Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Podgląd głębi ostrości w E-510

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Podgląd głębi ostrości w E-510

Witam,

Jestem nowym i szczęśliwym posiadaczem E-510. Mam pytanie jak to jest z podglądem głębi ostrości. Naciskam Fn słyszę takie cyknięcie i w wizjerze trochę się tylko ściemnia w zależności od F. Czy tak to ma wyglądać??

Pozdrawiam,
    Karol

suchar: zmieniłem temat na bardziej konkretny.
    Ostatnio edytowane przez suchar ; 5.06.08 o 19:16

rocco
    Gość
    Tak ma wyglądać własnie.
    Gdy obraz się ściemnia to przysłona zamyka się do ustawionej wartości.
    I nie tylko tyle. Głębia ostrosci zwiększa tym bardziej im obraz jest ciemniejszy czyli przyslona mocniej przymknięta.
    Trzeba troche wprawy, zeby to zauważyć.
    Najłatwiej wziąć gazetę, połozyć na stole i popatrzeć na nią pod kątem. Z małej odległości (0.5 metra do metra) wyostrz na określony punkt. Potem zmieniając wartość przyslony naciskaj przycisk podglądu głębi.
    Widać wyraźnie, jak w miarę przymykania większa cześć tekstu robi się ostra czyli rośnie głębia ostrości.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mniej więcej ..., żeby zobaczyć łatwo efekt ustaw maxymalną ogniskową i celuj w jakiś przedmiot niedaleko od obiektywu i jeszcze żeby za tym przedmiotem w dalszej odległości były jakieś przedmioty, tło. Jak ustawisz maxymalny otwór i wycelujesz w przedmiot blisko obiektywu to tło powinno być rozmyte. Jak zmniejszasz otwór czyli większa liczba F4, F5,6 itd. tym tło coraz bardziej ostrzejsze (o ile coś jeszcze widać w wizjerze bo coraz ciemniej).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok, dzięki za szybką i konkretną odpowiedź . Jak tylko wrócę do domu będę testował tak jak napisaliście. Potem z małym idziemy gdzieś do parku i focimy - muszę się nauczyć sprzętu .

To moje pierwsze lustro cyfrowe - wcześniej długo, długo Zenit - rewelacyjne zdjęcia robi (jak dla mnie). Mam nadzieję, że na cyfrowym lusterku też się nauczę robić fajne zdjęcia.

Myślę, że jeszcze nie jedno pytanie zadam na tym forum . Oczywiście najpierw szukajaka .

Pozdrawiam,
    Karol

rocco
    Gość
    W Zenicie miałeś podobnie.
    Przycisku do podglądu głębi nie było ale aparat mierzył światlo przy przysłonie roboczej więc jeśli nacisnąłeś spust do połowy, to obraz ciemniał bo przysłona była przymykana.
    To jest to samo.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W Zenicie ET przesłoną sterowałem ręcznie. Spust wciskało się tylko do końca i wtedy fotka. ALe faktycznie jak regulowałem przesłonę to robiło się ciemniej lub jaśniej w fizjerze. Dziś będę testował mój nowy nabytek E-510. Myślę, że troszkę nauki i zdjęcia będą wychodziły super.

Pozdrawiam,
    Kaorl

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Apollo79 Zobacz posta
    Jestem nowym i szczęśliwym posiadaczem E-510. Mam pytanie jak to jest z podglądem głębi ostrości. Naciskam Fn słyszę takie cyknięcie i w wizjerze trochę się tylko ściemnia w zależności od F. Czy tak to ma wyglądać??
    Podgląd ostrości w cyfrówkach nie jest do niczego potrzebny - na tym malutkim wizjerze i tak nie widać, co wpada w strefę ostrości, a co nie. Ja na E-1 nie widziałem tego. Więcej, w 300V też tego nie widziałem. Dopiero jak dostałem OM-2n, to zorientowałem się, że do czegoś ten pogląd ostrości się przydaje.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Mi podgląd głębi ostrości przydaje się tylko w trybie LV - wtedy wszystko ładnie widzę. W wizjerze, takim jak jest w E-4xx/E-5xx, to widać niestety niewiele.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A jak działa podgląd w trybie LV - naciskam Fn i jakoś specjalnej różnicy nie widzę. A pozatym tryb LV działa znacznie wolniej - tak mi się przynajmniej wydaje.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja z moim E-500 podglądam głębię robiąc fote i oglądając ją na LCD z powiększeniem 5-10x, inaczej nie ra dady...