Mając oryginał można się oczywiście jeszcze pobawić.
Mając RAW-a można by na pewno zrobić coś więcej.
Teraz tylko można poprawić estetyczny wygląd zdjęcia
PS
Nasycenie zmniejszone
Mając oryginał można się oczywiście jeszcze pobawić.
Mając RAW-a można by na pewno zrobić coś więcej.
Teraz tylko można poprawić estetyczny wygląd zdjęcia
PS
Nasycenie zmniejszone
Ostatnio edytowane przez west73 ; 21.09.08 o 22:08
West, zmniejsz nasycenie bo bije strasznie ...
I będzie gites![]()
To jest za lekki plik,zeby sie nim naprawde bawic.Cos tam dzwoni tylko nie wiadomo co.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Wczytałem na próbę sobie to zdjęcie otrzymałem podobny efekt do Westa73. Zdjęcie jest po prostu wypalone. Tyle ile się dało to się uratowało. Można by dłużej je pomęczyć i zobaczyć czy coś więcej by się udało. Mój efekt poniżej.
Jak to zrobiłem: korekta świateł - 74%, korekta cienia - 24%, zmniejszenie jasności o 18%. Te parametry można odnieść do różnych kombinacji opcji w programach. Konkretnie działa to pod Lightroom.
Przy dłuższych kombinacjach wychodzą jpegowe artefakty i trzeba by użyć jakiegoś programu malarskiego by je usunąć.
hades bardzo fajny efekt Ci wyszedł
Masakra, NIE DA SIĘ uratować takich przepałów, wszystkie Wasze próby spełzają na niczym.
Dzięki, ratowałem ostatnio w ten sposób swoje bardzo stare zdjęcia "kompaktowe".
Nie wiem czy zwróciłaś uwagę na to, że napisałem o tym. Zdjęcie jest wypalone i to, do spółki z wypalcowaną przednią soczewką podejrzewam, że jest głównym powodem powstania jasnej poświaty do koła fotografowanej osoby. Nasze próby przynajmniej zmniejszyły poświatę (choć jest ona widoczna dla upartego obserwatora).
Ostatnio edytowane przez hades ; 21.09.08 o 23:41
Ja bym raczej poszedł w tym kierunku![]()
Pozdrawiam Rafał M.