Strona 10 z 26 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 260

Wątek: ED 14-35mm 1:2.0 SWD

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ano narzekaliśmy....

Generalnie obiektyw ostrzył wolniej z E-3 niż 12-60SWD ....

samo poruszanie soczewkami przebiegało szybko ale jakoś się nie mógł połapać i czasem odjeżdżał trochę w jedną a trochę w drugą stronę. Potwierdziło to większość osób, które go również testowały...

Ale to był obiektyw testowy wujka Olka - nie wiadomo co przeżył

Generalnie szkiełko jest fajne ale na pewno nie dla mnie.... po całym dniu noszenia szkła podpiętego do e-1 bolała szyja.... ciężki....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hmmm, rozumiem ,ze nie wiadomo dokladnie czy to bolaczki poczatku produkcji ?
    Na DP cos tam pisza ,ze musieli wysylac obiektywy do Japoni i czekac po miesiac czasu.
    Kusi mnie ten obiektyw tym bardziej ze jest Cash Back,ale obawiam sie reklamowania i potem czekania Bog wie ile czasu na zwrot i z jakim skutkiem.

Czy potwierdzacie ,ze problem byl jedynie ze slabym swiatlem i przy niskim kontrascie? Czy to byl ogolny staly problem z ostrzeniem?

PS.
    Dzieki za dotychczasowe odpowiedzi.!
    ------------------------------------------------------------------------------------------

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie wiem czy to bolączki początku produkcji bo miałem tylko raz do czynienia z tym potworkiem. Najwięcej narzekań było w ciemnych pomieszczeniach, za dnia miałem go podpiętego pod E-1 a tam generalnie nie ma co liczyć na miarodajne testy układu AF.

Nie dam sobie ręki uciąć ale czasem było tak że idealnie w punkt złapał ostrość a czasem się miotał... Generalnie z porównania AF 14-35 vs. 12-60 ten drugi wygrywa... i na E-3 i na E-1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziki za Twoje spostrzezenia. Bede musial mocno sie zastanowic nad tym obiektywem.
    Dzieki!
    ------------------------------------------------------------------------------------------

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Najlepiej idź do sklepu i podepnij (o ile jakiś sklep będzie miał? ;p) albo wypożycz i potestuj nim kupisz, bo szkiełko jest naprawdę ciekawe. Mam troche sampli z niego i są miodne.
    Ostatnio edytowane przez Gundi ; 11.12.08 o 21:42

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gundi,mieszkam w takim wypierdkowie, ze o wypozyczeniu moge zapomniec. Mam blisko do Berlina ,wiec moze tam moge sobie w sklepie poogladac,ale co z tego jak musze kupic w Polsce aby cos odzyskac z Cash Back.
    Zreszta nawet gdyby egzemplarz w DDR byl OK ,to nie znaczy ,ze w Polsce kupie tez OK (ale taka mam nadzieje,nie wierze aby Zuiko ciagnelo jakas felerna serie i raczej byly to bolaczki nowosci).
    Co do sampli,to w necie jest ich sporo, gorzej z info dot. AF...
    W najgorszym wypadku wstrzymam sie z 14-35 i kupie 7-14,ale jakos zal mi bedzie,bo sadzilem ,ze jest on tak sprawny jak 35-100,dlatego taki napalony na niego jestem.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blacha Zobacz posta
    Gundi,mieszkam w takim wypierdkowie, ze o wypozyczeniu moge zapomniec. Mam blisko do Berlina ,wiec moze tam moge sobie w sklepie poogladac,ale co z tego jak musze kupic w Polsce aby cos odzyskac z Cash Back.
    Zreszta nawet gdyby egzemplarz w DDR byl OK ,to nie znaczy ,ze w Polsce kupie tez OK (ale taka mam nadzieje,nie wierze aby Zuiko ciagnelo jakas felerna serie i raczej byly to bolaczki nowosci).
    Co do sampli,to w necie jest ich sporo, gorzej z info dot. AF...
    W najgorszym wypadku wstrzymam sie z 14-35 i kupie 7-14,ale jakos zal mi bedzie,bo sadzilem ,ze jest on tak sprawny jak 35-100,dlatego taki napalony na niego jestem.
    eee od 35-100 to on gorszy nie jest.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja też myślałem o tym obiektywie ale mi przeszło kiedy go wziąłem do ręki.
    To jest kawał kloca i trzeba go pomacać przed kupnem.

Zresztą w tym sklepie nie udało mi się porównać z ZD 12-60 SWD bo nowy wyciągnięty z pudełka był martwy.

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Fakt mały i lekki to on nie jest. Jak dla amatora za duża ta armata

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    Ktotek też chyba miał go podpiętego do body. Coś tam narzekali ale szczegółów nie znam.
    Tak. Oczywiście za krótko żeby wypowiadać jakieś rzetelne opinie. Z pierwszych spostrzeżeń - szkło jest kozackie - robi wrażenie. Fotografowałem tylko na f 2 - można się zakochać . To jest kawał klocka jednak z E-3 trzyma się jeszcze jak dla mnie całkiem przyjemnie. Oczywiście nie jest to obiektyw pod wędrówki górskie czy wożenie w rowerowym plecaku. AF w tym egzemplarzu zachowywał się dziwnie. Miał tendencje do "myślenia", "dławienia się" w sytuacjach kiedy 12-60 działał bez zająknięcia. Na przykład ostrząc komuś na twarz 14-35 "myślał" lub skakał robiąc serię szybkich przeostrzeń w obrębie kilku cm (przy S-AF), minimalna zmiana kadru - dokładnie w nos czy oko - zaskoczył... Problem dotyczył raczej elektroniki niż mechaniki bo generalnie ostrzenie odbywało się błyskawicznie, nawet przeostrzanie od minimalnej odległości do nieskończoności. Być może firmware w nowej wersji poprawia sytuację - w każdym razie ktoś coś mówił na ten temat.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook