Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Zmiana systemu. Czy warto???

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez M.U. Zobacz posta
    Święte słowa (ś.p. K.Górskiego)!
    Nie wiem wszak co znaczy BTW, może za rzadko tu przebywam, ale jako wątkotwórca zapewniam, ze z żadnej Agencji nie jestem, również reklamowej... . Ponadto chętnie zostanę z Olkiem na kolejne 25 lat, tylko muszę mieć jakieś argumenty ZA.
    Pozdrawiam!
    Poszukaj ich. Prawdopodobnie gdzies sa.
    A jak nie znajdziesz to zmien system. Proste.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    M.U. - masz dobre rozeznanie, trudno Ci radzić cokolwiek. Co by nie pisać o zaletach/wadach systemów to nie takie ważne czym się fotografuje. Z drugiej strony zmiana obiektywu, puszki czy całego systemu bywa odświeżająca, pozwala poczuć pewne rzeczy na nowo. Zrób jak czujesz, w życiu warto zaspokajać swoje pragnienia o ile człowieka na to stać.
    Osobiście mam różne dylematy sprzętowe, które najprawdopodobniej zakończą się jednak zakupem E-3.
    Gdybym kupował aparat z bagnetem Nikona teraz nie byłby to D300. To świetna puszka ale dość droga jak na cropa. Kupiłbym S5Pro ew. D80/D90 bo argumentem do zmiany systemu byłaby chęć zakupu aparatu pełnoklatkowego za jakiś czas i gotówkę raczej bym wolał wydać na rozwojowe (czyt. FF) szkła.
    Dzięki! Skorzystałem z Twej rady i właśnie zakupiłem S5Pro. Bajka!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez kisi Zobacz posta
    Skoro chcesz bez obróbki to małpka wystarczy ci do wszystkiego. I bedziesz miał bez obróbki.

A tak poważnie to nie od dziś wiadomo że E1 pluje kiepskimi jpg - poza tym co tu dużo mówić jakie sa jpg zależy od firmwareu i możliwości procka aparatu który to obrabia (odszumia i ostrzy). Zresztą szkoda słów skoro padają argumenty z twojej strony takie.

Zmieniaj system i krzyżyk na droge. Wszystkiego NAJ...
    E1 "pluje" niestety równie kiepskimi RAW-ami, a podstawowym zajęciem po sesji jest odszumianie fotek. Dziękuję uprzejmie za krzyżyk na drogę - zdecydowanie pomógł mi w zakupie S5Pro.
    Pozdrawiam! M.U.
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Zawsze warto coś zmienić by wyjść z marazmu.
    Chłopie nie zastanawiaj się bo życia szkoda.
    Kup co widzi Ci się sexy -chłop ma swoją naturę a postępować wbrew niej to jak wyprzeć się dziadka z wehrmachtu.
    Nieraz by coś docenić trzeba się tego pozbyć.

Lepszego aparatu od E-1 nie znajdziesz ale każdy musi sobie sam poszukać by dojść do tego wniosku.
    Dzięki za radę. Krótka piłka - nazywa się S5Pro. Po kilku próbkach nie żałuję, a błogosławię dzień wyzbycia się E1. Jak mi przejdzie - dam znać i odszczekam. Pozdrawiam! M.U.
    Cytat Zamieszczone przez czmielek Zobacz posta
    Chętnie wezmę 14-54 w rozsądnej cenie i już jednego "kłopotu" będziesz miał mniej
    No to od dziś zapraszam na Allegro.
    Poszukaj pod M.U.
    (o ile taka autoreklama nie jest zakazana).
    Pozdr.!
    Ostatnio edytowane przez M.U. ; 22.11.08 o 23:18 Powód: Automatyczne scalenie postów

qbic
    Gość
    E1 "pluje" niestety równie kiepskimi RAW-ami,
    To interesujące, musiałeś mieć felerny egzemplarz, albo iso ustawione na 800+

a podstawowym zajęciem po sesji jest odszumianie fotek.
    Rożne ludzie maja hobby...

Dziękuję uprzejmie za krzyżyk na drogę - zdecydowanie pomógł mi w zakupie S5Pro.
    krzyżyk pomaga przy APS-C pełnowymiarowy duży krzyż pomaga do konwersji w stronę FF....

Zupełnie nie rozumiem tych okrzyków przy porzucaniu 4/3, głośnych manifestacji graniczących z inscenizacją po której przezywamy (widzowie) katharsis.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Od lat ponad 20 lat jestem związany z Olympusem.
    Witaj !

Nie wiem jaki typ fotografii Ci odpowiada, ale skoro 20 lat jestes
    zwiazany z Olkiem to chyba... nie jest to zle - prawda

Myslisz ze jak zmienisz system bedziesz robil ladniejsze zdjecia ?

Jakis czas temu robilem zdjecia w Drohiczynie z kumplem co ma
    D300 + szkla za niemale pieniadze.

Robilem prostym E-410 + ZD 14-54 + polowkowe cokin i po mimo
    roznicy klas.. uzyskalem porownywalne lub nawet lepsze efekty.

Malo tego... zrobilem takze nocne zdjecia slubne na Starym
    Rynku i na Dlugiej w Bydgoszczy i na odbitkach 21x15 w 300 DPI
    szumu nie widac sladu...

Widzialem podobne ujecia robione Nikonem i... porazka, wiec
    sprzet... Olka w odpowiednich rekach da sobie rade - tak
    samo jak lepszy sprzet wcale nie gwarantuje sukcesu.

Chce Ci powiedziec, ze kazdym sprzetem mozna zrobic
    niezle foty bo poziom technologii jest juz dosc wysoko
    postawiony.

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

dinx6
    Gość
    Pozwólcie, że się podłączę. Jak prawie każdy, miewam podobne dylematy co autor wątku. Nie, żebym słabiej przez to sypiał, ale czasem myślę nad tym i owym.

Jako, że mam raczej słabe rozeznanie w szklarni konkurencji C+N, prosiłbym o wskazanie szkieł, które optycznie/cenowo mogły by być alternatywą dla naszych:

Leica 25 mm 1,4/ Sigma 30 mm 1,4
    ZD 50-200 2,8-3,5
    ZD 14-54 2,8-3,5

Pytam zupełnie poważnie, bez nuty trollizmu.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    M.U. E-1 to aparat dla ludzi którzy potrafią już cokolwiek, niestety jest tak że jak ktoś nie potrafi pływać to woda mu za rzadka jest...powodzenia z fujikiem, samych udanych kadrów życzę
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Mieszka w
    radlin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jak widzę każdy ma jakieś dylematy - może to moze tamto . Ja takze miałem i mam ale dla mnie ważne to dobry jpeg ostry, czysty i wyraźny .Mam to w Olympusie , niestety do pracy ( czytaj) fotografowania świeżych tatuaży muszę kupić Nikona D40 z kitem podbija kontrast oraz kolory - dynamika jest także podbijana - fotki są imponujące .
    Ale do zastosowań dziennikarskich wystarcza mi OLek . potrzebuję szybkiej fotki bez obróbki ( nie mam czasu na obraboianie 20-50 fotek przed opublikowaniem na portalu ) . A co do szkieł to to co jest potrzebne chyba na maxa to : 7-14 około 4000 pln + 14-54( 1200pln z usa ) + 50-200 ( jeszcze nie kupiłem ale maks w wersji SWD 3600 pln ) do tego stałka 50 (takze z usa 1200) no może jeszcze jakieś makro coby muchi nie straszyć -105 lub 150 sigma.W kazdym innym systemie zapłacisz o wiele wiecej by kupić porownywalne szkła. croop x 2 i Olympus nie ma konkurencji z FF jeśli chodzi o tele - już widzę jak kupujesz jako C lub N tele o tym świetle i tej ogniskowej - walizka kasy . Ale to od Nas samych zależy czego potrzebujesz Puchy co ma mieć a czego moze nie mieć . coś za coś S5Pro duża rozpiętość tonalna w zamian za małą predkość . Nie należy negować innych systemów - ale też ich gloryfikować . Z pozdrowieniami Garnooh
    Ostatnio edytowane przez garnooh ; 23.11.08 o 01:59

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32 Zobacz posta
    M.U. E-1 to aparat dla ludzi którzy potrafią już cokolwiek, niestety jest tak że jak ktoś nie potrafi pływać to woda mu za rzadka jest...powodzenia z fujikiem, samych udanych kadrów życzę
    Nie wiem co Kolega Willow32 robił w czasie kiedy ja zarywałem noce w swojej pierwszej amatorskiej ciemni, ale zaryzykuje stwierdzenie, ze robił...w pieluchę. Zanim więc Kolego rzucisz kolejne błyskotliwe przysłowie o rzadkiej wodzie itp. - posłuchaj: E1 uważałem i uważam za przełomową konstrukcję w świecie lustrzanek cyfrowych i dostrzegam wszystkie, niezliczone zalety tego aparatu,których wymieniać tu nie ma sensu. Ostatecznie przecież kupiłem E1 za ciężkie (wtedy) pieniądze i przez 2 lata go katowałem. Doceniam również znakomite szkła ze stajni ZD, które równych sobie nie mają albo i mają ale za nieporównywalnie większą kasę. Ale ponieważ Forum jest po to (jak sądzę) aby wymieniac poglądy, to mam chyba prawo podzielić się z Wami tym, co widzę. Zdjęcia z matrycy CCD S5Pro są dla mnie po prostu lepsze i tyle. Nie mam tu zamiaru nikogo nawracać na inna wiarę, jak chce się modlić do swego Olka, to jego sprawa. Sam to robiłem przez lata całe. Ale pomnicie moje słowa: jak matryce FF wejdą pod strzechy, a stanie się to może za 2 może 3 lata, to formatu 4:3 nic nie uratuje, ani modlitwy ani ogiery ze stajni Zuiko. Ale przecież i tak wiecie lepiej. A za życzenia z focenia - dzięki i pozdr.!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Tak, tak... Za 3 lata puszki FF będą po 1000 zł, szkła do nich za grosze, a na wakacje będziemy latać na Uran...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ale pomnicie moje słowa: jak matryce FF wejdą pod strzechy, a stanie się to może za 2 może 3 lata, to formatu 4:3 nic nie uratuje, ani modlitwy ani ogiery ze stajni Zuiko. Ale przecież i tak wiecie lepiej. A za życzenia z focenia - dzięki i pozdr.!
    Hehe, ile już było takich jak ty...

PS. W ogóle aż strach się bać co będzie jak matryce wielkoformatowe 5x4" wejdą pod strzechy! A stanie się to być może na pewno jak dobrze pójdzie za 5 lat!