Strona 38 z 131 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1302

Wątek: Kieliszek na kafelku

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za podzielenie sią wrażeniami.

Rocco,

Bardzo szczegołowa recenzja, jej ogólny wydźwięk jest zgodny z moimi zamierzeniami zdjęciowymi. Doceniam wkład pracy i analityczne oko.
    Jeśli chodzi o przepały na drugiej fotce (CM2), to nie walczyłem z nimi, ponieważ po pierwsze są znikome co do obszaru, po drugie pełnią podobną rolę, jak przepały na zdjęcach fontann - pokazują skraj jasności. Fotka druga ma więcej kontrastu i nieporządku w grze świateł domieszanej do abstrakcji, co miało dodać dramatyzmu.
    Fotkę trzecią (CM3) oceniam, podobnie jak Ty, jako najbardziej udaną. Makóweczka z wianuszkiem pręcików jest zagłębiona, lecz podłoże jest bardzo ruchliwe, czerwień walczy z bielą, ruchy tektoniczne wynoszą otoczenie, po prawej widać ekstremum - załamanie skorupy.

Siaful,

Chyba masz rację, zdałoby się troszkę pojaśnić trzecią fotkę (CM3). Nawiasem mówiąc bardzo ładne portrety robisz. Masz oko.

Mysikrólik,

Na CM1 właśnie to chciałem pokazać, o czym piszesz - wklęsłość kielicha, spokój, ład.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 5.08.08 o 09:27

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dokładam 3 fotki do cyklu wariacji makowych. Do pogapienia się. Zapraszam także do pokazania swoich maków, jeżeli ktoś ma. Byłby dobry punkt wyjścia do dyskusji.
    Pzdr, TJ

CM4

CM5

CM6

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jesteś twardszy niż Roman Bratny..

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    _Hawk_,
    Wybacz, nie jarzę, chodzi o maki, czy o czerwień?
    Pzdr, TJ

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Skoro zapraszasz.Mozesz sie ""znencac""

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Tadeuszu - cos nie tak z ostrością na Twoich fotkach ..? a już na pewno brakuje światła. Cm5 i cm6 ciekawe kadry, ale tak jak napisałem wcześniej brak tych dwóch rzeczy, powoduje, że zdjęciom brakuje życia.
    Za to u Lucca - 1-sze i ostatnie kapitalne.
    Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Coś nie tak z kolorem Twoich maków. Są za bardzo purpurowe. Kolory u lucca bardziej mi "leżą".
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Kasprzyk, Helmuth,

Dziekuję za zabranie głosu,

1) Fotki sa rodzajem wprawek kompozycyjnych.

2) Wszystkie fotki sa wykonane z ręki, a więc jest w nich jakaś doza poruszenia i wynikającej z tego nieostrości.
    Moim zdaniem ostrość na CM4 jest na dostatecznie z minusem, czyli prawie do przyjęcia, największa jest po prawej stronie, ale tam akurat płatki są gładkie i to jest mało widoczne.
    Na CM5 ostrość jest w załomie płatków.
    Na CM6 na szczycie makówki.
    Wszystkie 3 fotki, to bardzo duże zbliżenia i głębia ostrości jest bardzo mała.

3) Światła jest średnio mało, kolor gra większą rolę, szczególnie na CM4 kolor zastępuje światło. Najbardziej brakuje światła na CM6.

4) Helmuth, to sa naturalne kolory maków. Maki ogrodowe nie są czerwone, jak te na Monte Cassino. Są np. purpurowe z białymi cętkami, białe z fioletowymi cętkami.

Lucca,

Dziękuję za wkroczenie ze swoimi makami.
    Twoje ujęcia (pierwsze trzy) sa szersze, zawierają więcej tła.

Na fotce (mak) jest przedstawiona płaska kompozycja, symetryczna, z tłem u dołu. Faktura płatków mi się podoba. Kompozycja jest bardzo wyważona, statyczna. Podpórka z zielonego tła jest zbyt mocna. Widziałbym raczej kompozycję bardziej dynamiczną. W rogach górnych spadek ostrości.

Na fotce drugiej (mak(1)) jest fajny pomysł - zestawienie bieli i czwerwieni. Troszkę to jest przytłoczone ciemnozielonym tłem.

Na fotce mak(2) zawiązek makóweczki kąpie sie w czerwonym świetle odbitym od płatków. Wolałbym ujęcie bardziej z boku, by zagłębienie kielicha była także pokazane przez geometrię, a nie tylko przez światło.

Fotka mak(3) najbardziej mi sie podoba. Jedyna fotka bez tła. Światło na pęczku pręcików dynamizuje ją.
    Wydaje mie się mocno wyostrzona.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Wstawiam jeszcze 3 wariacje makowe. Do rzucenia okiem.
    Najbardziej podoba mi się trzecia - CM9, następnie druga - CM8, najmniej pierwsza - CM7.
    Pzdr, TJ

CM7

CM8

CM9

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tadeusz co prawda nie łamie regulaminu ale czekamy na kolejne dzieła...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów