Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Wątek: Amatorszczyzna kulerów

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jak na początek, to to są spoko foty.

Ogólne uwagi: brak dobrego światła. Fotografuj godzinę przed zachodem słońca. Albo godzinę po wschodzie. Od razu zobaczysz różnicę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Igorra
    Mieszka w
    k. Krakowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Aj szkoda ze głowa tej jaszczurki czy węża? taka nieostra ogólnie ciekawe zdjecie kutra jak dla mnie
    "Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"

| OlyJedi Awatar innovate
    Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuję za uwagi

Co do właściwych godzin wykonywania zdjęć, to sądziłem że tyczy się to bardziej krajobrazów, ale w sumie to faktycznie -światło jest jedno i dla drzew i dla jaszczurek...

Głębia ostrości faktycznie zbyt mała, lub niewłaściwie ustawiona... Więcej praktyki mi trzeba )
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.

| OlyJedi Awatar jarekzon
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Generalnie dobrze kombinujesz, ale jak dla mnie to na zdjęciu z jaszczurką widze dwa błędzy. Pierwszy, że jej głowa jest zasłonięta przez trawe i jest poza ostrością, a to jest przecież główny temat. Drugi, jaszczurka jest słabo wyselekcjonowana z tła, trochę się z nim zlewa. Trzeba by wytłumić kolor trawy, a uwydatnić fakture i kolor skóry jaszczura i można by ją wyostrzyć, a trawę delikatnie rozmyć, ale tylko delikatnie, żeby nie rzucało się w oczy, bo by wyglądało nienaturalnie. Trochę się pobawiłem, oczywiście prowizorka, ale efekt jest lepszy. Trawy na głowie nie da się usunąć i tego nie da się już wyostrzyć. Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	normal_potwor.jpg
Wyświetleń:	330
Rozmiar:	332,7 KB
ID:	4525  

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dodam jeszcze, że usunąłem poprzecznie leżącą trawę, bo przyciągała wzrok i przeszkadzała. Oczywiście zrobiłem to na szybko, żeby nie było widzć, że jest to zrobione trzeba by nad tym popracować.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Generalnie zdjęcie powinno mieć dobrze ustawiony punkt bieli i czerni, na tym przykładzie biel ustawiłem na te jasne łuski (oczywiście nie dokońca są one białe bo mogło by to wyglądać troche nie naturalne), a czerń na cienie pomiędzy trawą.
    Jeżeli chodzi o dwa poprzednie zdjęcia to jak dla mnie super by wyglądały jako czarno białe.
    Ostatnio edytowane przez jarekzon ; 31.05.08 o 08:04 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki za uwagi, a możesz mnie nakierować z tym ustawianiem punktu czerni i bieli? Można gdzieś o tym poczytać? Jakieś słowa kluczowe ), poszperam i się podszkolę.

Po Twoich zmianach faktycznie wygląda lepiej.
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie wiem jak bardzo jesteś zaawansowany w fotografii, dlatego dam taką ogólna rade. Zainwestuj w dobrą książke, w ogólnym rozrachunku dużo bardziej się to opłaca niż czasopisma i wydruki z internetu (choć one też mają swoją wartość). Jaka książka ? Wystrzegaj się jak ognia współczesnych poradników o fotografii, nie nadają się nawet do kosza. Jeżeli chodzi o fotografowanie na początek polecam Andreasa Finingera "Nauka fotografowania" dalej wszystkie książki Witolda Dederki, są stare, ale to skarbnica wiedzy. Coraz częściej też pojawiają się wznowienia. Jak to przeczytasz to już sam będziesz wiedział co czytac dalej. Teraz druga sprawa obróbka zdjęcia. Polecam książke Photoshop korekcja i separacja wyd. V Dan Margulis. Zaznaczam, że to trudna pozycja i trzeba ją przeczytać conajmniej trzy razy, ale zdobyta wiedza nie da się porównać z niczym dla prawdziwego pasjonata fotografii. Nie da się fotografować nie znając tego zagadnienia, przecież w ciemni od zawsze fotografie stawały się dziełami sztuki albo kompletnymi nie wypałami. Z tą książką proponuje zrobić tak. Czytać ją, a czego nie wiesz od razu do internetu i szukać. Można wykorzystać takie strony :
    http://www.photozone.de/active/news/index.jsp
    http://www.dfv.pl/warsztaty-photoshop-2.html?id=607
    http://www.fotosite.pl/index.php?tit...jalna:Allpages
    http://www.outdoorphotographer.com/
    http://www.outbackphoto.com/CONTENT_...est/index.html
    http://www.photoanswers.co.uk/Advice/

Co do punktu bieli i czerni to nie da się tego w dwóch słowach wytłumaczyć, ale w skrócie prawidłowo odnaleźione na fotografii punkty świateł i cieni oraz nadanie im prawidłowej wartości owocuje tym, że zdjęcie nabiera prawidłowej kolorystyki i kontrastu. Oczywiście trzeba wiedzieć co na zdjęciu jest ważne, bo korekcja zawsze wiąże się z utratą jednego, żeby zyskać coś co jest ważniejsze. Żeby uzyskać najlepsze wyniki wykorzystuje się też warstwy, maski itd. Najważniejszym do korekcji narzędziem są krzywe, a wszelkie narządzie typu barwa i nasycenie, poziomy z reguły przynoszą więcej szkody niż zysku, że już nie wspomne o wszelkich funkcjach auto.
    Krótko mówiąc trzeba bardzo dużo czytać, a potem to robić.
    Na tym zdjęciu z jaszczurem jest jeszcze kilka innych rzeczy, które bym zrobił jak choćby zmiana kadru, bo sprawej strony nic się nie dzieje więc nie potrzeba tam aż tyle trawy. Jeżeli fotografia to twoja pasja to napewno będziesz uparcie dążył do celu i osiągnies postęp. Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Zrobiłem mały bład w tytule Andreas Feininger - Nauka o fotografii. Niedrogo można je kupić na Allegro. Dorzuce jeszcze takiego ważnego autora jak Tadeusz Cyprian
    Ostatnio edytowane przez jarekzon ; 31.05.08 o 13:47 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pozostało mi jeszcze raz podziękować za porady.

Tak jak pisałem, z fotografią przygodę dopiero zaczynam. Pojęcia techniczne opanowałem, wiem już mniej więcej co robić aby osiągnąć dany efekt (oczywiście piszę o podstawach), cały czas się uczę. Dzięki za rady dotyczące kontrastu i kolorystyki.

Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Skutery

Niestety światło zastane, temat wydał mi się atrakcyjny. Udało się?

Jeśli nie proszę o konstruktywną krytykę

PS: Nie wiem czy to widać, ale fotka klejona z 3 rawów.

Skutery Retro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    W tle straszliwy bałagan. I niepotrzebnie kółko obcięte. Ale jak na pierwsze foty to wery najs.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.