I te, za przeproszeniem, gumki wzrok odciągają.
I te, za przeproszeniem, gumki wzrok odciągają.
Faktycznie są za bardzo jaskrawe w porównaniu do reszty zdjęcia. Następnym razem zwrócę na to uwagę, dzięki![]()
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
www.adamkrol.com
8-Kamila za blisko ściany przez co nie można rozmyć tła a które bardzo psuje odbiór. Poza tym dość nieciekawie skierowane oczy.
9- po prawej za dużo wyraźnych krzewów które nic nie wnoszą a odwracają uwagę.
10- kompozycyjnie i w miarę technicznie udany portret który z przyjemnością się ogląda. Tu zwróć uwagę na świetnie rozmyte tło które w niczym nie odciąga uwagi od modelki a podkreśle plenerową scenerię.
11 i 12 bardzo sympatyczna modelka ale zastosowane nakrycie głowy za bardzo pogrąża w cieniu oczy. Taki kadr trzeba rozjaśnić światłem od dołu aby pozbyć się cienia. Dodatkowo 12 trochę za ciemna.
13 dość śmiały sposób ustawienia modelki i wnoszący ciekawość, jednak słabo rozmyte tło powoduje, że ma się wrażenie, że zdjęcie wraz z modelką zaraz spadnie i tak ulatnia się zainteresowanie nim. Generalnie bez prób nie ma efektu, staraj się bardziej operować prze ujęciach portretowych głębią ostrości rozmywając tło.
pozdrawiam Wiejo
Dziękuję bardzo za Twoją opinię! Mam nadzieję, że z czasem będę robił coraz mniej błędów. Z tym rozmywaniem tła to nie zawsze mogę coś zdziałać, bo np tam, gdzie są cegły już bardziej nie mogłem odsunąć Kamili, bo kończyła mi się ściana. Za drugim razem (tam, gdzie wszystko się przewraca) też sposobu nie miałem. Ale już rozumiem co i jak. Dopóki nie sprawię sobie Sigm z dużym światełkiem będę się starał zwracać uwagę na większy spokój w tle, jak również zadbam, aby odsunąć modelki możliwie daleko.
Jeszcze raz dzięki!
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
www.adamkrol.com
www.adamkrol.com
mi sie ta technika podobajestem za..zdjecie świetne..idz dalej w tym kierunku
![]()
www.adamkrol.com
www.adamkrol.com
16 - From The Inside
Jedna z serii kilku fotek...
www.adamkrol.com
16 - doobretakie zakręcone
![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.