Strona 15 z 40 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam wszystkim uwaznie przeczytałem wasze posty, jestem prawie zdecydowany na Metz o dziwo bo zawsze jestem zwolennikiem oryginalnych produktów czyli aparat olympus to lampa olympus ale FL 36 to jak czytalem slaba moc i wolna praca w przeciwienstwie niby do Metza AF 48. Dreczy mnie jednak troche fakt taki, iż nie wiem jak wplywa brak auto TTL w Metz w przeciwienstwie do posiadania tej funkcji w FL-36r, a druga sprawa jest taka czy moge w Metz położyc lampe z boku obiektu tak aby bezprzewodowo zrobic fotke w FL-36r jest taka mozliwosc i do tego specjalnie jest załączona podstawka której brak w Metz pozdrawiam wszystkich, Rocco przeczytałem całą instrukcję ale nie wszystko zrozumiałem więc prosze o cierpliwość

rocco
    Gość
    Wyzwalania bezprzewodowego z Olympusami Metz nie miał, wtedy, gdy ja miałem te lampę. Można ją było wyzwolić inna lampą Metza, np. 58 AF-1 założoną w sanki aparatu. Zreszta wtedy nie było modelu aparatu, który by to potrafił, testowałem jż z E-510.
    Dzisiaj na stronie firmowej Metza
    http://www.metz.de/en/photo-electron...formation.html
    można przeczytać:
    Olympus / Panasonic / Leica Version
    Four Thirds TTL flash mode
    Four Thirds TTL remote mode (slave operation)
    Te słowa informują, że modelami umozliwiającymi sterowanie lampą powinno to działać.
    48 AF-1 jest lampą z nowej serii Metza, umożliwiajacej wgrywanie nowego firmware za pomocą kabla USB. Byc może w nowej wersji oprogramowania zaimplemetowano te funkcję , więc tego poszukałem.
    Zagladając znów na stronie producenta znajdujemy najnowszą wersję:
    mecablitz 48 AF-1 digital Olympus/Panasonic V2.0 Win -
    Firmware V2.0 (released on 16.06.200 now also for Panasonic DMC-L10 and for RC-mode with Olympus E-3, E-420, E-520, SP-570.

jest do niej takze ulotka w formacie PDF:
    http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/...plement_01.pdf
    czytamy w niej:
    The flash unit is compatible as a slave flash unit with the wireless Olympus
    RC flash system (RC = remote control or remote mode). With it one or more
    slave flash units can be remotely and wirelessly controlled by the camera's
    built-in flash unit, which operates as the controller flash unit (remote mode).
    In this process, the flash of the controller flash unit has a control function for
    the slave flash units, and does not itself contribute to any significant extent to
    lighting the shot.
    The slave flash units must be able to receive the light from the controller flash
    unit with the integrated sensor for remote mode  .
    The slave flash mode is only supported by suitable cameras (e.g.,
    Olympus E3, E420, SP570UZ)
    Wychodzi więc na to, że powinno to działać po zaktualizowamiu firmware do wersji 2.0
    Podstawkę mozna kupić na Allegro za pare groszy.
    Własna automatyka (czyli to A) przydaje się czasem chociaz ja już z niej nie korzystam. Do moich potrzeb wystarcza TTL.
    zaletą Metza jest nieco wyższa liczba przewodnia czyli większa moc lampy. Ceną chyba tez wygrywa z lampą Olympusa.
    Wybór, jak zwykle, należy do Ciebie
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 10.02.09 o 22:21

| OlyJedi Awatar maj0nez
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Też myślałem nad Metz 48, przejściowo kupiłem Tumaxa i jednak zdecydowałem się na FL50 i nie żłuję tej decyzji gdyż Tumak działa w Slave i się przydaje do parasolki dodatkowo z FL'ką

