Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 186

Wątek: Leica D Summilux 1:1.4/25 ASPH

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Poniżej fota szkła z Allegro. Wyraźnie widać napis "Panasonic". Na mojej wersji w tym miejscu jest napisane "Leica". To oznacza, że są dwa rodzaje tych szkieł. Skoro miałby być takie same, to po co każdy podpisuje swoje? Czemu Leica do swoich aparatów dołącza swoje obiektywy, a nie takie jak ten na zdjęciu, panasonikowe?
    Oczywiście, zawsze można powiedzieć, że to szukanie dziury w całym, że to pedalska podróba Olka E-330 albo, że nie ma to znaczenia.
    Więc wyjaśniam - pokazuję, że są dwa typy tych szkieł. Czy Leica 25mm jest Panasonica (wspierana przez Leikę), czy Leiki - nie wiem. Dlatego pytałem.
    Mam to samo co na Twoim zdjęciu - dodatkowo pod napisem "Made in Japan" jest jeszcze jeden napis "Fabrique au Japon"

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A który aparat to pedalska podróba E330? Na instrukcji obsługi obiektywu stoi dużymi literami Panasonic L-X025 a pod zdjęciem napis "Leica D Summilux"

GoOrange
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Cena zabija, chętnie zobaczyłbym jakiś pokaz GO z tego szkła i czy to przekłada się na 50mm 2.8 dla FF.

btw, gratuluje zakupu.
    Dziękuję!

A'propos przekładania się. Może to mniej adekwatne ale zawsze można porównać...

http://www.seriouscompacts.com/2008/...-vs-canon.html

GoOrange
    Gość
    Właśnie odebrałem swoją Leicę, proszę mi powiedzieć czy w nowych obiektywach takie jak u mnie, widoczne ślady na stykach sugerują wcześniejsze podpinanie tego szkła w ramach testu czy poprostu używanie go? Ja rozumiem że producent je sprawdzał ale na moim słoiku widać je bardzo wyraźnie. Samo szkło jest idealne, zero kurzu, odcisków, otarć itp.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jeśli szkło bez skazy i obiektyw smiga to w czym problem?

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W nowych obiektywach z pewnością nie ma takich śladów. Ale jak szkła są ok to tylko się cieszyć z nabytku
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

GoOrange
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Jeśli szkło bez skazy i obiektyw smiga to w czym problem?
    O zasadę i o moje samopoczucie. Generalnie jak płacę za nowe to chcę nowe. Ogólnie to wszystko wskazuje (poza stykami) że szkło to nówka ale właśnie... czy te styki nie są zbyt wytarte jak na nową sztukę?

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Są zbyt wytarte i w pełni rozumiem Twoje rozgoryczenie. Gdybyś chciał używkę, płaciłbyś za używkę.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    GoOrange:

Gratulacje - grubo zaszalałeś. Niestety, sprzęt był podpinany spokojnie z 10 razy, pewnie pod różne korpusy. Na nowych obiektywach styki są dziewicze. Żeby było jeszcze mniej przyjemnie, to po jednym czy dwóch podpięciach czasami nawet nie ma śladu. Zależy od konkretnego obiektywu.

Może Twój był mocno testowany w sklepie, na wystawce - tego nie wiesz. Zawsze możesz oddać lub pocisnąć o upust.

Kiedyś jedna firma chciała mi wcisnąć śmiganego E-330 ze zjechanym obiektywem. Obiektyw miał iść od razu do żyda a używki jak wiadomo tańsze są... Lekutko się nacięli, bo w efekcie byli w plecy za podwójną wysyłkę.
    Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 3.12.08 o 22:31

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Szkło mam od września, uzytkuję raczej umiarkowanie często - mam takie same wytarcia jak na foto wyżej ...