Strona 36 z 60 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 599

Wątek: Olympus Zuiko Digital 35mm 1:3.5 makro (subiektywnie)

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mam ten obiektyw i raczej używam go do czołgania się w trawie

Kiedyś zabrałam go w charakterze obiektywu uniwersalnego na wycieczkę w góry no to i widoczki zrobiłam i portrety heheh I takie amatorsko pstrykane portreciki wychodziły nieźle ale chyba jak postać jest razem z tułowiem Bardzo też wyraźnie widać wszystko co wyskoczyło na twarzy albo sie zmarszczyło musiałam więc pomiziać troche zdjęcia PSem lub troszkę zmiękczyć chociaż.

Moim zdaniem ładniejsze portrety robi kitowy 40-150 ( zakładając ze do wyboru mamy 2 kity i 35tkę )
    Jest to jednak moja subiektywna opinia a nie wyrok w sprawie

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dlatego też chyba jednak bardziej będę się skłaniał w stronę 40-150...
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zulka Zobacz posta
    Mam ten obiektyw i raczej używam go do czołgania się w trawie

Kiedyś zabrałam go w charakterze obiektywu uniwersalnego na wycieczkę w góry no to i widoczki zrobiłam i portrety heheh I takie amatorsko pstrykane portreciki wychodziły nieźle ale chyba jak postać jest razem z tułowiem Bardzo też wyraźnie widać wszystko co wyskoczyło na twarzy albo sie zmarszczyło musiałam więc pomiziać troche zdjęcia PSem lub troszkę zmiękczyć chociaż.

Moim zdaniem ładniejsze portrety robi kitowy 40-150 ( zakładając ze do wyboru mamy 2 kity i 35tkę )
    Jest to jednak moja subiektywna opinia a nie wyrok w sprawie

Pozdrawiam
    to o czym piszesz jest zaletą obiektywu,a niedoskonałości ludzkiej twarzy szczegóły fotografi obnażają

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marcinpolniak Zobacz posta
    A może jakieś sample portrecików? Byłbym wdzięczny. Marzy mi się 50, ale na razie jest poza moimi możliwościami finansowymi. Gdyby tylko 35 miała trochę lepsze światło. Brakuje mi nie drogiej stałki ze światłem 2.0. Myślałem o OM 50/1,8 ale brak AF jest dal mnie dużą niedogodnością.
    Sugeruje zakup matówki z rastrem lub klinem (mniej wygodny). Da się zrobić wszystko.

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Masz oczywiście rację.

Obiektyw jest dobry do dokumentacji medycznej (no lub do macro)
    A ja robiąc zdjęcie nie chcę obnażać niedoskonałości twarzy fotografowanej osoby (żeby się potem namęczyć w PSie ), których i tak nie widać "na żywo" tylko pokazać fotografowaną osobę w jak najkorzystniejszy sposób, przy pomocy światła, ustawienia modelki, czy też dobrania obiektywu. Nie chodzi o to by był nieostry ale bardziej "miękki" (portrety z 50tki pod tym względem bardzo mi się podobają)

Nie jestem żadnym specem w tej dziedzinie fotografii wiec moje opinie są subiektywne ale jestem raczej przeciwniczką podejścia "no co? tak wyglądasz to tak masz"

Nie piszę, że jest zły i się nie nadaję. Po prostu w rękach amatora do portretu - efekty mało zadowalające. I wytłumacz później przyjaciółce, że medyczny obraz jej cery to zaleta obiektywu.... taaa yhm

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zulka Zobacz posta
    Masz oczywiście rację.

Obiektyw jest dobry do dokumentacji medycznej (no lub do macro)
    A ja robiąc zdjęcie nie chcę obnażać niedoskonałości twarzy fotografowanej osoby (żeby się potem namęczyć w PSie ), których i tak nie widać "na żywo" tylko pokazać fotografowaną osobę w jak najkorzystniejszy sposób, przy pomocy światła, ustawienia modelki, czy też dobrania obiektywu. Nie chodzi o to by był nieostry ale bardziej "miękki" (portrety z 50tki pod tym względem bardzo mi się podobają)
    Czasami nie można "korzystnie" sportretować osoby bo naprawdę wygląda tak jak wygląda. Czasami trzeba uciec się do poprawienia osoby poprzez makijaż, eksperymentując ze źródłem światła, etc. Jednak czy to w amatorskich warunkach jest możliwe?
    Pewne rzeczy, jak ustawienie w stosunku do światła naturalnego (rzadko kiedy mamy pod ręką przenośny zestaw oświetleniowy) są możliwe w zastanych warunkach. Jednak wiele innych rzeczy załatwi jedynie program graficzny. I bynajmniej nie namawiam do tego by stosować go zawsze, do każdego zdjęcia. Jest pewnego rodzaju sztuką wychwycenie momentu kiedy naprawdę trzeba go użyć.

Poza tym pewne niedoskonałości trzeba pokazać, bo to nadaje charakter twarzy portretowanej osobie.

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    udany portret to niekoniecznie garść słodkich cukierków,a to co naturalne ma większą wartość niż fałszywie upiększony obraz.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    232
    Moja galeria

zd35

witam
    fota z wyprawy na łąkę
    po dzisiejszym dniu zdecydowałem się na sigmę 150 EX
    pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zd35_resize.JPG
Wyświetleń:	304
Rozmiar:	105,5 KB
ID:	7043  
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

A to z mojej wypawy nad staw

niestety mało "modelek" było...
    zd35 - niedawno kupiony więc mało doświadczeniam ( i mój pierwszy post na tym forum)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	komar.jpg
Wyświetleń:	654
Rozmiar:	40,5 KB
ID:	7044  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Obiektyw MZ rewelacyjny (zwłaszcza za tą cenę) - kapitalny do robaczków, kwiatuszków.
    Bardzo wiernie i szczegółowo oddaje detalea poza GO ślicznie rozmywa tło.
    Portretów nie potrafię, ale trzeba będzie spróbować tym szkiełkiem.
    Oczywiście to opinia kompletnego amatora. Poniżej link do mojej fotki z galerii zrobionej właśnie tym obiektywem i E-330:
    pocztówkowo i urodzinowo...
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania