7814 - wszystko zagrało jak trzeba. Ładny kadr, przyjemne miękkie światło i naturalne kolory. Dodatkowa zaleta to ciekawa akcja w kadrze.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
W końcu bez uwag![]()
<dumny> Oczywiście taki żarcik. Śmiało krytykujcie, ile tylko dusza zapragnie! Po prostu się cieszę, że się podoba. Dziękuję za miłe słowa!
Kuliboda łąkowa (Sphaerophoria scripta)
7815
![]()
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
Starałem się podczas obróbki sprawić by na skalibrowanym monitorze kolory wyglądały tak jak pamiętałem je z natury i sądzę że taki właśnie efekt uzyskałem. Ale - masz rację - nie spojrzałem przed wstawieniem zdjęcia na histogram i 0.9% pikseli wykazuje przepalenie w kanale czerwonym (w pozostałych kanałach przepaleń nie ma). Wydaje mi się jednak ze nie dyskwalifikuje to zdjęcia.
Kuliboda łąkowa 7815 - gratuluję refleksu pozwalającego na uchwyceniu jej w locie gdy na krótki moment się zatrzymała. Korzystałeś z AF czy łapałeś ostrość ręcznie?
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Para złotolitek żerujących na kwiatostanie krwawnika:
7816.
Nie było szans na złapanie obu w głębi ostrości - zbyt szybkie były.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 16.01.24 o 20:32
Pozdrawiam!
Nie patrzyłem na histogram, i nie mam pojęcia ile to %, wszak zdjęcia robimy dla wrażeń wizualnych, a nie dla wykresów. Dla mnie jest to po prostu bardzo widoczne i przeszkadzające w odbiorze, ale nie przejmuj się, ja dziwny jestem
Żółty jest trudnym kolorem. Na zdjęciu kulibody też się coś nieśmiało na górze przepala, ale nie na tyle, żeby popsuć zdjęcie.
Złotolitki bardzo ładne.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Kowal bezskrzydły (Pyrrhocoris apterus). Ten pospolity owad znany jest pod wieloma innymi nazwami: doktorek, tramwajarz. A u Was jak się mówiło za dziecka? Oba zdjęcia z lampą i dyfuzorem. Na drugim crop bez zmniejszania. Ten osobnik jest pokryty czymś dziwnym - nie wiem co to. To chyba najlepsze szczegóły, jakie do tej pory zarejestrowałem na kowalu. Ale spokojnie, raynox dcr-250 czeka i jak tylko skończy się zima, startuję z nowym sezonem
7817
7818
![]()
Ostatnio edytowane przez holeris ; 17.01.24 o 21:30
7817 - ładne światło i naturalna kolorystyka. Z danych EXIF wynika że zdjęcie robiłeś przy ISO200 i f8 - spróbowałbym też kombinacji ISO400 i f11 albo nawet jeszcze wyższego ISO i przysłony 13 - sądzę że przy zwiększonej w ten sposób głębi ostrości dałoby się w niej zmieścić również pokrywy skrzydeł a może nawet i odwłok. Trzeba by tylko nieco rozluźnić kadr by ostatni człon lewej tylnej nogi nie był obcięty jego krawędzią - obecnie dzieje się to daleko poza głębią ostrości i nie rzuca się w oczy, przy większej głębi ostrości zaczęło by drażnić.
7818 - nieco cieplejsza kolorystyka niż na poprzednim. To w sumie kwestia gustu ale mi bardziej odpowiada ta z 7817. Co do dziwnego pokrycia - to może być zaschnięty sok jakiejś rośliny.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Postanowiłem też pokazać modela z dziwnym pokryciem - bokochód znaleziony na źdźble trawy przy leśnej drodze obok zaschniętej kałuży rozlanej przez jakiegoś wandala zaprawy cementowej. Jak widać jakoś się wydobył z pułapki i chyba ma szansę ten incydent przeżyć:
7819.
7820.
7821.
Pozdrawiam!
Dzięki za komentarz. To drugie zdjęcie możliwe, że było przy słońcu, stąd cieplejsze kolory.
Z bokochodem ciekawe i bardzo nietypowe ujęcia, ale jednocześnie smutna historia
EDIT: Jeszcze odnośnie ISO i przysłony, to myślę, że przy większej przysłonie nadal byłoby ISO-200, ponieważ zdjęcia robione są z lampą, która po prostu mocniej by się zaświeciła. Zazwyczaj też staram się nie ustawiać wyżej niż f/8. Wolę robić stacki, ale oczywiście nie zawsze się da. Poza tym jestem wciąż na takim etapie, że strzelam setki ujęć i większość kadrów jest bardziej kwestią przypadku niż przemyślanego podejścia do głębi ostrości, kadrowania i światła. Będę starał się to w kolejnych sezonach poprawić.
Ostatnio edytowane przez holeris ; 17.01.24 o 23:16