Zdecydowanie ostatnie z serii! Delikatne i wymowne. Oto kruchość przebija się przez gąszcz innych, silniejszych... Jak w życiu.
Zdecydowanie ostatnie z serii! Delikatne i wymowne. Oto kruchość przebija się przez gąszcz innych, silniejszych... Jak w życiu.
MK
Dziękuję za opinie : )
Jeśli chodzi o wprawki, to do nich wrócę.
20.2 bardzo mi się podoba. Świetnie wypatrzony i zaprezentowany kawałek krajobrazu.
helenae jestem po wczorajszych próbach pstrykania kropelek i powiem Ci szczerze, że jeszcze bardziej doceniam twoje prace z nimi w roli głównej
Trzeba zacząć od tego, że samo posadzenie kropli nie jest na początku łatwe, a posadzenie jej w miejscu takim by dało jakiś ciekawy efekt tym bardziej do prostych nie należy.
Potem przyszła kolej na ostrzenie (same niewygodne pozycje takie, że jeszcze teraz mnie kręgosłup boli) na przyszłość chyba jakiś stołeczek zabiorę ze sobą
Ale jeśli chodzi o moment gdy w końcu uda się wyostrzyć tak by w kropelce zobaczyć "mały światy" to człowiek zapala się do robienia tego typu zdjęć mimo łamania w krzyżu
Także jeszcze raz gratuluję twoich ujęć bo to kawał bardzo dobrej roboty!
Pozdrawiam
Cóż może być piękniejszego od spaceru na świeżym powietrzu w piękny pogodny dzień?
Wieczór w zadymionym barze nad butelką wódki...
Heleane mnie pierwsze też się podoba, ma piękne kolory i efekt zoomowania nadał aktuat temu zdjęciu jakąś dynamikę. Ma się wrażenie jakby się biegło w tych kwiatach. Tak wzrok szuka tej ostrości. Uważam że świetne doświadczenie.
p.S. A jakim obiektywem robisz te kropelki, i czy one są z wody czy jakieś czarodziejskie?![]()
Wanilia z tego co wszcześniej pisałem z Heleane to zuiko 40-150mm + raynox 250, a co do kropelek to jakisz czar w tym jest napewo![]()
Heleane czym umieszczasz krople na kwiatach?
Cóż może być piękniejszego od spaceru na świeżym powietrzu w piękny pogodny dzień?
Wieczór w zadymionym barze nad butelką wódki...
Mnie też podoba sę 20.0, robi wrażenie trójwymiarowości. Zdjęcie jakby miało fakturę. Natomiast 20.2 po prostu śliczne- grupka kwiatków, "wydobyta" z morza kłosów.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Dziękuję za pochlebne oceny moich kropelek i ostatnich zdjęć : ) Postaram się opisać w kilku zdaniach jak postępuję przy robieniu zdjęć kropelkom.
1. Wybieram kwiaty o bardzo gładkich płatkach...stokrotki, pelargonie, bratki. Tylko na nich do tej pory krople łatwo przylegały i miały ładny, pełny kształt. Na innych kwiatach krople rozlewają się i są płaskie.
2.Zdjęcia robię tylko wtedy, gdy jest ostre słońce...w godzinach południowych.
3.Kropelki są z wody. Nakładam je na kwiat zakraplaczem. Trzeba je położyć na kwiat bardzo delikatnie i ostrożnie. Są wtedy bardzo kształtne.
4.Odbity obraz widzę już w momencie nakładania kropli. Często umieszczam za kroplą inny kwiat aby się w niej odbił.
5.....i robię zdjęcia : ) Nie wszystkie są od razu idealne. Czasami potrzeba dość długiego czasu aż zrobi się to jedno WYMARZONEZmieniam nastawy aparatu prawie po każdym zdjęciu i robię zdjęcia z różnych stron.
POWODZENIA : )
...nostar, chciałabym zobaczyć efekt Twoich zmagań z kropelkami. Tylko wtedy mogłabym coś poradzić : )
Skoro jestem w temacie kropelek..to proszę...kolejne : )
Ogólnie makro mnie nie ten-tegesuje ale dziewczyno....: masz cierpliwość, masz technikę, masz pomysł.
Pogratulować
vG
Jak zrobię najlepsze zdjęcie w swoim życiu to zmienię hobby. (-M)
www.grzegorzkorab.pl