnych badań testów i bez śledzenia milionów opinii na przeróżnych forach uznając że najtańsza lustrzanka, niezależnie od systemu, zapewne nie będzie się specjalnie różnić od konkurencji pod względem jakości zdjęć (rzecz jasna poza ultra plastikowym Canonem). Wybór padł na Olympusa E-420 ponieważ jest bardzo poręczny, świetnie wykonany a jego obsługa i dostęp do ustawień jest doskonały.

Po dłuższym czasie użytkowania zauważam jednak poważne wady sprzętu. Chodzi o... jakość zdjęć. W porównaniu z archaicznymi, manualnymi analogami czy nawet najprostszym MZ-50 bardzo rozczarowuje. Zdjęcia wydają się "płaskie", mało kontrastowe. Główny problem to mały zakres tonalny, często niewiele szczegółów w cieniach, czasami barwy. Prosto z aparatu zdjęcia wyglądają na lekko "stłumione". Oczywiście chodzi o zdjęcia bez obróbki, suwakami w PS można zdziałać cuda. Największy jednak problem dotyczy szumów. Nie chodzi o to że są ale oto jakie są. Bardzo lubiłem ziarno w analogu, często ziarno cyfrowe potrafi dać ciekawe efekty. Niestety to z Olympusa jest okropne. Zdjęcia z ISO powyżej 400 wyglądają jak te z komórki, szczególnie na jednolitych, ciemnych powierzchniach. Pojawiają się poziome lub pionowe pasy których nijak nie da się wyeliminować odszumianiem.

Nie znalazłem informacji o nowym sofcie który ma wpływ na te wady. Czy macie pomysł na eliminację nieciekawych szumów? Czy zmiana optyki na tą dobrej jakości może mieć wpływ na zachowanie matrycy w tym zakresie? Używam obiektywu kitowego i zastanawiam się czy zmiana np. na 14-54 poprawi sytuację na wyższych wartościach ISO? To oczywiście problem samej matrycy ale może lepsza optyka też coś jest w stanie zmienić. Jak ma się do tego problemu Pancake?

Byłbym wdzięczny za wszelkie rady i pomysły. Aparat bardzo lubię ze względu na obsługę i kompaktowe wymiary. To ogromne zalety ale najważniejsza jest jakość zdjęć.

A może macie bezpośrednie porównanie z innymi modelami entry-level od Pentaxa, Canona lub Nikona?

Z góry dzięki!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Jedna przykladowa fota z ukazaniem problemu, wypluta bez ingerencji PG z aparatu zastepuje 1000 slow.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Streetlegal Zobacz posta
    Witam Wszystkich

Od pół roku jestem użytkownikiem E systemu. Aparat kupiłem bez
    {klik}
    na obsługę i kompaktowe wymiary. To ogromne zalety ale najważniejsza jest jakość zdjęć.
    Wyłącz gradację auto. Dotunuj sobie ustawienia tworzenia JPG w aparacie. Masz tam kilka opcji, od kolorów oczo*&^$#@ po kontrast i wyostrzanie. Poświęc na to trochę czasu, w menu masz całą masę opcji, które jak zwykle nie dogodzą każdemu. (zgaduję, że nie używasz RAW).

ps. Szum z olka, ten widoczny do ISO 800 jest zazwyczaj bardzo hmmm, miły, choć oczywiście wolał bym bezszumną pupę.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Bzyku
    Mieszka w
    Stary Sącz/małopolska
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    Mamy takie coś jak "Popularne etykiety" na stronie głównej forum. Wyszukaj E-410 i kliknij. Wysypie się wszystko co na forum o E-410 napisano. Trzeba trochę poszukać i poczytać, prawdopodobnie temat już był omawiany.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    cyfrówka ma ta zaletę, że można ją dostosować pod siebie. W menu masz ustawienia takie jak kontrast , ostrość , odszumianie itp. Trzeba drogą testów dostosować aparat do siebie.
    Wg mnie przesadzasz zanadto - sam fociłem i focę analogiem i fociłem swego czasu E-1 .
    Powiedz mi - jakiej wielkości odbitki robisz, że szumy z matrycy 420 masz gorsze niż z analoga i porównujesz do komórki ?
    Że zakres tonalny ? tak ma większość cyfrówek w porównaniu z negatywem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Narzekanie na sprzęt niewiele tu zmieni. Trzeba trochę posiedzieć na forum, porozmawiać z ludźmi, poczytać to i owo, poeksperymentować trochę z aparatem. Można zaryzykować, że cała zabawa w fotografie polega na tym by przechytrzyć ograniczenia jakie narzucają nam nasze "zabaweczki". Fakt, Oly nie będzie prezentował iso 1600 gładziutkiego niczym pupa niemowlaka, ale... co z tego? Ludzie przez dziesięciolecia robili zdjęcia rzadko kiedy wychodząc poza iso 400. Może lampa + statyw by się przydał? Co się tyczy ZD 14-54, swoją drogą moje ukochane szkiełko, obiektyw nie wpływa na zaszumienie zdjęć, nie jest w żaden sposób sprzężony z matrycą. Jego atutem jest to, że jest jaśniejszy niż kit - tzn. że zamiast zrobić zdjęcie na 1/30 s. zrobisz je na 1/50. Mała różnica, ale często wystarczy by uniknąć podbijania czułości. Co do kolorów. Rozwiązania są trzy: 1/ ustaw w aparacie tryb "vivid", 2/ przerzuć się na e 400 z Kodakowską matrycą (piękne kolory, szerszy zakres, ale wyższe szumy), 3/ Zmień sprzęt. To ostatnie rozwiązanie może być również lekarstwem na inne bolączki.

Mówiąc krótko, radze poczytać setki opinii, zastanowić się jak rozwiązać problemy jakie Cię męczą, a jeśli będziesz uważasz, że nie ma rozwiązania to pamiętaj "Fruźki wolą optymistów!".
    MK

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Przez kilka miesięcy robienia zdjęć mogę powiedzieć że przećwiczyłem sporą ilość opcji. Zbyt intensywne gmeranie w ustawieniach zwykle niewiele daje. Zawsze zostaje suwak przy wywołaniu RAW albo zabawa w PS. Chodzi o sam materiał, jest dość przeciętny jeżeli chodzi o dynamikę obrazu.

Co do szumu, zupełnie nie spodziewam się jego braku. Tak jak napisałem wcześniej bardzo lubię zdjęcia z ziarnem, nawet tym cyfrowym o ile przypomina analogowe. Nie jestem też fanem ultra gładkości, lekki szum i ziarno nadają często zdjęciom ciekawszy charakter. Chodzi o samą strukture. W przypadku Olympusa powstaje masa przebarwień w cieniach i ciemniejszych powierzchniach a do tego jest efekt smug. Maksymalne ustawienie noise reduct niewiele daje a nawet chyba lekko pogarsza sprawę.

Dzięki za info dotyczące czasów naświetlania, mi jednak chodziło o zachowanie matrycy przy tej samej czułości, tym samym czasie ale innym szkle podpiętym do body. To że zmieni się czas przy tych samych parametrach ekspozycji to zupełnie inna sprawa.

Oto przykład brzydkich szumów: https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1234387423

Niskie ISO 400, w lewym dolnym rogu wyraźne smugi i niebieskawe przebarwienie. To zdjęcie zrobione na szybko z ręki ale przy dłuższym czasie więc problem jest mało wyraźny. Przy słabym dziennym oświetleniu i krótszych czasach widać smugi dużo wyraźniej, nawet od ISO 400.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	smugi.jpg
Wyświetleń:	771
Rozmiar:	170,2 KB
ID:	12507  

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ja powtórzę:

Jedna przykladowa fota z ukazaniem problemu, wypluta bez ingerencji PG z aparatu zastepuje 1000
    A ty wstawiasz znaczek pocztowy bez exifa...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    ...............
    # FlashPix Version = 0100
    # Colour Space = sRGB (1)
    # Image Width = 533 pixels
    # Image Height = 400 pixels
    # Image Source = digital still camera (DSC)
    # Custom Rendered = normal process (0)
    # Exposure Mode = manual exposure (1)
    # White Balance = auto (0)
    # Digital Zoom Ratio = 100/100 = 1
    # Scene Capture Type = standard (0)
    # Gain Control = high gain up (2)
    # Contrast = normal (0)
    # Saturation = high (2)
    # Sharpness = hard (2)
    Exif IFD1

* Compression = JPEG compression (6)
    * X-Resolution = 72/1 = 72
    * Y-Resolution = 72/1 = 72
    * X/Y-Resolution Unit = inch (2)

To wycinek z danych

Tym sie pobaw
    # Gain Control = high gain up (2)
    Saturation = high (2)
    # Sharpness = hard (2)
    * Compression = JPEG compression (6)

Lepsza bedzie fota bez ingerencji Twojej
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 11.02.09 o 23:48

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wygląda na banding. U mnie pojawia się taki w cieniach na iso1600, przy żarowym świetle.

Nasycenie i wyostrzanie ustawiłbym na -2, podobnie kontrast. Albo w ogóle nie robiłbym jpegów.