Strona 20 z 30 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 292

Wątek: Sony się reklamuje

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Epicure: oczekuję przykładów, konkretnych modeli skoro tak wiele znów ma tę tak bez znaczenia rozdzielczość. Dla Twojej informacji - nic nie mylę, doskonale znam każde z tych pojęć, ale jakoś nie możesz przyjąć do wiadomości tego, że te ekrany oferują znacznie lepszą jakość niż te zwykłe, a we wszystkich podaje się W JEDNEJ jednostce i kilkukrotna różnica wielkości jest zupełnie widoczna.

Proszę Cię oszczędź mi proszę pouczeń co to piksel i z czego się składa. Przeczytaj raz jeszcze moją analogię do matrycy i filtrów Bayera. W każdym razie raz jeszcze - proszę o konkretne modele.

Fatman: nie odwracaj proszę kota ogonem - pisałeś o innych wyprowadzeniach to proszę podaj odpowiednie linki do odpowiednich zdjęć. Piszesz, że jak jest specyfikacja to świętość i producent nie ma interesu by tam kłamać. Ja mam wprawdzie odmienne zdanie na ten temat i nie wierzę święcie w każdą cyferkę, ale akurat zdjęcia pokazują takie same matryce i zgadza się co do drucika. Oczywiście to tylko krzem na przód, a to co zczytuje, to co obrabia to itd to inna bajka, ale raczej te matryce są z jednej fabryki.
    W specyfikacji nie podają, od jakiegoś czasu nikon unika tematu jak się da, ale dają zdjęcia wraz z produktem - a te jednoznacznie wskazują na te same matryce.

Co do zdjęć - pisałem już - porównaj te z dpreview (D300 i A700), przy A900 i D3x więcej trzeba się nastarać by zobaczyć sensor, bo nikon przestał się tym chwalić, ale AFAIR imaging-resource miało zdjęcie wyprowadzeń.

qbic: zdecydowanie masz rację, to raczej kwestia sprzętowa i rawy nagle 14 bitów nie dostaną. Śmiem jednak twierdzić, że różnica nie jest tak znaczna jak by się to wydawało. Zdaje się, że pentaks ma i 22bity, ale co z tego, jak wynikowo zdjęcia były dokładnie tej samej jakości? D3x ma zdjęcia lepsze i to widać, ale to o wiele droższy aparat. Póki co więc jest rozsądnie. Co do jpg - tragedia i wiele osób liczyło, że update wyjdzie. Niby zrobili update do A700 na podstawie badań przy A900, ale o ile tam naprawdę to wiele dało o tyle tu jak update nie było tak nie ma!

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    (...) akurat zdjęcia pokazują takie same matryce i zgadza się co do drucika. (...)
    Pokaż te zdjęcia, bo czytam ten wątek i czytam i czekam...

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Uważam, że jesteś co najmniej niegrzeczny a na pewno niesprawiedliwy.
    Sry Wojtku. Teraz lepiej rozumiem Twoje intencje.

Tu doszedłem do wniosku, że z Twojej strony to zwykła literówka bo na codzień piszesz poprawnie i dałem sobie spokój.
    Wojtku na "co dzień". Nie na "codzień" Tak na rozluźnienie

Twoja uwaga o "ugryzieniu" jest tu co najmniej nieelegancka.
    Przepraszam Wojtku. Muszę się usprawiedliwić. Ja już taki gruboskórny jestem. Nie zawsze chcę być na tyle uszczypliwy, na ile udaje mi się być.

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Pokaż te zdjęcia, bo czytam ten wątek i czytam i czekam...
    click click na dpreview, click review A700 i click review D300 - w obu są pokazane matryce. Potem Gimp czy co tam używasz i nałóż jedną na drugą (trzeba je odwrócić i dopasować). I co? whala - co do drucika się pokrywa. Kiedyś sprawdzałem, dzisiaj mi się znów nie chcę, a zdjęć raczej nie podmienili

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    I co? whala - co do drucika się pokrywa.
    Sprawdzilem-masz racje.Co nie zmienia faktu,ze nie wiadomo czy ow drucik jest tego samego producenta.Niby taki sam,ale przy tej technice jaka mamy moze wplynac znaczaco na jakosc foty.

diabolique
    Gość
    whala - co do drucika się pokrywa.
    Kurczę, no ale co z tego wynika?
    Jakaś puenta, wnioski, podsumowanie warte przeczytania?
    Bo nie rozumiem sensu sporu.

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Sprawdzilem-masz racje.Co nie zmienia faktu,ze nie wiadomo czy ow drucik jest tego samego producenta.Niby taki sam,ale przy tej technice jaka mamy moze wplynac znaczaco na jakosc foty.
    To raczej nie drucik będzie znacząco wpływał, a to co za nim jest, a spokojnie może być różne. Przykładowo pentaksy mają jakieś dziwne układy zczytujące i strasznie wariują w niskich temperaturach. Widać to jak na dłoni bo obraz się robi w paski (polecam google jak ktoś nie wierzy!).
    Tak czy inaczej - po prostu widać, że te elementy mają coś wspólnego z sobą. Dla odmiany powiem, że nie widziałem by matryca z D3/D700 miała z czymkolwiek znanym coś wspólnego. Tutaj więc powiem - w tym wypadku nie mam pojęcia skąd nikon je bierze, te o których pisałem - coś muszą mieć wspólnego z sonym.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Kurczę, no ale co z tego wynika?
    Jakaś puenta, wnioski, podsumowanie warte przeczytania?
    Bo nie rozumiem sensu sporu.
    Po prostu bardzo prawdopodobne jest to, że to ten sam układ. Kto go projektował, kto go klepie to bez znaczenia już.
    Ja się z nikim nie spieram, to czy nikon czy sony coś nie sprawi, że spał nie będę w nocy, ale nie przepadam za takim fanatyzmem, jak ktoś pisze, że absolutnie nie mają te układy czegokolwiek wspólnego.

Słyszałem za to już takie bajki jak to w Japonii jest historyjka, że nikon to sobie czasem wynajmuje część fabryki od sonego i sam robi co chce i z swoich oczywiście lepszych materiałów i w ogóle
    Ostatnio edytowane przez domi ; 3.02.09 o 20:14 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Fatman: nie odwracaj proszę kota ogonem - pisałeś o innych wyprowadzeniach to proszę podaj odpowiednie linki do odpowiednich zdjęć. Piszesz, że jak jest specyfikacja to świętość i producent nie ma interesu by tam kłamać. Ja mam wprawdzie odmienne zdanie na ten temat i nie wierzę święcie w każdą cyferkę, ale akurat zdjęcia pokazują takie same matryce i zgadza się co do drucika. Oczywiście to tylko krzem na przód, a to co zczytuje, to co obrabia to itd to inna bajka, ale raczej te matryce są z jednej fabryki.
    W specyfikacji nie podają, od jakiegoś czasu nikon unika tematu jak się da, ale dają zdjęcia wraz z produktem - a te jednoznacznie wskazują na te same matryce.

Co do zdjęć - pisałem już - porównaj te z dpreview (D300 i A700), przy A900 i D3x więcej trzeba się nastarać by zobaczyć sensor, bo nikon przestał się tym chwalić, ale AFAIR imaging-resource miało zdjęcie wyprowadzeń.
    Nie odwracam kota ogonem i NIGDY tego nie robiłem -coś Ci się pomieszało Zdjęcia z Dpreview to zdjecia reklamowe -matrycy/technologii. Jak pisałem, podam odpowiednie linki jak je znajdę.

Do tego nigdzie nie pisałem o tym, że jak jest specyfikacja to jest świętość -specyfikację można podać tak, że ***** z niej można się dowiedzieć (przykład: Twój spór o ilość pixeli/punktów z Epicure). Trzymam się tego co można usłyszeć od Nikona: matryce produkuje dla nich Sony, ale projekt jest ich własny. Wolę trzymać się tego niż jakiś durnych plot znalezionych na sieci, tworzonych przez nakręconych onanistów.

Oczywiście to tylko krzem na przód, a to co zczytuje, to co obrabia to itd to inna bajka, ale raczej te matryce są z jednej fabryki.
    a czy Ty czytałeś w ogóle o czym od początku pisałem ? czy ja gdzieś twierdziłem, że te matryce sa z różnych fabryk (innych producentów) ?

Jeszcze raz -jak znajdę zdjęcia o których pisałem to na pewno dam do nich linki -bardzo się o to postaram.

Dla odmiany powiem, że nie widziałem by matryca z D3/D700 miała z czymkolwiek znanym coś wspólnego. Tutaj więc powiem - w tym wypadku nie mam pojęcia skąd nikon je bierze, te o których pisałem - coś muszą mieć wspólnego z sonym
    Najprawdopodobniej produkuje je dla Nikona własnie Sony. Choć czytałem, że Nikon zamawia matryce u trzech producentów. Sony, Kodak i ktoś jeszcze............. kto za cholerę nie wiadomo. To oczywiście mogą być już tylko plotki.
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 3.02.09 o 23:27

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    domi, już tłumaczyłem. Na jeden piksel składają się 3 punkty. Teraz zadam Ci zagadkę: co jest lepsze - 100 pikseli czy 300 punktów?
    A kto podaje w pikselach i nie klamie?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    A kto podaje w pikselach i nie klamie?
    Nikt nie kłamie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.