Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 114

Wątek: o ogniskowych 4/3 vs. FF raz jeszcze

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    A helios to nie jest czasem 58mm ?
    Fakt ... blada **** jestem ...

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    300 mm od pełną klatkę i 150mm pod Olkowego cropa to w praktyce to samo. Jeśli dwie osoby staną w tym samym miejscu z tymi obiektywami i zrobią zdjęcie tego samego obiektu to obie foty będą takie same (nie licząc różnej GO i różnych proporcji boków w systemach).
    Właśnie o to mi chodziło we wcześniejszej dyskusji ...

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez czmielek Zobacz posta
    Czy chcesz powiedzieć że obiekt zrobiony na 300mm FF będzie większy niż na olku przy 150mm?
    Dokładnie.

Cytat Zamieszczone przez czmielek Zobacz posta
    Jeżeli to taki sam kąt to nie rozumiem jak to jest mozliwe.
    Weź pod uwagę powierzchnię matrycy. Na matrycy 36x24 zmieścisz dużo więcej niż na olkowej 17x13 (tak?). Więc na FF możesz uzyskać większe powiększenie, przy takim samym kącie widzenia (pomijając kwestie proporcji boków).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Nieprawda.
    No wyobraź sobie, że to najprawdziwsza prawda i oczywista oczywistość. Wypisujesz głupstwa.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Dokładnie.

Weź pod uwagę powierzchnię matrycy. Na matrycy 36x24 zmieścisz dużo więcej niż na olkowej 17x13 (tak?). Więc na FF możesz uzyskać większe powiększenie, przy takim samym kącie widzenia (pomijając kwestie proporcji boków).
    ekhm... weź zerknij na zdjecia z poprzedniej strony.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Oderwany od prac firmowych, czytając początek tego wątku, doszedłem do wniosku, że chyba coś ze mną nie tak. Myślałem, że obiektyw 50 mm rzutujący obraz na matryce FF daje inny obraz (większy kątowo), niż ten sam obiektyw 50 mm rzutujący obraz na matryce mniejszą od FF (uzyskany efekt powinien być wycinkiem obrazu powstałego z klatki FF).

Ale to może mi się jedynie wydaje. Zawsze się czegoś ciekawego człowiek dowie po świętach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Myślałem, że obiektyw 50 mm rzutujący obraz na matryce FF daje inny obraz (większy kątowo), niż ten sam obiektyw 50 mm rzutujący obraz na matryce mniejszą od FF (uzyskany efekt powinien być wycinkiem obrazu powstałego z klatki FF).
    No i nie myliłeś się. Nie przeczytałeś po prostu uważnie poprzednich postów.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    No i nie myliłeś się. Nie przeczytałeś po prostu uważnie poprzednich postów.
    Uprzedziłeś mnie
    Żeby sie zgadzało to jeśli sie nie myle to do FF trzeba by było podpiąć przed tym 50mm tele-konwerter 2,0x

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    Po cropie to jedno i drugie jest równe 300mm
    Kat widzenia to nie to samo co ogniskowa.
    Porownywac mozna szkla o tej samej ogniskowej.
    Zrobisz zdjecie puszka FF wytniewsz srodek i masz to samo co z matrycy cropa. Ogniskowej to nie zmienilo.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Ale co daje porówanie kąta widzenia? 300 f/2.8 to typowy obiektyw przyrodniczy. ZD 150 to obiektyw... w sumie ciężko powiedzieć do czego - pewnie portret ? I chcesz porównać rozmiaru dwóch obiektywów do zupełnie różnych celów ?
    porównanie kąta daje to że na 4/3 50mm odpowiada w ff 100mm czyli otrzymamy te same kadry.
    FF tak naprawdę ma według mnie wielką wadę (przez wielu uważaną za zaletę). DOF(GO) jest dla mnie za płytka. Osoby które maja (tzw. trzesące sie rece) mają duży problem zdrobić ostre zdjęcie na f2. Oczywiścię zgodzę się że ff ma więcej szczegółów, i jak się nam uda zrobić ostre zdjęcie to wygląda to świetnie. Ja jak kupiłem szkiełka do canona 40D to pomyslałem że coś mam walnięte z af, bo w porównaniu z 410 było mniej ostrych fotek.
    Poza tym nie czarujmy się DOF przy większych matrycach od olkowych zmusza nas do częstego przymykania obiektywu aby uzyskać porządaną DOF.
    Wkurza mnie to DOF, byłem na wyspach zrobiłem zdjęcie oczywiście postać pierwszoplanowa była ostra a widok za nią zamazany (robione Canonem) moja zonka zrobiła (410) zdjęcie ze mną w tle ostre na mnie i na widoczku także.
    żeby zrobić podobne zdjęcie Canonem musiałbym przymknąć obiektyw, ale warunki swietlne na to nie pozwalały
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Ogniskowej to nie zmienilo.
    Taka zasada sie przyjeła że mówi sie o takiej samej ogniskowej ponieważ obraz z obydwu aparatów (FF-100mm, 4/3-50mm) jest taki sam ...
    O to było puentą mojej wypowiedzi