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    hmmm a ju prawie bylem pewien Metz, liczba przewodnia daje duzo,a w Metz az 48 z czego od fl 50 too jedyne 2 mniej, a jednak dwa razy nizsza cena, jak to mowia clubowicze "Mocy nigdy nie zawiele " bardzo podoba mi sie efekt naswietlania od tylu gdzie lampa jest polozona za obiektem a ja fotografuje od przodu lub z lekkiego skosu, i do tego jest mi napewno potrzebne sterowanie bezprzewodowe, mam olka e-510 i chcialbym wiedziec czy ktos moze juz probowal wyzwolic lampe Metza bezprzewodowo tym aparatem, w podobnym przypadkach jak opisalem powyżej, może poprawię pytanie czy wogole z E-510 jest możliwość bezprzewodowego błysku z Metzem lub nawet FL-36r gdyż gdzieś doczytałem że e-510, wogole nie współpracuje z RC.
    PS. Dzieki Rocco troche mi to dało do myślenia ale nie wiem czy to dobrze bo głowa robi się coraz cieższa a portfel co raz cieńszy
    Ostatnio edytowane przez jarwlo ; 10.02.09 o 23:26

rocco
    Gość
    E-510 nie ma funkcji RC to i z lampami Olka tego nie będzie.
    Można wyzwolić Metza bezprzewodowo drugim Metzem w sankach aparatu. Np. sankach Metz 58 AF-1 a z boku 48 AF-1. Ale nie odwrotnie. 48 AF-1 może pracować tylko jako slave, zaś 58 Af-1 i jako master i jako slave.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    tak własnie myslalem, ze dobrze to zauwazylem w jakims poscie , z tego co wynika to kupowac odrazu Metza AF 48 bo jesli praccuje bezprzewodowo to przy zmianie korpusu wykorzystam ta opcje, a jak narazie roznica z e-510 pomiedy metzem a FL-ka bedzie tylko taka ze nie ma auto ttl i to wszystko z tego wynika ?? sam korpus(body) mozna kiedys wymienic np na 520 i z tego wynika ze firmvare 2.0 juz umozliwia bezprewodowe blyski z ta wersja aparatu. hmmm a ktos się niby chwalil ze bezprzewodowo wyzwolil blysk E-510 z FL-36r ;/ ciekawe jak .

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jarwlo Zobacz posta
    tak własnie myslalem, ze dobrze to zauwazylem w jakims poscie , z tego co wynika to kupowac odrazu Metza AF 48 bo jesli praccuje bezprzewodowo to przy zmianie korpusu wykorzystam ta opcje, a jak narazie roznica z e-510 pomiedy metzem a FL-ka bedzie tylko taka ze nie ma auto ttl i to wszystko z tego wynika ?? sam korpus(body) mozna kiedys wymienic np na 520 i z tego wynika ze firmvare 2.0 juz umozliwia bezprewodowe blyski z ta wersja aparatu. hmmm a ktos się niby chwalil ze bezprzewodowo wyzwolil blysk E-510 z FL-36r ;/ ciekawe jak .
    możesz po kupieniu "ustrojstwa" do wyzwalania radiowego lub z fotocelą.

rocco
    Gość
    Jakiego znowu "auto TTL"?
    TTL ma, to jest tryb pomiaru światła przez obiektyw (through the lens).
    Nie ma Auto czyli własnego czujnika w korpusie lampy.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    sorry Rocco źle sie wyraziłem albo inaczej źle doczytałem , ale za to co ten czujnik tak naprawde robi, jaka jest jego zaleta tak naprawdę i kiedy sie przydaje ?? o pomiarze i funkcji TTL wiem ale dzieki za przypomnienie
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    możesz po kupieniu "ustrojstwa" do wyzwalania radiowego lub z fotocelą.

o coś takiego Ci chodzi ??
    http://allegro.pl/item542634624_radi..._uniwe_mf.html
    Ostatnio edytowane przez jarwlo ; 11.02.09 o 00:08 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Właśnie zaktualizowałem Metza 48 AF-1 i z E-3 współpracuje zdalne wyzwalanie problem miałem z aktualizacją na Viście, natomiast na XP wszystko poszło ok