Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Obiektyw jaśniejszy, czy warto dla amatora?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ajschylos Zobacz posta
    Chciałbym moi drodzy zrozumieć, co znaczy, że obiektyw jest ciemny bądź jasny. Z tego co do tej pory się dowiedziałem to efekt końcowy zdjęcia nie zależy od sprzętu lecz od samego fotografa.
    No nie do konca.Wyobraz sobie,ze idziemy do lasu focic grzybki.Ty masz szkielko 1,8(jasne) ja natomiast 4-5,6(ciemne)Trafilismy muchomora,robimy fotke z bardzo bliska.Ty majac 1,8 uzyskasz piekne zdjecie z ostrym muchomorem i pieknie rozmytym tlem,ogladajac je oko nie bedzie latalo po calym kadrze.Ja natomiast przy 4 lub 5,6 jak bede mial fotke to i grzyb bedzie ostry i kij co lezy pol metra dalej tez-Widzisz roznice?

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jak będzie kijowa pogoda, to będzie musiał podbić ostro ISO, co też pogorszy jakość fotki. Przy jasnym obiektywie nie ma problemu. Nawet ulewa, nie przeszkodzi dobre fotki robić. To jest tak, kit to kit. najtaniej jak można. W przypadku Olka, przy zachowaniu dość dobrej jakości. Szkła PRO, to juz klasa, przyjemność w użytkowaniu dużo radości. Natomiast, najgorsza pogoda i szkło TOP PRO, to już maszyny latające .... dosłownie można odlecieć...
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Awatar fiszaj
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Teraz (obiektyw 14-42) zdjęcia wychodzą mi mniej więcej tak:

www.fotosik.pl][IMG]http://images28.fotosik.pl/282/adc898584c1bf62a.jpg ]źródło
    [/U]

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

www.fotosik.pl][IMG]http://images41.fotosik.pl/17/973096b1fc80828c.jpg ]źródło[/url]
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Tak wygląda bez lampy, ISO 800

www.fotosik.pl][IMG]http://images24.fotosik.pl/282/ed149fddc3b21e08.jpg ]źródło[/url]
    Ostatnio edytowane przez fiszaj ; 6.10.08 o 15:57 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ajschylos Zobacz posta
    Chciałbym moi drodzy zrozumieć, co znaczy, że obiektyw jest ciemny bądź jasny. Z tego co do tej pory się dowiedziałem to efekt końcowy zdjęcia nie zależy od sprzętu lecz od samego fotografa.
    Lepszy sprzęt daje większe możliwości.

Każdy obiektyw ma przysłonę, która reguluje ilość wpadającego światła poprzez zmianę wielkości otworu obiektywu. Ten otwór można zmniejszyć, ale nie można go zwiększyć. (zwiększasz przysłonę -> więcej jest przysłaniane -> zmniejsza się otwór) Więc jeżeli masz np., że obiektyw ma przysłonę minimalną o wartości 4 (czyli jest to np z kosmosu: 18-50mm f/4) to możesz ustawić f/5.6, f/22, ale nie możesz ustawić np. f/3.5.

Im mniejsza przysłona, tym więcej światła może wpaść przez obiektyw, tym krótszy czas naświetlania potrzebny do zrobienia zdjęcia, tym niższą czułość możesz zastosować [mniejszy szum] i tym mniejsza głębia ostrości [tło rozmyte ;p]. Możesz oczywiście "przymknąć obiektyw/przysłonę", czyli ustawić większą wartość, żeby mieć np. większą GO.

Ciemny obiektyw to rzecz względna Tele 800mm f/5.6 nie jest ciemne, ale 50mm f/5.6 jest...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fiszaj Zobacz posta

A jeżeli coś niepowtarzalnego dzieje się w mało pięknych miejscach? Mój syn uczył się chodzić w korytarzu naszego mieszkania a nie riwierze francuskiej.
    Miejsca stają się piękne dzięki temu, co się w nich dzieje... Chwila, kiedy Twój Syn zaczynał stawiać pierwsze kroki spowodowały, że Twój korytarz jest jednym z najpiękniejszych miejsc na Ziemi. Rozumiem to, bo moje dwie zawodniczki też uczyły się chodzić nie tak dawno temu... Ale niedługo świat będzie rósł razem z Twoim Synkiem i tematów "outdoorowych" też przybędzie.
    A wtedy tryb M będzie jak znalazł (nawracam i czepiam się jak pijany płotu)

W każdym razie - chłopak SUPER! Gratulacje i dobrych zdjęć.

Pozdrawiam

Pat

Awatar fiszaj
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nikt nie komentuje moich zdjęć?
    Aż takie beznadziejne?
    Może jakieś porady co zmienić?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Jak kogoś na to stać to nie widzę problemu. Dobre miejsce jest ważne ale nie najważniejsze.
    "Jak kogos stac..."- jak fajnie, ze zrozumiales przeslanie, jak zwykle zreszta. "jak kogos stac..."- znakomite.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie aż takie. spoko, ale musisz popracować nad kadrowaniem. Ostatnio dużo się działo, i większość zagląda gdzie indziej. W wolnej chwili tu zajrzę spoko.
    Poza tym tu się nie ocenia zdjęć. To co pokazałeś, jak rozumiem było w jakimś kontekście, lampy itd.
    Dla mnie nie do oceny. Za duże iso złe światło itd. Kadry też raczej przypadkowe
    Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 7.10.08 o 10:37
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fiszaj Zobacz posta
    Nikt nie komentuje moich zdjęć?
    Aż takie beznadziejne?
    Może jakieś porady co zmienić?
    Zdjecia sa spoko, nic im nie dolega. Chcesz miec pamiatki z czasow jak dziecko dorasta? No to masz! Co chcesz wiecej? Arcydziela? Zamow portret u jakiegos mistrza. Chciales cos niepowtarzalnego, jedynego walnac w pokoju, siedzac na wersalce? Nie da rady!

Owszem warto kupic 14-54, nie ulega watpliwosci. Obiektyw dobry i bardzo uniwersalny, przy tym dosc jasny.

Moze rozjasnij przestrzen duzymi bialymi kartonami? Styropianem? Warto jakies takie proste blendy zastosowac, potem wsadzisz za boazerie i bedzie na nastepny raz.
    Czesc.Ch.

Awatar fiszaj
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Oczywiście to nie ma być arcydzieło. To utrwalenie moich wspomnień ale zależy mi na tym żeby nie popełniać podstawowych błędów.