Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Problem z balansem bieli

Angry Problem z balansem bieli

Witam, możne to pytanie proste, wręcz prostackie, ale ostatnio zauważyłem poważny problem z moim e410 dokładnie z balansem bieli. Mianowicie aparat ma problemy ma czasami( w gorszych warunkach) dobrać balans np w ciemnym klubie z małą ilością światła, porostu nie chce zrobić zdjęcia,rozumiem-"to tylko auto" DZIWI mnie jednak problem, ze nawet na pełnym MANUALU, gdy ręcznie ustawie balans bieli, choćby za pomocą ręcznego wpisania "liczby kalwinów", aparat nadal nie chce robić zdjęć, to jest totalnie denerwujące, żenujące, budzące we mnie agresje..=/, czy nie powino być tak, ze jak ręcznie ustawimy balans, aparat powinien już nie stawiać oporów i robić zdjęcie. Czy to problem z moim aparatem? Czy sa jakies inne sposoby, na ten problem?
    Porównywałem to z canonem 400d oraz nikonem d40. Aparaty w tej klasie amatorskiej, gdy w nich robi się zdjęcie na pełnym manualu ręcznie ustawiony balans, aparat robi zdjecie bez problemowo, w tych samych warunkach co mój olek ma problem...

| OlyJedi Awatar manio
    Mieszka w
    NH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    hmmm czy to aby napewno problem balansu bieli?? Wydaje mi się że to po prostu brak dostatecznej ilość światła wpływa na to, że aparat nie może ustawić AF i dlatego ten problem. Spróbuj użyć lampy błyskowej, pomoże też jaśniejszy obiektyw(jeżeli fotografujesz kitem), a celuj fokusem w kontrastowe punkty to powinno pomóc.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Wejdź w menu aparatu i przestaw Release Priority S na On. W ten sposób zmusisz aparat do robienia zdjęć wtedy, kiedy nie udało mu się złapać ostrości.
    Rozwiązanie 2, wyłącz autofocus, ostrość ustaw metodą eksperymentalną, na jakąś sensowna odległość i rób zdjęcia.
    Z tym WB to naprawdę niezły żart.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez baja28 Zobacz posta
    aparat nadal nie chce robić zdjęć, to jest totalnie denerwujące, żenujące, budzące we mnie agresje..=/, czy nie powino być tak, ze jak ręcznie ustawimy balans, aparat powinien już nie stawiać oporów i robić zdjęcie. Czy to problem z moim aparatem? Czy sa jakies inne sposoby, na ten problem?
    Porównywałem to z canonem 400d oraz nikonem d40. Aparaty w tej klasie amatorskiej, gdy w nich robi się zdjęcie na pełnym manualu ręcznie ustawiony balans, aparat robi zdjecie bez problemowo, w tych samych warunkach co mój olek ma problem...
    To tak przy okazji - akurat z porównaniem źle trafiłeś, N D70s kolegi często miewał chwile, gdy po prostu nie chciał zrobić zdjęcia... WSZYSTKO było na M [af tez]. ;p

Wyluzuj, fotografia to powinna byc przyjemnosc - wykonczysz sie w ten sposob...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    największy problem to jest wtedy, kiedy użytkownikowi nie chce się czytać instrukcji obsługi. Wtedy to każdy problem ze sprzętem zwala na producenta zamiast na własne lenistwo i niewiedzę.

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez baja28 Zobacz posta
    Witam, możne to pytanie proste, wręcz prostackie, ale ostatnio zauważyłem poważny problem z moim e410 dokładnie z balansem bieli. Mianowicie aparat ma problemy ma czasami( w gorszych warunkach) dobrać balans np w ciemnym klubie z małą ilością światła, porostu nie chce zrobić zdjęcia,rozumiem-"to tylko auto" DZIWI mnie jednak problem, ze nawet na pełnym MANUALU, gdy ręcznie ustawie balans bieli, choćby za pomocą ręcznego wpisania "liczby kalwinów", aparat nadal nie chce robić zdjęć, to jest totalnie denerwujące, żenujące, budzące we mnie agresje..=/, czy nie powino być tak, ze jak ręcznie ustawimy balans, aparat powinien już nie stawiać oporów i robić zdjęcie. Czy to problem z moim aparatem? Czy sa jakies inne sposoby, na ten problem?

Napisz co z AF robisz...,bo jak koledzy wcześniej wspomnieli tam może być problem , a nie z balansem bieli.
    E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To prawie pewne jest że chodzi o AF. Wystarczy wyłączyć opcję takiej blokady i będzie git (tzn będzie nie ostro ale pstryknie).
    mente et malleo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Wejdź w menu aparatu i przestaw Release Priority S na On.
    tej opcji e-410 chyba nie ma.
    Ja próbuje znaleźć jakiś jaśniejszy obiekt i na niego łapać AF. Czasami pomaga

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez homer Zobacz posta
    tej opcji e-410 chyba nie ma.
    Ja próbuje znaleźć jakiś jaśniejszy obiekt i na niego łapać AF. Czasami pomaga
    Sorki kierowałem się moim e330. Nie myślalem że może takiej opcji nie być w innych korpusach.
    mente et malleo

rocco
    Gość
    Czyli pozostaje manualne ustawianie ostrości albo szukanie jaśniejszego i kontrastowego motywu i blokowanie ostrości na nim.
    Jak napisali przedpiszcy, balans bieli nie ma z tym problemem nic wspólnego.