Faktycznie rudzik najlepszy. Ta fota ma najspokojniejsze tło, nie przeszkadzające w oglądaniu.
@viruuss Ta fota jest fajna. Może bym ją trochę "doświetlił".
Faktycznie rudzik najlepszy. Ta fota ma najspokojniejsze tło, nie przeszkadzające w oglądaniu.
@viruuss Ta fota jest fajna. Może bym ją trochę "doświetlił".
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
501 srokosz
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
Tak samo jak inne elementy, tak samo tło jest bardzo ważne przy fotografowaniu dzikich ptaków. Dlatego taki bażant na tle tego murka, no nie bardzo. Dzięcioł nieudany, nieostry, tak jak i gawron. Srokosz jedynie jako zdjęcie dokumentacyjne, bo i kiepska ostrość i przepalenia i kadrowanie do bani.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Ja się w żadnym wypadku nie obrażam. Jak chcę samych ochów i achów, to pokazuję zdjęcia mamieTeż mi ten murek (i świeżo skopana ziemia) nie pasowały przy bażancie. Pozostałe uwagi również trafne. Często mam problem z idealną ostrością. Wydaje mi się, że mój chwyt jest mało stabilny. O ile w wypadku gawrona, można było jeszcze skrócić czas ekspozycji, to przy dzięciole czarnym było już trochę za ciemno.
Tym razem trochę większe ptaki. Gęgawa oraz czapla siwa. Z poprzedniego sezonu.
502
503
504
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
O ile gęgawa fajnie złapana, i IQ zdjęcia jest poprawne, o tyle czapla na nie. Gdyby to był jpg, to jeszcze bym zrozumiał. Natomiast widzę obrabiałeś w LR . To skąd ta nachalna zieleń , brak ostrości (pewnie mocno kadrowane), przepalenia. Poćwicz suwakami
Dzięki za opinię i wskazówki! I gęgawa, i czapla mocno kadrowane. Ten kwadrat z gęgawą przed zmniejszeniem miał 1744 x 1744, a pierwsze z czaplą 1621 x 1621, więc te cropy to prawie 1:1. Robię zestawem OM-1 + M.Zuiko 40-150 mm + converter x 2.0 (chociaż czapla robiona akurat przez 90 mm 3.5 macro), więc może ten konwerter też trochę psuje ostrość? Ale bez niego 150 mm ogniskowej to trochę mało.
Jak obrobiłbyś kolory? Możesz pokazać na tym moim JPGu?
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
To nie są szkła na ptaki, a konwerter x2 odczep zdecydowanie