wyjarane
wyjarane
było sobie życie
To też nie mówię, że jest fe, bo wiem, że starannie wybierasz swoje zdjęcia.Tutaj tylko biel jest okropna, ale rozumiem, że to taka koncepcja czy coś... wiesz w stylu tej kaczki obok liścia u mnie, co nikt tego nie rozumiał, że mi się tak bardzo podobała.
![]()
Mieciu, za wyjarane dostaniesz z liścia. To ten wywoływacz tak działa, jest kontrastowy i wolno ciągnie światła. Co nie zmienia faktu, że u mnie na dziadowskim LCD laptoka też wyjarane.
Mycha - nie, to nie koncepcja, tylko tak tutaj wyszło, wywoływacz litowy to momentami loteria jak i co wyjdzie. Tutaj wyszło tak.
Nie chcę dorabiać ideologii, nie ukrywam, że i mi bardziej przypadłoby do gustu, gdyby było widać szczegóły na ścianach, ale i tak uważam tę fotę za jedną z lepszych moich puszczonych tu ostatnio. Howgh![]()
Fajne
Od razu skojarzyło mi sie z "Widokiem z okna" Josepha Nicéphore Niépce
Na poważnie to na moim monitorze jest całkowicie wypalona ściana, niestety to nie PVA
Jednak w niczym nie szkodzi to klimatowi tej fotografii. Kompozycja jest udana, nawet bardzo a prawie białe, rozpalone południowym słońcem ściany oddają klimat miejsca, w którym zostało zrobione.
Poza tym ta praca ma w sobie to coś, co było nam dane tylko przy obcowaniu z fotografią analogową z jej wszystkimi zaletami i wadami i próżno byłoby szukać takiego klimatu w pracach cyfrowych.
Podoba mi się i to bardzo.
PS
Szkoda, że jesteś tak konsekwentny w przekonaniu, że do Galerii mogą iść tylko prace wykonane systemem 4/3, chętnie zobaczyłbym tam tę fotografię.
Masz rację, to jeszcze nie Morze Śródziemne, Tavira jest piękna, jak zresztą całe Algarve. Sam mieszkałem pół roku obok Taviry, w Faro. A biel (na moim LCD) tak naprawdę oddaje to niesamowite światło odbijające się od grubych bielonych ścian starych budynków.
Precários nos querem, rebeldes nos terão.
Dzięki, Rocco, dzięki, paulozinho. Poniekąd właśnie ten element niepewności cenię najbardziej w fotografii "klasycznej", z drugiej strony, by się nią - tą niepewnością - naprawdę cieszyć, muszę całkowicie ufać sprzętowi, bo w przeciwnym przypadku bardziej denerwuję się tym, czy aparacik nie przepuszcza światła niż tym, czy dobrze naświetliłem klatkęA OM-2n musi, niestety, pójść do konserwacji.
@Paulozinho: o, ciekawą pracę musisz mieć; Tavira, owszem, urocza, ale to jednak jest, no, dziuraPoza plażą i flamingrami nic tam nie ma
Dla tych, którzy mówili "przejarane", skan z negatywu. Jest biało, owszem, ale nie jest przejarane
61a.
Belfry, Tavira sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3262/3205998819_9c332d70b2_m.jpg@@AMEPARAM@@3205998819@ @AMEPARAM@@9c332d70b2
59- fragment starego grobowca z świetnie oddanymi szczegółami w jego strukturze. Wszystkie naokólne niuanse nieodmiennie prowadzą do ziejącej czarnej czeluści, jakby mimowolnie pytały co jest po drugiej stronie i jakby nie były świadome jaką tajemnicę skrywają. 60- pierwsze wrażenie, że liście w wodzie lub wręcz lewitują na płycie po chwili dopiero dochodzi niezwykła wręcz subtelność z jaką wykonano zdjęcie. Cienie łodyżki liści i ich kształtów na szarej płycie a także samo ich umiejscowienie potęgują pierwsze wrażenie.
60- mam zwykłego LCD ale dostrzegłem zarys schodzenia się ścian dość wyraźny w górnej części a także zarys pionowej wypustki na murze po lewej stronie ściany tak, że wiem iż o prześwietleniu bieli nie ma mowy. Myślę, że trafiłeś akurat na świeże malowanie co dało efekt tak czystej bieli. Zdjęcie ma klimat i jak w Twoim wykonaniu zasługuje na szczególną uwagę.
pozdrawiam Wiejo
Wiejo, serdeczne podziękowania za komentarz i interpretację. Zawsze miło tu Ciebie gościć.