Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 114

Wątek: o ogniskowych 4/3 vs. FF raz jeszcze

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    taka dyskusja, a ja dopiero na sam koniec zdazylem... autobus sie spoznil
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Przy okazji, wydaje mi się, że wszystkie parametry obiektywu o ogniskowej 14 mm są zachowane i gdyby go podpiąć pod puszkę z matrycą FF dałby obraz, jak każdy inny 14-sto milimetrowy obiektyw. Ale obawiam się, że skoro konstruktorzy "cropowych" obiektywów zakładali użycie ich jedynie z mniejszymi od standardowej małoobrazkowej matrycy, wówczas okazało by się, że przykładowo strasznie winietują.
    mam dla ciebie jeszcze gorsza wiadomosc...
    jak sie nie myle, to z obiektywami ZD swiatlo na matryce "wpada" prostopadle.... w zwiazku z czym na FF bedziesz mial tylko prostokat obrazu 4/3 na srodku duuuuuzej nikomu nie potrzebnej powierzni matrycy to dlatego wszyscy wieszcza bliski koniec systemu, bo ciezko to zmienic, gdyby olek zdecydowal sie na FF.... sloiki bylyby do kosza...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    jak sie nie myle, to z obiektywami ZD swiatlo na matryce "wpada" prostopadle....
    Telecentryczność. Dzięki temu mniej winiety i ostro w rogach.

Coś jednak kojarzę, że to było przydatne z matrycami kodaka a w panasonicach już straciło swoje znaczenie. Czy to prawda ??

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kevin Zobacz posta
    Panowie, ależ sprawa różnej GO dla FF i 4/3 nie jest kwestią gustu lub umiejętności...
    Przykładowo, po chłopsku: focąc wspomnianą wyżej "testową parę młodych" aparatem FF i 4/3 (1/2 crop), dla uzyskania TEGO SAMEGO kadru musimy w przypadku 4/3, ze względu na mniejszą matrycę użyć obiektywu o dwukrotnie mniejszej ogniskowej, a z tego wynika większa głębia ostrości.
    Ta wypowiedz niby oczywista lecz mi laikowi w prosty i szybki sposób pozwoliła zrozumieć istotę systemu 4/3.

Jednakże chyba cały czas świat soczewek i fotografii jest dla mnie niezrozumiały. Może ten wątek jest odpowiednim miejscem na umieszczenie mojego pytanka.
    Porównywałem kiedyś czasy otwarcia migawki przy teoretycznie tych samych parametrach (ustawiałem ogniskowe -ekwiwalent ogniskowej na te same wartości, przysłonę i iso, automatyka dobierała czasy migawki): kompakt Fuji s9600 z Sony 300 z kitem no i ten sony ustawiał czas migawki o jakieś 2-3 wartości krótszy. Podobnie było porównując fuji do analogowej lustrzanki minolty ze stałką 50 1.7 lecz tu różnica na niekorzyść fuji wydawała się jeszcze większ. Kilka dni temu porównałem Olympusa e420+ kit z wcześniej wspomnianym Sonym, w tym przypadku olek ustawił migawkę o jedną wartość mniejszą. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego tak jest? Czy ja w tych moich teścikach popełniałem jakieś podstawowe błędy?
    Amatorzy martwią się sprzętem, profesjonaliści światłem, artyści robią zdjęcia. Myślę że coś w tym jest. ...
    Olympus E-420 + 25/2.8 + 14-42/3.5-5.6 + ...

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Saszun Zobacz posta
    Kilka dni temu porównałem Olympusa e420+ kit z wcześniej wspomnianym Sonym, w tym przypadku olek ustawił migawkę o jedną wartość mniejszą. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego tak jest? Czy ja w tych moich teścikach popełniałem jakieś podstawowe błędy?
    Pomiar swiatla.
    Naswietl w manualu z identycznymi parametrami.
    ISO=ISO, f=f niezaleznie od wielkosc matryc, systemu itd

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Rózny pomiar światła, rózne algorytmy...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    taka dyskusja, a ja dopiero na sam koniec zdazylem... autobus sie spoznil

mam dla ciebie jeszcze gorsza wiadomosc...
    jak sie nie myle, to z obiektywami ZD swiatlo na matryce "wpada" prostopadle.... w zwiazku z czym na FF bedziesz mial tylko prostokat obrazu 4/3 na srodku duuuuuzej nikomu nie potrzebnej powierzni matrycy to dlatego wszyscy wieszcza bliski koniec systemu, bo ciezko to zmienic, gdyby olek zdecydowal sie na FF.... sloiki bylyby do kosza...
    W sumie racja. To kolejny aspekt 4/3, o którym zapominamy porównując go z pełnowymiarowa klatką małego obrazka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Rózny pomiar światła, rózne algorytmy...
    Niby tak, no ale efekt różnego czasu naświetlania (nie koniecznie w przypadku gdy czas migawki różnił się o jedną wartość) powinien być wyraźnie widoczny na wykonanym zdjęciu. Ja znaczących różnic nie widziałem (poza analogową minoltą z której zdjęcia nie wywołałem).
    Jeszcze raz, moim zdaniem różnica 2 wartości czasu migawki powinna być wyraźnie widoczna w naświetleniu zdjęcia -ja tego nie widziałem.
    Rozumiem że sposób pomiaru światła może być różny lecz nie ma on znaczenia w moim przypadku gdy naświetlenie zdjęć było podobne.

Uzupełnienie: Fotki robiłem w trybie A zastosowałem to samo ISO, tą samą przysłonę i tą samą ogniskową (ekwiwalent).
    Amatorzy martwią się sprzętem, profesjonaliści światłem, artyści robią zdjęcia. Myślę że coś w tym jest. ...
    Olympus E-420 + 25/2.8 + 14-42/3.5-5.6 + ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    no i wyszło na to że trzeba całe klamoty od Olka wyp..lić do śmieci...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    no i wyszło na to że trzeba całe klamoty od Olka wyp..lić do śmieci...
    Powiedz gdzie ten śmietnik...
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

GoOrange
    Gość
    Znów jest tak że im więcej ktoś wtopił kasy przy przesiadce z 4/3 czy dokupieniu FF tym bardziej dziś krzyczy usprawiedliwiając swój wybór. Oczywistym jest że jak komuś dużo lepiej to cieszy się z fotek pukając się w czoło na myśl o Olitalibach (czy jak tam na nas mówią) a nie próbuje wszystkim (a przede wszystkim sobie) udowadniać jakiego to lepszego wyboru dokonał.