Dzięcioł duży:
2992.
Dzięcioł duży:
2992.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Pierwszy raz zaobserwowany i od razu pięknie zapozował
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Czapla siwa - z odległości ok. 150m:
2994.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 9.08.25 o 21:58
Pozdrawiam!
To niezły teleskop.
Takie jeszcze znalazłem, też z dużej odległości ale na pewno nie z takiej... Może ze 30-40m... Crop 100%
2995. Perkoz dwuczuby.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ogniskowa 840mm (mZD150-600 + telekonwerter MC14) + crop factor matrycy 2x. Przykadrowane w komputerze do 75% (liniowo) oryginalnego kadru. Sporo musiałem powalczyć z obróbką gdyż przy takich odległościach wszelkie niejednorodności i zanieczyszczenia atmosfery już psują detal. Niestety w miejscach gdzie regularnie bywam nie ma możliwości podejścia czapli na małą odległość - siadają po drugiej stronie stawu a tam ze względu na ogrodzone prywatne tereny podejść się nie da.
Rodzina perkozów 2995 sympatycznie pokazana. Osobiście nieco bym przykadrował w komputerze.
Muchołówka 2996 - trochę szkoda że tło takie ciemne. Może warto by je rozjaśnić podczas obróbki? Warto by też tło trochę odszumić.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 10.08.25 o 14:33
Pozdrawiam!
Tylko to właśnie jest maksymalnie już przycięte:crop 100%. Ekwiwalent ogniskowej 600mm z RX10IV.Rodzina perkozów 2995 sympatycznie pokazana. Osobiście nieco bym przykadrował w komputerze.
Na zdjęciu czapli faktycznie nie widać wpływu odległości (zniekształceń przez powietrze). Nieźle;]
Młody kos:
2999.
Pozdrawiam!