Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 162

Wątek: Pytania i odpowiedzi dotyczace E-510. Zanim zapytasz przeczytaj!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Przejście z formatu 4:3 na 3:2 w E-510

Witajcie,

od nieco ponad miesiąca korzystam z E-510. Zanim kupiłem prześlęczałem na Forum też dobry miesiąc, żeby mieć pewność o słuszności wyboru. Korzystałem wcześniej z analogowego Olka i mam zaufanie do marki.
    Śledziłem wątki związane w wywoływaniem gotowych zdjęć na papierze. W fotolabach jest format 10x13 cm, ale to nie to samo w oglądaniu w albumie co 10x15 cm (widzę uśmiechy Koleżanek/Kolegów zawodowców: tak, jestem tylko amatorem...).Wiem, że można potem kadrować sobie zdjęcia, przed wywołaniem, żeby wyszły bez pasków na papierze 10x15 cm. To jednak doddatkowy czas przy np. 200 zdjątkach. Poza tym jak komponuje się zdjęcie, to patrzymy na to, co w wizjerze, bez zastanawiania się, co potem będzie ewentualnie obcięte. I tu moje pytanie: jest jakiś sposób, żeby na etapie kompozycji zdjęcia móc już kadrować na E-510 z uwzględnieniem przyszłego formatu zdjęcia w 3:2? Czy możliwy jest zapis takiego formatu już w aparacie?
    Wybaczcie, że takie pytania do fanów formatu 4:3, ale już poddałem się, bo nie mogę nigdzie znaleść podpowiedzi. Jesteście jedyną nadzieją....

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rikardo Zobacz posta
    Witam wszystkich klubowiczów Olympusa
    Przepraszam jeśli moje pytania nie dotyczą tego wątku ale jestem nowy na tym forum i mam jeszcze problemy z poruszaniem się po watkach .
    Moje pytanie dotyczy zestawu E520 z obiektywami 14-45 i 70-300 .
    Chcę kupić ten zestaw i proszę wszystkich którzy już go mają o opinie .
    Przede wszystkim jak z szumami i ostrością z obiektywów z zestawu .
    A co tu duzo mowic... E520 fajny, puszka jak puszka, 14-42 [nie 45, tego juz nie produkuja] jak na kita jest bardzo okej, nic w tej cenie innego nie znajdziesz, 70-300 to dluuugie tele, a jakosc - roznie, to polka amatorska, ale j/w, za taka cene nie znajdziesz lepiej...
    Cytat Zamieszczone przez Yano-y1 Zobacz posta
    Witajcie,

od nieco ponad miesiąca korzystam z E-510. Zanim kupiłem prześlęczałem na Forum też dobry miesiąc, żeby mieć pewność o słuszności wyboru. Korzystałem wcześniej z analogowego Olka i mam zaufanie do marki.
    Śledziłem wątki związane w wywoływaniem gotowych zdjęć na papierze. W fotolabach jest format 10x13 cm, ale to nie to samo w oglądaniu w albumie co 10x15 cm (widzę uśmiechy Koleżanek/Kolegów zawodowców: tak, jestem tylko amatorem...).Wiem, że można potem kadrować sobie zdjęcia, przed wywołaniem, żeby wyszły bez pasków na papierze 10x15 cm. To jednak doddatkowy czas przy np. 200 zdjątkach. Poza tym jak komponuje się zdjęcie, to patrzymy na to, co w wizjerze, bez zastanawiania się, co potem będzie ewentualnie obcięte. I tu moje pytanie: jest jakiś sposób, żeby na etapie kompozycji zdjęcia móc już kadrować na E-510 z uwzględnieniem przyszłego formatu zdjęcia w 3:2? Czy możliwy jest zapis takiego formatu już w aparacie?
    Wybaczcie, że takie pytania do fanów formatu 4:3, ale już poddałem się, bo nie mogę nigdzie znaleść podpowiedzi. Jesteście jedyną nadzieją....
    Nie da sie tego zmienic sprzetowo... Hmmm, moze jakas inna matowka, z liniami do 3:2? Nie wiem, moze ktos takowa produkuje. A co do usmiechu 'profesjonalistow' - w takim razie na widok 6x6 zaliczaja rotfla na poczekaniu pewnie... ;].
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wywołuj 13x18 - WARTO!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Thx! Spróbuję poeksperymentować z 13x18, skoro WARTO Swoją drogą, znalazłem na forum przygotowane do OLYMPUSA pytania, m.in. związane z wprowadzeniem możliwości kadrowania 3:2, jak np.Panasonic zrobił. Odpowiedzi do dzisiaj na forum brak. Przegapiłem coś?

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Czy w E-510 da się ustawić wartości pośrednie ISO czyli np. 160, 320, 640, 1250 itp.??

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    Czy w E-510 da się ustawić wartości pośrednie ISO czyli np. 160, 320, 640, 1250 itp.??
    Niestety nie.
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Wywołuj 13x18 - WARTO!
    Ale to i tak nie jest 4:3... Troszke scina, przy dopracowanych kadrach moze byc to problem...
    Cytat Zamieszczone przez Yano-y1 Zobacz posta
    Thx! Spróbuję poeksperymentować z 13x18, skoro WARTO Swoją drogą, znalazłem na forum przygotowane do OLYMPUSA pytania, m.in. związane z wprowadzeniem możliwości kadrowania 3:2, jak np.Panasonic zrobił. Odpowiedzi do dzisiaj na forum brak. Przegapiłem coś?
    Niestety nie... Odpowiedzi brak...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Raw z 510

Mam problem.
    Dostałem Rawy zrzucone z karty E-510 aby je obrobić i przekonwertować na JPEG. Po zapisaniu na dysku spotkała mnie przykra niespodzianka. W programie Photoshop 2CS nie mogę otworzyć plików i mam komunikat zły format pliku.
    Otwieram natomiast bez problemu te pliki w programie Olimpus Viewer, ale tam nie ma możliwości konwersji na inny format i nie mogę ich przesłać do edycji w PS2CS. Wszystkie Rawy z E-1 i C-5050 są czytane bez problemów w PS 2
    Czyżby coś się zmieniło w formacie zapisu Raw w E-510?
    Upgrade Photoshopa nie rozwiązał u mnie tego problemu.
    Czy ktoś może mi coś doradzić. Pasuje uratować te zdjęcia i zrobić konwersję na inny format.
    Ostatnio edytowane przez Stanisław Rozalski ; 29.07.08 o 13:20
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

diabolique
    Gość
    Jeśli dobrze pamiętam to Adobe Camera Raw dla PS2 nie jest już rozwijany i prawdopodobnie nie obsługuje E-510. Poprawcie jeśli się mylę.

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dobrze prawisz.
    Wtyczka Adobe camera raw dopiero od wersji CS3.
    Ostatnio edytowane przez zimny ; 29.07.08 o 13:36
    OM-D E-M5, 12-50, 45/1.8, E-510 dual kit, 14-54, FL-50,

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No to mam problem, przecież nie zakupię PS- CS3 bo nie mam tego w moich planach. Ale , ale coś mnie zaniepokoiło. Zamówiłem już E-3 aktualnie czekam na przesyłkę i żeby za chwilę się nie okazało, że także nie będzie można odczytać raw z E-3! No bo to już nie mieści się w moim budżecie!
    Czy ktoś pracuje z Rawami E-3 w CS2?
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu