7377.
![]()
7377.
![]()
Pozdrawiam,
mado
7377 - kowale bezskrzydłe - wolałbym nieco łagodniejsze światło, warto by też czymś doświetlić z prawej. Ale i obecną wersję można by w/g mnie poprawić wyciągając więcej szczegółów z czerni chityny. Sugerowałbym dokładnie to co wczoraj radziłem w wątku VasTa - po otwarciu w darmowym Faststone Image Viewer gamma->1.35 i równocześnie nasycenie->+15. Oczywiście można użyć wielu innych programów graficznych - sugeruję Irfan View gdyż sam go używam, poza tym jest darmowy i w celu obejrzenia efektów każdy może go sobie legalnie ściągnąć i zainstalować.
Larwa jakiegoś pluskwiaka z rodziny tarczówkowatych - być może borczyńca, ale pewności nie mam:
7378.
7379.
7380.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Fotografie z teraz, czy robione już jakiś czas temu?
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Pozdrawiam!
Dokładnie tak. Niemal wszystkie zdjęcia makro owadów wykonuję w trybie seryjnym a później podczas selekcji 90% albo i więcej idzie do kosza. Bardzo rzadko używam statywu i nawet jeśli owad siedzi nieruchomo zazwyczaj w serii zdjęć daje się znaleźć te z lepszą i gorszą ostrością.
Pozdrawiam!
Pluskwiaczek na 7379 podoba mi się najbardziej![]()
Dzięki za komentarze!
Samica ślizguna złoconego:
7381.
Pozdrawiam!
Marku, bardzo dziękuje za merytoryczne uwagi. W wolnej chwili postaram się zastosować w praktyce wnioski z darmowych lekcji.![]()
Pozdrawiam,
mado