Witajcie,
od nieco ponad miesiąca korzystam z E-510. Zanim kupiłem prześlęczałem na Forum też dobry miesiąc, żeby mieć pewność o słuszności wyboru. Korzystałem wcześniej z analogowego Olka i mam zaufanie do marki.
Śledziłem wątki związane w wywoływaniem gotowych zdjęć na papierze. W fotolabach jest format 10x13 cm, ale to nie to samo w oglądaniu w albumie co 10x15 cm (widzę uśmiechy Koleżanek/Kolegów zawodowców: tak, jestem tylko amatorem...).Wiem, że można potem kadrować sobie zdjęcia, przed wywołaniem, żeby wyszły bez pasków na papierze 10x15 cm. To jednak doddatkowy czas przy np. 200 zdjątkach. Poza tym jak komponuje się zdjęcie, to patrzymy na to, co w wizjerze, bez zastanawiania się, co potem będzie ewentualnie obcięte. I tu moje pytanie: jest jakiś sposób, żeby na etapie kompozycji zdjęcia móc już kadrować na E-510 z uwzględnieniem przyszłego formatu zdjęcia w 3:2? Czy możliwy jest zapis takiego formatu już w aparacie?
Wybaczcie, że takie pytania do fanów formatu 4:3, ale już poddałem się, bo nie mogę nigdzie znaleść podpowiedzi. Jesteście jedyną nadzieją....![]()