Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zestaw akcesorów do SP-570 UZ

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zestaw akcesorów do SP-570 UZ

Witam!!!
    Czy ktoś już sprawdzał działanie akcesoriów??
    http://www.allegro.pl/item514597033_...58mm_w_wa.html
    Co o tym myślicie?? Czy warto kupić??
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Lub czy ktoś spotkał się z filtrami firmy Fox??
    Ostatnio edytowane przez emka21k ; 6.01.09 o 22:44 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Miałam możliwość zobaczenia efektu na Sp560 i na krótkiej ogniskowej jest spora winieta.
    W zasadzie nie wiem, czy można to nazwać winietą, bo zdjęcie nie ma wymiarów czworoboku tylko jest okrągłe, jakby zrobione przez lunetę.
    Raczej nie spodziewałabym się, że w sp570 tego problemu nie będzie, także wydaje mi się, że z tym zestawem założonym na aparat o szerokim kącie można zapomnieć.
    A jeśli chodzi o filtry - nie ma co ukrywać, nie jest to najwyższa półka, ale kiedyś używałam i uv i polara selco i tak naprawdę nie narzekałam - na początek wystarczało.
    Jeżeli preferujesz zdjęcia na długiej ogniskowej, boisz sie o szkło aparatu i chcesz się nauczyć działania polaryzatora to chyba możesz zaryzykowac kupno tego zestawu.
    Tyle, że założony na aparat powiększa jego wymiary, więc weź też na to poprawkę, bo np. może się okazać, że będziesz potrzebować nowej torby.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Potwierdzam to co pisze Agulka.Zdjęcia przy szerokim kącie z założoną tulejką
    wyglądają jak by były robione przez jakąś tubę lub rurę, ale zawsze można ją odkręcić.Zależy jakich zdjęć wykonujesz więcej,tele czy szeroki kąt.Ogólnie
    tulejka i UV chronią obiektyw.Polar się przydaje a i tulipan nie zaszkodzi.No i
    aparat lepiej się prezentuje.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czy ktoś spotkał się z filtrami firmy Fox??

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emka21k Zobacz posta
    Czy ktoś spotkał się z filtrami firmy Fox??
    Nie, ale po co kupować tego fox'a skoro za 50 PLN masz jakąś Hoye ?
    Aż tak Cię ciągnie do (pewnie) Chińskich wynalazków ?

Agulka używałem podobnego patentu z Kodakiem z8612, faktycznie na szerokich ogniskowych była winieta, musiałem wysuwać zooma, ale bardzo niewiele. Mimo wszystko uważam, że to dobry pomysł, aby chronić obiektyw filtrem np. UV, tego w kompakcie sobie nie wymienisz ;]

emka21k ja jednak proponuję, żebyś taki zestaw skomponowała sama ... koszt tulejki to ok 40 PLN (nie wiem jak z dostępnością ...), a nawet jak kupisz filtr Hoya, to i tak Ci taniej wyjdzie ...

Cytat Zamieszczone przez tyrkand Zobacz posta
    [...] No i aparat lepiej się prezentuje.
    No, a tego to chyba nie trzeba komentować ...

//EDIT
    No właśnie, na alledrogo koszt tulejki to ok 30 PLN, do tego masz redukcję na średnicę 55, a jak wiadomo im mniejsza średnica filtra tym taniej (choć diametralnej różnicy nie ma ...)
    No i zawsze jest taki plus, że możesz np filtr gwiazdkowy dokręcić i sielankowe zdjęcia choinki porobić ;D
    Ostatnio edytowane przez sn00p ; 8.01.09 o 09:15
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    emka21k ja jednak proponuję, żebyś taki zestaw skomponowała sama ... koszt tulejki to ok 40 PLN (nie wiem jak z dostępnością ...), a nawet jak kupisz filtr Hoya, to i tak Ci taniej wyjdzie ...

Jak sama kupowałam ten zestaw, czyli trzy lata temu, to niestety nie udało mi się taniej skomponować tulejki, dwóch filtrów (przy czym jeden polar, fakt, że nie jest najlepszy, ale zawsze polar), osłony przeciwsłonecznej i dekielka niż oferta tej firmy. Nie wydaje mi się, żeby teraz było to możliwe, ale głowy nie daję, nie sprawdzałam.

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kicha...

Nie kupuj tego.

Też się na to napaliłam. Jeśli bardzo chcesz polecam ci wprowadzenie kilku zmian:

Osłona przeciwsłoneczna na markę Hama - ta nie ma możliwości załozenia jej na odwrót (tulejka nie ma gwintu zewnetrznego) -mają taką zaciskaną na tulejce, zawsze mozesz ja zalozyć tak jak na lustrzance.

Dekielek musi się rozpychać (ten taki jest więc ok) -ale do dekielka kup smyczkę której koniec można dokleić do dekielka, bo nie masz możliwości przełożenia smyczki jak w oryginalnym dekielku.

No i na końcu jak już poużywalam tego zestawu, to stwierdzilam, że tak naprawdę używam tylko adapteru i osłony. Chociaż tulejki może się przydadzą jeszcze.

@ sn00p

sielankowe zdjęcia choinki można spokojnie zrobić na F8 i też wyjdą gwiazdki. Nie trzeba filtru gwiazdkowego.
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3

Mieszka w
    Borówiec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, również myślałem o tym zestawie, całe szczęście że tego nie kupiłem czytając m.in. te forum. Przy 560UZ rzeczywiście jest efekt zdjęcia robionego "w rurze" zważywszy jeśli chodzi o szeroki kąt, owszem możnaby tego używać ale polegałoby to na częstym odkręcaniu i skręcaniu tulejki - adaptera. Wybrałem inną opcję zakupiłem redukcję filtrową 38/46 i do tego filtr marumi circular PL(D)46mm i dokręcam go do wewnętrznego gwintu znajdującego się na końcu obiektywu. Jest niestety jeden mankament tego rozwiązania otóż cena za całość ponad 160zł. Niestety zmuszony byłem kupić droższy filtr dlatego że jest on cienki, tańszy niestety jest grubszy a co zatym idzie następuje podobny efekt co przy wspomnianej na początku tulei. Polecam www.raysfoto.pl jak rozmawiałem w sklepie w Poznaniu, przy 570UZ przy zastosowaniu tego zestawu z allegro podobno efekt rury nie jest tak irytujący jak w mojej 560-tce.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ale nie wiem czy w sp570 jest możliwość wkręcenia tej redukcji. A poza tym efekt jest warty wydania pieniędzy??

Mieszka w
    Borówiec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emka21k Zobacz posta
    Ale nie wiem czy w sp570 jest możliwość wkręcenia tej redukcji. A poza tym efekt jest warty wydania pieniędzy??
    Mam nadzieję że tak, pierwsze próby w pomieszczeniu wypadły obiecująco, niestety jak na złość pogoda na dworze beznadziejna, także tu jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. Zaufałem też znajomemu z RaysFoto a to bez wątpienia znawca tematu. Poniżej fotka jak to wygląda.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	l3.jpg
Wyświetleń:	224
Rozmiar:	117,0 KB
ID:	11919   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	l1.jpg
Wyświetleń:	225
Rozmiar:	20,3 KB
ID:	11920   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	l2.jpg
Wyświetleń:	224
Rozmiar:	20,6 KB
ID:	11921