Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Dzięki! Skorzystałem z Twej rady i właśnie zakupiłem S5Pro. Bajka!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
E1 "pluje" niestety równie kiepskimi RAW-ami, a podstawowym zajęciem po sesji jest odszumianie fotek. Dziękuję uprzejmie za krzyżyk na drogę - zdecydowanie pomógł mi w zakupie S5Pro.
Pozdrawiam! M.U.
Dzięki za radę. Krótka piłka - nazywa się S5Pro. Po kilku próbkach nie żałuję, a błogosławię dzień wyzbycia się E1. Jak mi przejdzie - dam znać i odszczekam. Pozdrawiam! M.U.
No to od dziś zapraszam na Allegro.
Poszukaj pod M.U.
(o ile taka autoreklama nie jest zakazana).
Pozdr.!
Ostatnio edytowane przez M.U. ; 22.11.08 o 23:18 Powód: Automatyczne scalenie postów
To interesujące, musiałeś mieć felerny egzemplarz, albo iso ustawione na 800+
Rożne ludzie maja hobby...
krzyżyk pomaga przy APS-C pełnowymiarowy duży krzyż pomaga do konwersji w stronę FF....
Zupełnie nie rozumiem tych okrzyków przy porzucaniu 4/3, głośnych manifestacji graniczących z inscenizacją po której przezywamy (widzowie) katharsis.
Witaj !
Nie wiem jaki typ fotografii Ci odpowiada, ale skoro 20 lat jestes
zwiazany z Olkiem to chyba... nie jest to zle - prawda
Myslisz ze jak zmienisz system bedziesz robil ladniejsze zdjecia ?
Jakis czas temu robilem zdjecia w Drohiczynie z kumplem co ma
D300 + szkla za niemale pieniadze.
Robilem prostym E-410 + ZD 14-54 + polowkowe cokin i po mimo
roznicy klas.. uzyskalem porownywalne lub nawet lepsze efekty.
Malo tego... zrobilem takze nocne zdjecia slubne na Starym
Rynku i na Dlugiej w Bydgoszczy i na odbitkach 21x15 w 300 DPI
szumu nie widac sladu...
Widzialem podobne ujecia robione Nikonem i... porazka, wiec
sprzet... Olka w odpowiednich rekach da sobie rade - tak
samo jak lepszy sprzet wcale nie gwarantuje sukcesu.
Chce Ci powiedziec, ze kazdym sprzetem mozna zrobic
niezle foty bo poziom technologii jest juz dosc wysoko
postawiony.
Pozdrawiam.
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Pozwólcie, że się podłączę. Jak prawie każdy, miewam podobne dylematy co autor wątku. Nie, żebym słabiej przez to sypiał, ale czasem myślę nad tym i owym.
Jako, że mam raczej słabe rozeznanie w szklarni konkurencji C+N, prosiłbym o wskazanie szkieł, które optycznie/cenowo mogły by być alternatywą dla naszych:
Leica 25 mm 1,4/ Sigma 30 mm 1,4
ZD 50-200 2,8-3,5
ZD 14-54 2,8-3,5
Pytam zupełnie poważnie, bez nuty trollizmu.
M.U. E-1 to aparat dla ludzi którzy potrafią już cokolwiek, niestety jest tak że jak ktoś nie potrafi pływać to woda mu za rzadka jest...powodzenia z fujikiem, samych udanych kadrów życzę![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Jak widzę każdy ma jakieś dylematy - może to moze tamto . Ja takze miałem i mam ale dla mnie ważne to dobry jpeg ostry, czysty i wyraźny .Mam to w Olympusie , niestety do pracy ( czytaj) fotografowania świeżych tatuaży muszę kupić Nikona D40 z kitem podbija kontrast oraz kolory - dynamika jest także podbijana - fotki są imponujące .
Ale do zastosowań dziennikarskich wystarcza mi OLek . potrzebuję szybkiej fotki bez obróbki ( nie mam czasu na obraboianie 20-50 fotek przed opublikowaniem na portalu ) . A co do szkieł to to co jest potrzebne chyba na maxa to : 7-14 około 4000 pln + 14-54( 1200pln z usa ) + 50-200 ( jeszcze nie kupiłem ale maks w wersji SWD 3600 pln ) do tego stałka 50 (takze z usa 1200) no może jeszcze jakieś makro coby muchi nie straszyć -105 lub 150 sigma.W kazdym innym systemie zapłacisz o wiele wiecej by kupić porownywalne szkła. croop x 2 i Olympus nie ma konkurencji z FF jeśli chodzi o tele - już widzę jak kupujesz jako C lub N tele o tym świetle i tej ogniskowej - walizka kasy . Ale to od Nas samych zależy czego potrzebujesz Puchy co ma mieć a czego moze nie mieć . coś za coś S5Pro duża rozpiętość tonalna w zamian za małą predkość . Nie należy negować innych systemów - ale też ich gloryfikować . Z pozdrowieniami Garnooh
Ostatnio edytowane przez garnooh ; 23.11.08 o 01:59
tattoo 4 life www.artline-tattoo.com , www.tattooart.pl
Nie wiem co Kolega Willow32 robił w czasie kiedy ja zarywałem noce w swojej pierwszej amatorskiej ciemni, ale zaryzykuje stwierdzenie, ze robił...w pieluchę. Zanim więc Kolego rzucisz kolejne błyskotliwe przysłowie o rzadkiej wodzie itp. - posłuchaj: E1 uważałem i uważam za przełomową konstrukcję w świecie lustrzanek cyfrowych i dostrzegam wszystkie, niezliczone zalety tego aparatu,których wymieniać tu nie ma sensu. Ostatecznie przecież kupiłem E1 za ciężkie (wtedy) pieniądze i przez 2 lata go katowałem. Doceniam również znakomite szkła ze stajni ZD, które równych sobie nie mają albo i mają ale za nieporównywalnie większą kasę. Ale ponieważ Forum jest po to (jak sądzę) aby wymieniac poglądy, to mam chyba prawo podzielić się z Wami tym, co widzę. Zdjęcia z matrycy CCD S5Pro są dla mnie po prostu lepsze i tyle. Nie mam tu zamiaru nikogo nawracać na inna wiarę, jak chce się modlić do swego Olka, to jego sprawa. Sam to robiłem przez lata całe. Ale pomnicie moje słowa: jak matryce FF wejdą pod strzechy, a stanie się to może za 2 może 3 lata, to formatu 4:3 nic nie uratuje, ani modlitwy ani ogiery ze stajni Zuiko. Ale przecież i tak wiecie lepiej. A za życzenia z focenia - dzięki i pozdr.!
Tak, tak... Za 3 lata puszki FF będą po 1000 zł, szkła do nich za grosze, a na wakacje będziemy latać na Uran...