Strona 649 z 739 PierwszyPierwszy ... 149549599639647648649650651659699 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6.481 do 6.490 z 7388

Wątek: Macro - praca zbiorowa

Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Para modraszków - niestety dokładnego gatunku nie potrafię zidentyfikować:

7778.
    Załącznik 260069
    Czerwończyk uroczek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    7780 - przyczajony tygrys...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez junak20 Zobacz posta
    Czerwończyk uroczek
    Dzięki za identyfikację!

Pchlinka 7779 zdecydowanie lepsza od poprzedniej wersji, osobiście kadrowałbym jeszcze ciaśniej tnąc więcej lewej strony niż prawej.
    Łowik 7780 i 7781 - szkoda że światło takie ostre. W przypadku 7780 szkoda że odwłok łowika uciekł za głębię ostrości. Zmniejszyłbym o 2/3 prawy margines i dla zachowania proporcji przyciąłbym górę. Domyślam się ze kadrowałeś w taki sposób by nie obcinać cienia odwłoka łowika na patyku, ja bym jednak ten cień poświęcił. Przy takich proporcjach modela problemem jest nadmiar przestrzeni w pionie - w sumie dół wydaje mi się nieco ciekawszy od góry, więc opuściłbym aparat nieco niżej tak by łowik znalazł się wyżej w kadrze. Zastanawiam się też czy kadr nie byłby ciekawszy gdyby nachylić patyk ku przekątnej kadru.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Tutkarz topolowiec:

7782.
    Nazwa:  53434029291_bda65f877e_o.jpg
Wyświetleń: 231
Rozmiar:  208,9 KB
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Łowik 7780 i 7781 - szkoda że światło takie ostre. W przypadku 7780 szkoda że odwłok łowika uciekł za głębię ostrości. Zmniejszyłbym o 2/3 prawy margines i dla zachowania proporcji przyciąłbym górę. Domyślam się ze kadrowałeś w taki sposób by nie obcinać cienia odwłoka łowika na patyku, ja bym jednak ten cień poświęcił. Przy takich proporcjach modela problemem jest nadmiar przestrzeni w pionie - w sumie dół wydaje mi się nieco ciekawszy od góry, więc opuściłbym aparat nieco niżej tak by łowik znalazł się wyżej w kadrze. Zastanawiam się też czy kadr nie byłby ciekawszy gdyby nachylić patyk ku przekątnej kadru.
    Dokładnie tak, chciałem złapać cień owada To nie był patyk, tylko drzewo. Nagiąć nie mogłem, ale łatwo było się przestawić, choć próbowałem złapać owada prostopadle do obiektywu, żeby był cały ostry. Jak widać - nie udało się

Tutkarz mega! Taka złotka w wersji ryjkowiec. Ech, nie mogę się doczekać powrotu sezonu. Póki co zadowalam się robieniem zdjęć ptakom, co w zasadzie też bardzo lubię, i zdjęciami z sezonu 2023.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez holeris Zobacz posta
    Nagiąć nie mogłem, ale łatwo było się przestawić, choć próbowałem złapać owada prostopadle do obiektywu, żeby był cały ostry.
    Nie trzeba było naginać drzewa - wystarczyło obrócić nieco aparat wokół osi obiektywu. Patyk w kadrze byłby nachylony, a w kadrze nie ma żadnych elementów pokazujących gdzie był pion lub poziom więc nic by nie zdradzało że aparat nie był trzymany poziomo.

Dzięki za miłą opinię o tutkarzu!
    Pozdrawiam!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Lubię te robale wystrojone na bogato, jak nie futro, to złoto
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Liściak purpurowy w trzech odsłonach. Na pierwszym ze zdjęć z przyjaciółmi: chrząszczem - prawdopodobnie Cortinicara gibbosa - oraz roztoczem. Gdy robiłem to zdjęcie, widziałem tylko pająka. Gdy sprawdzałem na podglądzie jeszcze w terenie, dojrzałem chrząszcza. A już w domu, przy komputerze dostrzegłem jeszcze roztocza.

7783

7784

7785
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	53444502973_6094311423_o.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	404,0 KB
ID:	260084   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	53444502978_d6d37fc57d_o.jpg
Wyświetleń:	171
Rozmiar:	344,3 KB
ID:	260085   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	53444502963_b6532fd705_o.jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	723,2 KB
ID:	260083  

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Gratulacje! Miałeś mnóstwo szczęścia że na 7783 te trzy maleństwa (długość ciała Cortinicara gibbosa to 1-1.6mm) ustawiły Ci się zgodnie w głębi ostrości.

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Lubię te robale wystrojone na bogato, jak nie futro, to złoto
    - dzięki za komentarz!

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Sprężyk w dwóch odsłonach - niestety dokładnego gatunku nie znam:

7786.
    Nazwa:  53434924826_ed4823a896_o.jpg
Wyświetleń: 196
Rozmiar:  149,4 KB

7787.
    Nazwa:  53434007812_de95ab907a_o.jpg
Wyświetleń: 198
Rozmiar:  222,9 KB
    Pozdrawiam!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    I znów jakiś elegancki gość, ta czerń z delikatnymi złoceniami robi wrażenie. Fajnie, że robale, to nie tylko oblechy Technicznie nuda. Jak to zwykle u Wyszomira, najwyższa półka, nie ma się do czego przyczepić.

Trzej przyjaciele fajni, kojarzą mi się z Kubusiem Puchatkiem (tak spontanicznie, nie potrafię uzasadnić). Bardzo ładny jest pajączek, na ostatnim podobają mi się kolory i światło, ładnie się to zgrało. Na pierwszym coś dziwnego dzieje się w okolicy środkowego przyjaciela, ta nieostrość wygląda jak wklejka, albo jakiś problem ze stackiem, nie wiem, nie znam się, może faktycznie tak było, ale coś bym z tym zrobił, bo trochę przeszkadza w odbiorze

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    I znów jakiś elegancki gość, ta czerń z delikatnymi złoceniami robi wrażenie. Fajnie, że robale, to nie tylko oblechy Technicznie nuda. Jak to zwykle u Wyszomira, najwyższa półka, nie ma się do czego przyczepić.
    Dzięki za miłe słowa!

[...]
    Na pierwszym coś dziwnego dzieje się w okolicy środkowego przyjaciela, ta nieostrość wygląda jak wklejka, albo jakiś problem ze stackiem, nie wiem, nie znam się, może faktycznie tak było, ale coś bym z tym zrobił, bo trochę przeszkadza w odbiorze
    Z danych EXIF wynika że to nie stack a pojedyncze zdjęcie przy przysłonie 13. Wydaje mi się że głowa chrząszcza minimalnie uciekła przed głębię ostrości. Przy takiej skali i trzech tak maleńkich motywach w kadrze i tak jest niemal cudem że głębia ostrości ułożyła się tak dobrze. Zwłaszcza gdy się okazuje że dwa z trzech motywów zostały zauważone dopiero po zrobieniu zdjęcia
    Pozdrawiam!