Zibi, a czy mógłbyś umieść na serwerze trochę lepsze JPG (lub ORF) z tych wybranych przez Ciebie? Może coś jednak da się z nimi zrobić?
Zibi, a czy mógłbyś umieść na serwerze trochę lepsze JPG (lub ORF) z tych wybranych przez Ciebie? Może coś jednak da się z nimi zrobić?
Masz racje umieszczę ORF, bo to były tylko jpg z aparatu, po południu dam link
/*...................*/
/* ...........................*/
Nie obiecuje, ale może w weekend znajdę czas by się nimi pobawić, przynajmniej tymi przeze nie wybranymi.
Kolejno:
719, 741 (szkoda nogi), 767, 883 (pomysł super), 984, 997, 002
Zobaczyłem wszystkie zdjęcia i zastanawiam się na ile powstały świadomie a na ile dzięki intuicji bądź przypadkowi. Bo skoro wiesz jak leżąca osoba powinna mieć ułożone nogi to dlaczego na zdjęciu z chustką pokazujesz brzydszą część ręki? Jeśli pokazujesz prawie całą sylwetkę to nie obcinaj samych stóp. Światłem w studio się nie przejmuj bo w pewnym momencie zaczniesz je widzieć i czuć. Modelka na ścianie jak najbardziej a cienie to druga część działalności światła. Światło w studio to nic innego jak przeniesienie stanów światła słonecznego do pomieszczenia. Popatrz na długości cieni o świcie i o zachodzie słońca oraz w ciągu dnia kiedy słońce jest w zenicie. W zależności od pory roku i szerokości geograficznej cienie...
heh, świadomie.. na pierwszym miejscu na pewno przypadek. Potem intuicja a na końcu chyba świadomie bym napisał. To był spontan. Dlaczego pokazałem część brzydszą ? Bo obok było sześciu facetów i akurat się nie dopchałem w odpowiednie miejsce. Z tą noga, ech nawet pamiętam ,że specjalnie uważałem aby nie uciąć, ale potem skupiłem się na złapaniu ostrości na twarzy i poszło się.... Przez to że mam w aparacie pokrycie wizjera 95% bodajże i po bokach mam więcej niż widzę to i u dołu myślałem, że tak będzie
/*...................*/
Było stanąć na przeciwko tych sześciu i poprosić aby modelka odwróciła się w Twoją stronę. Byś miał oryginalne tło.![]()
Się nie zgodzę tak trochę. Patrzeć należy od początku, czy modelka dobrze wygląda, czy dobrze cienie na twarzy się układają lub czy nie ma ich nadmiaru, czy jakiś element (np ręka) wygląda naturalnie, czy... itd itp. Oczywiście, trzeba wprawy, żeby to wszystko zacząć ogarniać z miejsca, jednak są absolutne podstawy dotyczące kompozycji kadru, które po prostu trzeba jak najszybciej nadrobić.
Cały dowcip polega właśnie na tym, żeby od razu dobrze wykadrować, inaczej cała ta zabawa nie ma sensu. Można robić poprawki kadru, ale niewielkie, delikatne wręcz, nie burzące tego co już powstało podczas robienia zdjęcia. Jeśli zdjęcie się ratuje przekadrowywaniem w programie graficznym, to jest słabo.Co do kadrowania. Lepiej trochę więcej złapać w kadrze i wycinać niż przyciąć już na etapie robienia zdjęcia. [...]
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
hmm to była jej ręka. Modelka trzyma lewą ręką na swoim prawym ramieniu, a ja byłem z lewej strony. Ja to widziałem i może dlatego mnie tu nic nie razi.- p9111997.jpg (w kadrze jest chyba ręka spoczywająca na szyi modelki, trochę dziwnie wygląda; unikałbym tego typu ułożenia rąk bo czasami wygląda to trochę jakby ktoś chciał dusić modela zza kadru)
Foty wrzucam do
www.gdynia.mm.pl/~zibi1303/orf
Już zacząłem ale to trochę portwa..
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Eddie , ech, oczywiście , tak ma i powinno być, ale gdzieś trzeba się nauczyć. Ile razy już w życiu robiłeś sesje ?
Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 12.09.08 o 19:25 Powód: Automatyczne scalenie postów
/*...................*/
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia