Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Lustrzanka zimą

Awatar PiterS
    Mieszka w
    Głogów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Lustrzanka zimą

Moim hobby jest wędkarstwo i aparat fotograficzny jest niezbędnym elementem mojego wyposarzenia. Zbliża się zima więc mam pytanie: jak lustrzanki znoszą temperatury poniżej 0 stopni? Zakres pracy olka E-510 to 0-40C. Do tej pory nosiłem małego kompakta gdzieś w wewnetrznej kieszeni kurtki, ale olka ukryć się nie da. Noszony w torbie na ramieniu też chyba zmarznie. Myślę o noszeniu go w torbie i wkładaniu do plecaka, który przylegając do pleców większą powierzchnią będzie się ogrzewał od ciała. W temacie chodzi mi o mechaniczne elementy korpusu (mechanizm lustra) i obiektywu, elektronika wiadomo jak znosi mrozy (wiekszy pobór prądu itp).

http://img393.imageshack.us/img393/9263/pa043276al8.jpg
    ------------------------------------------------
    E-510

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Też się zastanawiam

Witam.

Dzisiaj spacerowałem z olkiem po lesie i o tym samym myślałem. Nadchodzi zima i jak aparat to zniesie.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja e-pińsetke tachałem zimą nie raz i nic jej nie zaszkodzilo nigdy. AKU dziala troche krócej i trzeba uważać jak się wraca do domu bo jak zimny aparat wyciągnie sie od razu na ciepłe powietrze to pokryje się szybko skroploną parą wodną. Dlatego najelpiej po powrocie zostawić wtorbie do zrównania temperatury.

No i zimna matryca mniej szumi

Awatar PiterS
    Mieszka w
    Głogów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    O odmrażaniu aparatu po powrocie do domu może później, skupmy się na pracy olka na mrozie.
    ------------------------------------------------
    E-510

| OlyJedi Awatar Szogo
    Mieszka w
    Wisznia Mała
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Przyłączam się do pytania.
    "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    E-500 działało bez problemu - a śmigałem z nim dosyć często czasami nawet po pół dnia. Brałem też na narty w plecaku przejeździł cały tydzień razem ze mną i zero kłopotów - czasami z powodu niskiej temperatury występowało smużenie menu jak w komórkach trzymanych w zimnie - ale to raczej nie problem.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Mieszka w
    D-Ś
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W moim przypadku występuje dziwne przebarwienie w górnej części zdjęcia, dokładnie pod wizjerem, nakładanie zaślepki nie pomagało, nie na wszystkich zdjęciach, około 30%, coś jak poświata w kolorze różu, ale dodam, że temperatura pracy oscylował w okolicach -15stopniC. Model E-500.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ja już wiem wszystko co chciałem wiedzieć. Dziękuję za odpowiedzi. W koncu lustrzanka to nie jakaś badziewiasta idiotenkamera, że w kaftaniku trzeba trzymać...

| OlyJedi Awatar Szogo
    Mieszka w
    Wisznia Mała
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez michalzolnowski Zobacz posta
    Ja już wiem wszystko co chciałem wiedzieć. Dziękuję za odpowiedzi. W koncu lustrzanka to nie jakaś badziewiasta idiotenkamera, że w kaftaniku trzeba trzymać...
    Ale powolne odmrażanie jest jak najbardziej potrzebne. Przy gwałtownej zmianie temperatury otoczenia z niskiej na wysoką skrapla się woda, a więc podejrzewam, że optyka i elektronika mogą ucierpieć z tego powodu. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.
    "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie mylisz się. Kiedyś robiłem zdjęcia na ślubie znajomych. Był grudzień, były zdjęcia bram, przyjazdu młodych pod kościół. Nie miałem czasu na klimatyzację aparatu i podczas ceremoni zaczął się pocić. Naszczęście miałem drugi, więc i zdjęcia są i aparat ocalał.
    Z puszką w dłoni świat staje się piękniejszy
    Zapraszam na stronę, bloga, wątek.