Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 147

Wątek: Wystawa Rafała Czarnego

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    Myślę, że postawa fotografa to jedno. Dwa to odbiór danej pracy. Warunkowany tym, jaką osobą jesteś, jaką masz wrażliwość. Na zdjęcie przedstawiające okropny wypadek drogowy jeden się niezdrowo wznieci, chciwie dopatrując się śladów masakry a innym to samo foto wstrząśnie na tyle, że zacznie wolniej jeździć. Gdzie w tym wszystkim jest fotograf? Czemu będzie winny? Analogicznie jest z pokazywaniem żebraków. Zdjęcia Rafał pokazują w tych "dziwolągach" ludzi. Dziwię się sobie, że jeszcze niedawno sam nie umiałem na nich tak patrzeć. I właśnie dlatego prace Rafała uważam za niezwykle cenne.
    Zdjecia Rafala sa ciekawe i podobaja mi sie, i piszac o zebrakach czy ludziach bezdomnych zastanawiam sie wlasnie nad tym jak i ile mozna sie posunac w foceniu takich osob.

To raczej szersza rozmowa dla Nas wszystkich.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar żmija
    Mieszka w
    Pod W-wa
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Rafał, jeżeli nie widziałeś filmu Łukasza Palkowskiego pt Rezerwat, to gorąco polecam, choć nie jest tam pokazana typowa fotografia streetowa, to jednak klimatem się o nią ociera.Pozdrawiam
    Jestem nietolerancyjny wobec nietolerancji.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Teraz już dla mnie wszystko jest jasne. Nazywasz tych ludzi dziwologami...
    Uzylem zbyt mocnego slowa ale faktycznie chodzilo mi o ludzi
    ktorzy w dosc specyficzny sposob wyrozniaja sie i to ze sie wyrozniaja
    czesto jest efektem ich osobistych dramatow i tragedii zyciowych.

Chodzi mi o to Rafał czy masz jakies granice wlasnej ingerencji
    i czy czasem jednak nie pstrykniesz z jakis powodow.

Jezeli tak... to jakie to sa te powody ?

Wiesz... mialem okazje ogladac zdjecia mojego wuja, ktory
    pokazywal mi zdjecie powieszonej dziewczyny na kaloryferze albo
    czesciowo zweglonych szczatek kobiety z dzieckiem.

Czy Twoim zdaniem mozna to potraktowac jako sztuke i czy
    to tez jest dopuszczalne takie focenie dla oddania pewnego klimatu ?
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 16.07.08 o 19:58
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Przepraszam ze sie wtrace+ moje ulubione to ujecie z gory ruchomych schodow w kolorze zaje.........fajne!!!
    ups haczyki mi sie wylaczyly

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Od dawna przeglądam wątek z zdjęciami Rafała, tu na Olympusclub oraz na Cyberfoto co w znacznym stopniu wpływa na moją ocenę jego twórczości.

Oglądając tylko kilka zdjęć, można by odnieść mylne wrażenie że to po prostu dobre zdjęcia o tematyce streetfoto. Jednak patrząc przez pryzmat większości prac widać, że jest to coś więcej.
    W pracach Rafała widać bardzo osobiste i bezpośrednie podejście do tego trudnego tematu. To co najbardziej mi się w nich podoba to naturalność ludzi, których na zdjęciach Rafał pokazuje. Widzimy ich w normalnych sytuacjach, widzimy ich zwykłe życie. Obecność fotografa nie wpływa na ich reakcje, chyba że autor zdjęć tego chce i w jakimś stopniu na ludziach, których fotografuje te reakcje wymusza.
    Zazdroszczę Rafałowi bardzo tego bezpośredniego i naturalnego podejścia do tego gatunku fotografii. Nie jest to łatwe choćby ze względu na własne ograniczenia (ja np. nie potrafię bezstresowo fotografować na ulicy nieznanych mi ludzi -zawsze obawiam się ich negatywnej reakcji, nie potrafię się do tego przełamać i kiedy próbuje to robić zdjęcia wychodzą bardzo sztuczne).
    Widać, że Rafał potrafi „zgrać” się z ludźmi, których fotografuje, wtopić się w tło tak aby nie zakłócać otaczającego go świata, dzięki czemu fotografuje go takim jaki jest.

Jest jeszcze jedna istotna sprawa o której warto wspomnieć. Rafała nie trapią problemy sprzętowe, nie martwi się o stronę techniczną/jakość zdjęć, szum, winietę czy inne aberracje -dzięki temu jego postrzeganie świata jest czyste i pozbawione niepotrzebnych problemów. Może się skupić na kompozycji, kadrze, świetle -pokazując samą istotę fotografii. I mogę się założyć, że jest dzięki temu bardzo szczęśliwy -widać to w jego zdjęciach.

rocco
    Gość
    Fatman, jeśli już poruszyłeś tę kwestię to wydaje mi się, ze Rafał po prostu lubi ludzi i ma do nich zaufanie.
    A oni to wyczuwają i odpłacają Mu życzliwością.
    Owszem, zawsze może zdarzyć się coś nieprzewidzianego jednak od Rafała wyczuwam (nawet przez druty i wifi) dużą dawkę empatii i przychylności i tu upatruję jego sukcesów w "podchodzeniu" i portretowaniu przypadkowych ludzi.
    po prostu Rafał jest facetem, któremu pożyczyłbym stówę.
    Dlatego mieści mi się w głowie czynienie mu jakichkolwiek zarzutów o polowanie na tanią (doslownie) sensację czy wykorzystywanie czyjejś niedoli.
    I tyle.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Fatman, jeśli już poruszyłeś tę kwestię to wydaje mi się, ze Rafał po prostu lubi ludzi i ma do nich zaufanie.
    A oni to wyczuwają i odpłacają Mu życzliwością.
    Mogę to potwierdzić, bo kiedy poznałem Rafała osobiście na spotkaniu w Łodzi to odrazu widac było, że to sympatyczny gość

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Rafała nie trapią problemy sprzętowe, nie martwi się o stronę techniczną/jakość zdjęć, szum, winietę czy inne aberracje...
    Trafiłeś w sedno tarczy. Nie zaprzątam sobie głowy sprzętem bo ten co mam jest bardzo dobry. Używam E-500, jednego obiektywu 14-54 (długiego kita prawie nigdy nie zakładam) i mam święty spokój. Do tego na ulicę porządna małpa i mam wszystko co mi potrzebne do robienia zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    ...bo kiedy poznałem Rafała osobiście na spotkaniu w Łodzi to odrazu widac było, że to sympatyczny gość.
    Cytat Zamieszczone przez rocco
    jednak od Rafała wyczuwam (nawet przez druty i wifi) dużą dawkę empatii i przychylności i tu upatruję jego sukcesów w "podchodzeniu" i portretowaniu przypadkowych ludzi.
    po prostu Rafał jest facetem, któremu pożyczyłbym stówę.
    Chłopacy, płonę jak nastolatka w trakcie pierwszej wizyty u ginekologa.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 20.07.08 o 13:44
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

rocco
    Gość
    Nie stresuj się, dziś bez fotelika się obejdzie...

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Trafiłeś w sedno tarczy. Nie zaprzątam sobie głowy sprzętem bo ten co mam jest bardzo dobry. Używam E-500, jednego obiektywu 14-54 (długiego kita prawie nigdy nie zakładam) i mam święty spokój. Do tego na ulicę porządna małpa i mam wszystko co mi potrzebne do robienia zdjęć.
    Ciekawe, bo w tym samym wątku napisałeś:
    "Jesienią prawdopodobnie z mojej torebce zamieszka E3".