Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: [glee] "Projekt kalendarz 2014 - Wrocławskie Dworce"

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

[glee] "Projekt kalendarz 2014 - Wrocławskie Dworce"

Dla własnej przyjemności i z racji tego że od początku zawodowo związany jestem z szeroko rozumianą koleją postanowiłem zaszaleć i złożyć przyszłoroczny kalendarz ze swoich zdjęć. „Projekt” nie ma charakteru ambitnego a jedynym celem jest obdarowanie znajomych czymś w znaczeniu „hand-made”.

Co do zdjęć - początkowo myślałem żeby były to jedynie budynki dworców Wrocławskich z których spora część jest zabytkowa a w niektórych przypadkach obiekty zrewitalizowano. Jednak po wykonaniu wstępnych kadrów doszedłem do wniosku że całość będzie monotonna, przewidywalna i … nudna. Dlatego w dalszym podejściu postanowiłem znaleźć i oddać charakter miejsc i tak jedynie semafory kształtowe są na Wrocław Swoczyce, przejazd w stacji Wrocław Sołtysowice skutecznie tworzy kilometrowe korki, a Wrocław Muchobór to częste miejsce docelowe dla codziennych dojazdów Wrocławian itd…

Chciałbym byście fachowym okiem orzekli czy te zdjęcia są właściwe (trzymają choć przeciętny poziom?) ?, które ewentualnie usunąć (poprawić?)… a może dać sobie spokój z całym przedsięwzięciem?

Dziękuje.

Styczeń – Wrocław Świebodzki
    Luty – Wrocław Sołtysowice
    Marzec – Wrocław Kuźniki
    Kwiecień – Wrocław Nadodrze
    Maj – Wrocław Muchobór
    Czerwiec – Wrocław Swojczyce
    Lipiec – Wrocław Gówny
    Sierpień – Wrocław Główny
    Wrzesień – Wrocław Zachodni
    Październik – Wrocław Brochów
    Listopad – Wrocław Leśnica
    Grudzień – Wrocław Stadion
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: [glee] "Projekt kalendarz 2014 - Wrocławskie Dworce"

Styczniowe wyjdzie zrobić raz jeszcze. Ja bym nocne robił na własnym balansie bieli. reszta ok , może ten zawieszony semafor mniej się mi podoba. I chyba do swoich celów jednak skorygowałbym perspektywę.

Ale to Twój kalendarz. I Twoje wybory. A swoją droga fajny pomysł z tymi dworcami.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 12.11.13 o 00:28
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Nocne to raczej inne jak DRI mz by nie przeszly w moim kalendarzu.No i ostrosc szwankuje,chyba,ze tu nie obrabiane pokazujesz.

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

noc ma za zadanie udawać zimowe pory roku ; )
    Mirek co znaczy DRI mz ?
    a ogólnie...
    Problemem Wrocławia jest temperatura barwowa światła ulicznego w całym mieście - ustalona odgórnie na bardzo nieatrakcyjną. Zdjęcia miały dobieraną ową na etapie wywoływania raw'u - i moim celem było zbliżenie jej do rzeczywistej czasem kosztem ogólnego wyglądu - wyjątkiem jest 1ka którą musiałem przesuwać w okolice 2600K by efekt był w granicach akceptacji.
    Co do wspomnianej już jedynki jest to superruchliwe miejsce które opustoszało w dzień wszystkich świętych i była okazja wczesną nocą naświetlić dworzec a i tak stamping był w użytku i co uważniejsi miejscowi winni mnie ukręcić za pewne uproszczenia ; ) Nie wiem czy uda mi się podejść drugi raz ale racja po stronie apz że całość co najwyżej średnia. Za radą przewrócę perspektywę semafora i zobaczę efekt - zdjęcie jest ważne bo przedstawia coś unikalnego w skali miasta które wkrótce zostanie zamienione na semafor z komorami żarówkowymi.
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

diabolique
    Gość

Podoba mi się dobór zdjęć. Nie jest monotonnie.
    Zdjęcia jak zdjęcia - jednym się spodobają, innym mniej, ale wstydu ci nie przynoszą.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez glee Zobacz posta
    Mirek co znaczy DRI mz ?
    Jedna z technik wykonywania zdjec nocnych umozliwiajaca zarejestrowanie wiekszej ilosci szczegolow w swiatlach jak i w cieniach na zdjeciu.

Naprawde nie wiesz co to DRI????Popatrz-szybki przyklad w temacieZałącznik 104525Załącznik 104526Załącznik 104527

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Popraw lipcowy opis. DRI to pewnie HDR Popatrz na środkowe zdjęcie z mirkowych przykładów. Klasyczne "nocne" zdjęcia robi sie krótko po zachodzie słońca. Wszystkie światła już się pala, ale niebo nie jest czarne, tylko takie ładne granatowe.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    DRI to pewnie HDR
    DRI to na pewno nie HDR.
    Ale tę wiedzę można znaleźć za pomocą google. Doskonale opisaną i zobrazowaną. Wystarczy chcieć.

W największym skrócie HDR robi się z kilku ekspozycji, DRI z jednej klatki.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    DRI to na pewno nie HDR.
    Ale tę wiedzę można znaleźć za pomocą google. Doskonale opisaną i zobrazowaną. Wystarczy chcieć.

W największym skrócie HDR robi się z kilku ekspozycji, DRI z jednej klatki.
    "Największy skrót" niezbyt trafiony, ilość klatek nie ma nic do rzeczy, a efekt jest jak z HDR. HDR ma tę przewagę, że ten skrót każdy kojarzy.