no to coś pokombinuje
to ostatnie to tylko tak dla pokazania światłaale mam takie skupione na budowli
![]()
![]()
no to coś pokombinuje
to ostatnie to tylko tak dla pokazania światłaale mam takie skupione na budowli
![]()
![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Oj! To rozlewisko w tle i ta sterta palet w PD nie dodaje urokuObciąłbym ile się da
Może tak?:
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
wydaje mi sie ze druga wersja jest zbliżona do tego o co Ci chodzi![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Próbuj dalej. Podpowiem Ci coś, co poradził mi jeden z forumowiczów, robi świetne zdjęcia (Tomek dzięki za rady) -podpatruj innych. Tych, których zdjęcia mają najwyższe noty. Popatrz na obrazy olejne mistrzów malarstwa, zdjęcia najlepszych fotoreporterów i fotografików. To chyba najlepsza nauka kadrowania. Czasem technicznie fotka nie jest idealna, ale broni się tematem i świetnym kadrem. I poczytaj instrukcję aparatu, jest opisane jak kadrować.
Pozdrawiam.
dzięki Bzyku. o tym kadrowaniu to mówisz o konkretnym zdjęciu czy ogólnie że kadrowanie kiepskie?
podpatruje, podpatruje ale na razie nic z tego nie wychodzi
![]()
O nie, nie powiedziałem że kiepskie, sam nie jestem mistrzem kadru, przekazuje dobre porady. Idziesz w dobrym kierunku, 79 i 80 kadry lepsze i ostrość lepsza. Deczko za jasne. Jak rozpracujesz aparat to dla bezpieczeństwa nie doświetlaj zdjęć (ekspozycją). Niedoświetlone łatwo poprawisz na kompie, "przepalone" jest przeważnie nie do poprawienia.
Pozdrawiam.![]()
Zdjęcia na ławeczce są miłe i sympatyczne. Faktem jest, że są trochę za jasne ale musisz opanować nowy aparat, który daje Ci duże mozliwości. Przypuszczam, że to Rodzice Ci pozowali więc pozdrowionka. Odnośnie kadru. Jak chodzi o zdjęcia przestrzenne takie jak przedstawiona przez Ciebie budowla musisz przed zdjęciem zadać sobie pytanie. Co chcę przedstawić na zdjęciu? Czy tylko samą budowlę, czy jej usytuowanie, czy całość terenu na którym ona jest położona. Każde z tych ujęć będzie wymagało innego kąta widzenia. Najlepiej korzystając z dobrodziejstwa cyfrówek zrób wszystkie a przed kompem później wybierzesz te które najlepiej ukazują temat. Z czasem już przewidzisz jaki powstanie kadr i wtedy będzie można swobodniej dokonać świadomego wyboru.
pozdrawiam Wiejo
Bzyku, Wiejo dziękuje za radyno właśnie światło było ostre i może dlatego tak jasne.... chce sie nauczyć robić zdjęcia na trybach P A S M to pewnie trzeba było przysłone wtedy ustawić albo coś w tym stylu....
Wiejo to nie moi rodzice, całkiem przypadkowi ludzienie znam ich
![]()
To nie jest wcale takie trudneJazdy na rowerze też można się nauczyć
Wszystko zależy od tego co fotografujesz i jaki efekt chcesz uzyskać. Chodzi o to by uzyskać właściwe naświetlenie (ekspozycję) w konkretnych warunkach. Aparat Ci pokaże kiedy jest dobrze, Ty tylko musisz dobrać ISO, czas i przesłonę
Proste?
PS
O takich "drobiazgach" jak balans bieli, ostrość czy wreszcie kadr, nie wspominam![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
nie proste
czytałam o tym troche ale w praktyce to wygląda inaczej...
no cóż jakoś przez to przerbne ....mam nadzieje
![]()
![]()