Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 147

Wątek: Wystawa Rafała Czarnego

rocco
    Gość
    Jest wystawa Rafała, napiszę: nareszcie
    Są dyskusje.
    I dobrze, najgorsza jest obojętność
    Próbuję zrozumiec oburzenie Kociaska ale jakoś mi to nie wychodzi.
    Cytat Zamieszczone przez kociasek Zobacz posta

Rafał robi różne zdjęcia na ulicach: niektóre mi się się podobają (żuliki, buskerzy), inne sa obojętne (przechodnie), niektóre drażnią (żebracy). Gdyby w tej trzeciej kategorii Rafał wykazał podobne zaangażowanie, co w pierwszej, pewnie byłoby inaczej...
    I bardzo dobrze, takie zdjęcia powinny nie tylko "się podobać" ale i czasem drażnić. Rafał fotografuje ulicę i jej życie,a to nie zawsze jest ładne, raczej częściej jest paskudne niż ładne ale jest i ludzie czy sytuacje, które na ulicy wiekszość z nas omija wzrokiem w galerii Rafała wbijają szpilę i zmuszają do ich zauważenia.
    A teraz moja propozycja dla Rafała - zrób fotoreportaż o krakowskich żebrakach, pokaż świat ich oczami, wejdź trochę w ich środowisko. Twoje obecne spojrzenie na tych ludzi nie różni się od tego, co każdy z nas regularnie widzi, dalej stoi ta niewidzialna szyba żebrak-reszta społeczeństwa. W dodatku mierzenie do żebraków z aparatu jako anonimowy z przechodzień uważam za nietaktowne (zaznaczam, moje prywatne zdanie).
    Propozycja całkiem ciekawa ale czy akurat dla Rafała?
    Niech On o tym zdecyduje. Ja uważam, że niekoniecznie trzeba wchodzić w środowisko, było nie było, ekstremalne, żeby móc pokazywac pojedyncze fotografie zrobione jego przedstawicielom na ulicy.
    A takt?
    Jeszcze wczoraj byłem a Lizbonie. Na głownej ulicy tego, pięknego miasta jest cała społeczność żebraków i bezdomnych. Środkiem Avenida da Liberdade biegnie skwer, z zielenią, ławkami, sztucznie zrobionym strumykiem, fontannami, mini sadzawkami itd, itp.
    Spacerowałem tam trzykrotnie omijając skrzętnie swoim obiektywem śpiące, popijające czy beztrosko drapiące się po jajach (dosłownie) postacie. W niedzielę wybrałem się z moją lepszą połówką na Avenida na pożegnalny spacer. Jakież było moje zdziwienie i zażenowanie, gdy żona wskazała mi zarośniętego, brudnego acz niestarego i nie wyglądającego na chorego lub ułomnego osobnika, który wstawszy z ławki na której spędzał czas wlazł po kolana do ozdobnej sadzawki pod uroczą fontanną i ostentacyjnie oddawał mocz pod (i trochę na) swoje brudne nogi.
    I co?
    Uliczny fotograf powinien najpierw pójść, zaprzyjaźnić się z menelem i spróbowac zrozumieć jego "pobudki"?
    Sic!
    Akurat w niedzielę nie mialem już aparatu, czego szczerze żałuję.
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    ...Pokazanie świata żuli, czy biedoty z upadłych PGR czy blockersów, czy chuliganów stadionowych, czy chorych na raka pokazuje rzeczywistość, której uczymy się nie dostrzegać.
    U Pratchetta Śmierć jest niewidzialny tylko dlatego, że ludzie go nie chcą zobaczyć.
    D o k ł a d n i e.
    Odszedłem od tematu Wystawy bo zirytowały mnie wypowiedzi Kociaska i hipokryzja z nich bijąca. Juz nie będę.

Rafale, szczerze gratuluję streetowego dorobku (i nie tylko) i proszę o więcej.
    Z uszanowaniem

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Odszedłem od tematu Wystawy bo zirytowały mnie wypowiedzi Kociaska i hipokryzja z nich bijąca.
    Że co?! Znowu ta semantyka... Bardzo jestem ciekaw, Wojtku, w którym miejscu dyskusji w tym wątku okazałem się według Ciebie hipokrytą. Jeśli chcesz mnie obrażać, to przynajmniej rób to z sensem

rocco
    Gość
    Że co?! Znowu ta semantyka... Bardzo jestem ciekaw, Wojtku, w którym miejscu dyskusji w tym wątku okazałem się według Ciebie hipokrytą. Jeśli chcesz mnie obrażać, to przynajmniej rób to z sensem
    Pax, pax...
    Nie chcę nikogo obrazić, hipokryzję wycofuję i jeśli uraziłem to przepraszam.
    Dajmy temu spokój, proszę.

Przejrzalem w nocy całą wystawę "na spokojnie", przewrotnie napiszę, że najbardziej podobają mi się:
    - 30-ka, cudowny, subtelny portret córki,
    - ludzik na czwórce, genialnie skadrowany
    - i 33-ka, naga amazonka z happeningu

| OlyJedi Awatar Rinho
    Mieszka w
    Śląsk Cieszyński
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Foty niesamowite, .... ten klimat...

Najbardziej podoba mi się 16, mina Pani, która patrzy na suknię ślubną, i kompletny brak zainteresowania jej partnera.

Wspomnienia....., czy nieokreślona tęsknota.

Sorry, za te melodramatyczne teksty..., tak jakoś mnie naszło.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Kociasek, z tym cynizmem palnąłeś głupotę i potem jeszcze zamanipulowałeś definicyję cynizmu cytując tylko jej fragment.

"Cynizm (wg. słownika PWN) to: otwarte, wyzywające i lekceważące odnoszenie się do ogólnie szanowanych pojęć, praw, osób. Kłamać z cynizmem.
    Cynizm wypowiedzi, postępowania".

Fotografuję żebraków ponieważ są elementem miejskiego krajobrazu. A ja swoimi zdjęciami tylko rejestruję rzeczywistość. To, że Ty ich nie chcesz oglądać nie zmienia faktu, że oni po prostu są.
    Wiesz, ale czesto na zdjeciach ludzie pokazuja bardzo chetnie
    zebrakow, biedakow czy inne przykre sceny.
    Fakt, ze to taki jest Swiat i sie rejestruje to co jest ale
    czasem warto sie zastowic czy ten zebrak chce byc fotografowany.

Pytalem sie osobiscie i dostalem odpowiedzi glownie... negatywne.
    Gosc mi wyjasnil, ze jest chory i glodny i nie chce byc jeszcze
    tak uwieczniony bo to jeszcze bardziej go poniza.

Stad zrezygnowalem z fotografowania osob zebrzacych oraz
    niepelnych rozumu oraz nie fotografuje wypadkow czy drastycznych scen.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 16.07.08 o 12:25
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

dinx6
    Gość
    Jeszcze chwila, a dyskusja o żebrakach zamieni się w oskarżenia wobec Rafała, że to on i jego Pincetka są odpowiedzialne za biedę i alkoholizm w Polsce.

Darekw1967- w porządku. Ale zamiast do żebraka podejdź do innej osoby i zadaj to samo pytanie. Myślę, że w większości przypadków otrzymasz odpowiedź negatywną i nieważne jest to, czy ktoś biedny czy bogaty, szczupły czy gruby. Bycie fotografowanym to trochę jednak rezygnacja z intymności, bez względu na sytuację. Nikt nie lubi być jej pozbawiony, zwłaszcza przez osobę z aparatem której kompletnie nie zna i stąd też reakcja niektórych żebraków.

Pomyślcie, ile pięknych, wzruszających, poruszających, wstrząsających zdjęć świat by stracił, gdyby każdy fotograf zastanawiał się, czy w danej chwili wypada pstryknąć. Fotografia pokazuje prawdę o świecie, w pewnej skali interpretacyjnej ale jednak. To nie jest banał, jak twierdzi kociasek. Zdjęcie które porusza, skłania do myślenia, lub też szokuje, ale jednocześnie stymuluje świadomość oglądającego jest w pełni moim zdaniem dopuszczalne. Taka jest główna rola sztuki, zarówno jeśli chodzi o fotografię, muzykę itd. Tam gdzie zaczyna brakować emocji zaczyna się zwykłe chałturnictwo.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta

Darekw1967- w porządku. Ale zamiast do żebraka podejdź do innej osoby i zadaj to samo pytanie. Myślę, że w większości przypadków otrzymasz odpowiedź negatywną i nieważne jest to, czy ktoś biedny czy bogaty, szczupły czy gruby. Bycie fotografowanym to trochę jednak rezygnacja z intymności, bez względu na sytuację. Nikt nie lubi być jej pozbawiony, zwłaszcza przez osobę z aparatem której kompletnie nie zna i stąd też reakcja niektórych żebraków.
    Wiem, ze jest prawda chwili i reportaz powinien zawierac te prawde i
    klimat ale to jedna strona medalu.

Widzialem wesolych bezdomnych i poczuciem humoru i dajac im
    pare zeta... chetnie dadza sie fotografowac ale jak
    widze obdartego biedaka na skraju egzystencji i widac, ze
    nie ma sie czym chwalic ani z czegokolwiek byc zadowolony
    to po co to fotografowac i eksponowac jak kazdy z Nas wie
    ze tacy byli sa i beda ?

Mysle, ze pewna postawa fotografa wynika z jego
    braku wyobrazni i wyczucia co mozna a co nie rejestrowac.

Oczywiscie pisze bardziej globalnie sam lapiac sie na ten
    LEP fotografowania dziwolagow na danej ulicy
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Oczywiscie pisze bardziej globalnie sam lapiac sie na ten LEP fotografowania dziwolagow na danej ulicy
    Teraz już dla mnie wszystko jest jasne. Nazywasz tych ludzi dziwologami...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Mysle, ze pewna postawa fotografa wynika z jego
    braku wyobrazni i wyczucia co mozna a co nie rejestrowac.
    Myślę, że postawa fotografa to jedno. Dwa to odbiór danej pracy. Warunkowany tym, jaką osobą jesteś, jaką masz wrażliwość. Na zdjęcie przedstawiające okropny wypadek drogowy jeden się niezdrowo wznieci, chciwie dopatrując się śladów masakry a innym to samo foto wstrząśnie na tyle, że zacznie wolniej jeździć. Gdzie w tym wszystkim jest fotograf? Czemu będzie winny? Analogicznie jest z pokazywaniem żebraków. Zdjęcia Rafał pokazują w tych "dziwolągach" ludzi. Dziwię się sobie, że jeszcze niedawno sam nie umiałem na nich tak patrzeć. I właśnie dlatego prace Rafała uważam za niezwykle cenne.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Wg mnie niech kazdy robi to co uwaza za sluszne,kierujac sie tym,zeby swoim postepowaniem nie czynil krzywdy innemu.

Darekw1967 piszesz,ze nie ma sensu "Ich" focic,bo wszyscy wiemy,ze Oni sa.
    Oni sa dlatego,ze my jestesmy tacy,jacy jestesmy.To my wybralismy taki kierunek,ze oni zrobili sie takimi.Wiec po co pisac o nich,mowic.Najlepiej zapomniec-tak najlatwiej.Pozniej naszym dzieciom ,wnukom powtarzajmy,jak to pieknie za naszych czasow bylo.
    Tez tak synowi mowilem az pokazal mi fotke jak tata przytulony do talerza spi przy stole jak byl w jego wieku
    To jest kawalek rzeczywistosci,moze taki nie bardzo przyjemny,ale za to jak najbardziej prawdziwy.

Ps:Rafal szafy juz nie mam,mam monitor 112 cm.