Strona 21 z 30 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 292

Wątek: Sony się reklamuje

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    No chyba że ZMYŚLA (to dla Gryzeldy bo jakaś przewrażliwiona ostatnio) bo mu się pomyliły piksele z punktami.

(teraz już dobrze czy nadal uważasz że do kogoś piję ?)
    dla pozostałych: słowo "konfabuluję" jest zakazane na forum.

PS. i żeby nie było, mój post wniósł tyle samo do dyskusji co post ponad moim
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 3.02.09 o 23:57

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    jedno jest pewne, w każdym aparacie cyfrowym jest chipset/procesor czy jak to nazwiemy oraz program sterujący działaniem chipsetu/procesora. To co uzyskamy na zdjęciu jest efektem współpracy obiektywu, migawki, urządzenia sterującego i oprogramowania. Nie od dziś wiadomo, że Minolta D7D i D5D, Nikon D70 i D50 oraz lustrzanki Pentaxa mają tą samą matrycę.
    Dlaczego oglądane RAWy przy tych samych parametrach naświetlania różnią się wizualnie na pierwszy rzut oka? Dlaczego plik RAW z tej samej matrycy u różnych producentów aparatów ma zupełnie inną objętość?
    Decyduje o tym oprogramowanie aparatu. Np Nikon stosuje kompresję RAWów, której Minolta nie stosuje itd, itp. Dlaczego szumy przy ISO 3200 są niższe po wywołaniu RAWa w Minolcie D7D niż w Nikonie D70? Przecież ta sama matryca, tylko inne oprogramowanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    Epicure: oczekuję przykładów, konkretnych modeli skoro tak wiele znów ma tę tak bez znaczenia rozdzielczość. Dla Twojej informacji - nic nie mylę, doskonale znam każde z tych pojęć, ale jakoś nie możesz przyjąć do wiadomości tego, że te ekrany oferują znacznie lepszą jakość niż te zwykłe, a we wszystkich podaje się W JEDNEJ jednostce i kilkukrotna różnica wielkości jest zupełnie widoczna.

Proszę Cię oszczędź mi proszę pouczeń co to piksel i z czego się składa. Przeczytaj raz jeszcze moją analogię do matrycy i filtrów Bayera. W każdym razie raz jeszcze - proszę o konkretne modele.
    domi, domi, domi... Idziesz w zaparte. Czemu? Ale skoro chcesz przykładów, to odsyłam na optyczne:

http://www.optyczne.pl/60.1-Test_apa...ikon_D300.html

Co tam jest napisane w rubryce "Wyświetlacz LCD". Ano: D300 - 307 tys. pikseli, A700 - 307 tys. pikseli, 40D - 230 tys. pikseli. Licząc w punktach RGB, wyniki będą odpowiednio: D300 - 921 tys. punktów, A700 - 921 tys. punktów, 40D - 690 tys. punktów. Co z tego wynika? Wynika z tego to, że - wbrew temu, co twierdzisz - punkty i piksele to nie to samo. Jeden piksel to trzy punkty RGB. Zatem jeśli porównujesz wyświetlacze, to przyjmij jakąś stałą jednostkę miary ich rozdzielczości. Albo punkty, albo piksele. Albo 307 tys. px kontra 230 tys. px, albo 921 tys. punktów (z angielskiego "dots", a nie "pixels") kontra 690 tys. punktów. Porównanie 921 tys. punktów kontra 230 tys. pikseli jest skrajnie błędne.

Co do jakości wyświetlaczy i tego, jak dużo lepszy czy gorszy obraz odzwierciedlają wcale się nie wypowiadałem. Chodziło mi tylko o rzetelne zestawienie liczb.

Może zrozumiesz, ale jak nie, to się nie obrażę. W każdym razie z mojej strony to tyle na ten temat.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co tam jest napisane w rubryce "Wyświetlacz LCD". Ano: D300 - 307 tys. pikseli, A700 - 307 tys. pikseli, 40D - 230 tys. pikseli. Licząc w punktach RGB, wyniki będą odpowiednio: D300 - 921 tys. punktów, A700 - 921 tys. punktów, 40D - 690 tys. punktów. Co z tego wynika? Wynika z tego to, że - wbrew temu, co twierdzisz - punkty i piksele to nie to samo.
    Sprawdz dobrze specyfikacje. Specjalnie zadalem pytanie: kto podaje w pikselach?
    Canon 40D ma 230tys punktow, nie pikseli. Wiec jest 921 vs 230 co bardzo widac.
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/page3.asp
    http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos...fications.html

Opieprz optyczne za niewiedze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nieporozumienie wynika z tego, że "dots" i "pixels" są niesłusznie używane zamiennie, i to nawet w oficjalnych specyfikacjach. Jest to oczywiście błędem. W tym przypadku to nie Optyczni wykazali się niewiedzą, tylko sam Canon.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nieporozumienie wynika z tego, że "dots" i "pixels" są niesłusznie używane zamiennie, i to nawet w oficjalnych specyfikacjach. Jest to oczywiście błędem. W tym przypadku to nie Optyczni wykazali się niewiedzą, tylko sam Canon.
    Widziales porownanie na dpreview?
    Tak duza roznica to 921 tys vs 690 tys. punktów?

Bardziej wierze w specyfikacje Canona niz Tobie, tak samo olympusowi:
    E-3 Approx. 230,000 dots

Ale olympus Polska pisze 230,000 pikseli co jest bledem.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

sony

Nie znam sie na technologi, czytając posty, pełen podziw dal piszących. Ale jedno u mnie jest pewne że jak miałbym postawić na aparaty foto to stawiam w kolejności na firmy zajmujące się optyką i sprzetem foto od x lat, a nie sony która produkuje masóweczke, co z tego ze zakupiła jakąś minoltę. To jednak stawiam na Nikona , Canona, potem na olka, choć z tego co wiem foto u olka to produkcja poboczna przecież to firma medyczna, jedna z najlepszych i znana z tej strony. Tymbardziej ani sony ani panasonic nie mają doświadczenia w foto, kupując akcję firmy która podupadła może coś tam zdziałać ale nie dużo! i Jeedno jeszcze nie lubie wodotrysków i tu sony jest na pierwszym miejscu!
    rashood- Nikon D90-Nikkor 18-55 3,5-5,6 G VR, Nikkor AF 70-300 1:4-5,6 G, CPSPPX2... Ulubiona galeria www.1x.com

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rashood Zobacz posta
    Choć z tego co wiem foto u olka to produkcja poboczna przecież to firma medyczna, jedna z najlepszych i znana z tej strony.
    To tak jak Nikon jest producentem stepperów/naświetlarek litograficznych dla przemysłu elektronicznego a canon drukarek czy kamer wideo

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    To tak jak Nikon jest producentem stepperów/naświetlarek litograficznych dla przemysłu elektronicznego a canon drukarek czy kamer wideo

Pozdrawiam
    produkują sprzęt profesjonalny fotograficzny, i z tego mają bardzo znaczny przychód, obie pracują dla armii, co niestety olek nie ma profesjonalnego sprzętu fotogaficznego i niewiele współpracuje z armią, ale za to medyczne i tu mają przychody. Jezeli juz chodzi o aparaty to olek jest słaby, ale za to daje wiecej mozliwości za niska cenę dlatego kupiłem dla mnie ważna cena, potem możliwośći. Jakbym potrzebował coś z klasy wyżej to z wyzej opisanych marek.
    rashood- Nikon D90-Nikkor 18-55 3,5-5,6 G VR, Nikkor AF 70-300 1:4-5,6 G, CPSPPX2... Ulubiona galeria www.1x.com

qbic
    Gość
    Mi teraz Olympus kojarzy się również z fajnymi dyktafonami

http://www.olympusamerica.com/cpg_se...p?product=1350

Jakbym potrzebował hq dyktafon to tylko ten.