Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 136

Wątek: Nowe "inteligentne" odszumianie AI w PS i LR

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Ja też nie wiem jaka jest prawda.
    Tylko podejrzewam, że ten w "oryginalnym" JPGu jest zapisana fota po odszumieniu. Czyli być może poprawiałeś już poprawione zdjęcie, i twoje wnioski nie są poprawne. A że Twoja wersja wygląda dobrze, to już całkiem inna bajka.
    Było napisane:..."A tu oryginał czyli zdjęcie w pełnej rozdzielczości."... Traktuję, że jeśli było odszumione to tylko przez soft w aparacie.
    Edit
    @paparapa, ok. masz rację. Nie da się ukryć, że mag tu trochę namieszał pisząc : "A tu oryginał czyli zdjęcie w pełnej rozdzielczości. ...Poprzednio takie zdjęcia z automatu lądowały u mnie w koszu", a później, że to zdjęcie to jednak jest po odszumieniu :..."To jest to samo zdjęcie po odszumianiu w Denoise AI...", czyli jednak takie w koszu nie ląduje.

Zabrakło tu oryginalnego JPG z aparatu lub RAWa, bo w sumie niewiadomo jak dobre było tu te nowe odszumianie. Niepotrzebnie się produkowałem
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.06.23 o 13:42
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Nie wiem, czy ja po Polsku już nie umiem napisać czy jak? Wstawiłem jedno i to samo, odszumione zdjęcie. Jedno zmniejszone do 2000px na dłuższym boku żeby się dobrze wyświetliło na forum, drugie jako link, już bez pomniejszania, w pełnej rozdzielczości. Dlatego napisałem "oryginalny rozmiar".... przepraszam za zamieszanie

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Dla mnie te zdjęcia wyglądają identycznie. Jeśli trzeba powiększać do 300 czy 400% by zobaczyć różnicę to te zdjęcia tym bardziej są identyczne. Zaczynamy wchodzić w poziom absurdu gdzie np oglądając obraz zamiast z pewnej odległości korzystając z rozmycia optycznego podchodzimy i analizujemy, że: "o ta gałązka jest przy pomocy 3 włosów pedzla, a ta przy pomocy 5 włosów."
    Zaczynamy mieć też poziom hmm... humorystyczny, bo ciekawe ile osób zaczęło żałować skasowanych fajnych zdjęć które dzisiaj byłyby ciekawe i akceptowalne po obróbce, a kiedyś zostały skasowane z powodu wad typu szum czy lekka nieostrość...
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    Dla mnie te zdjęcia wyglądają identycznie. Jeśli trzeba powiększać do 300 czy 400% by zobaczyć różnicę to te zdjęcia tym bardziej są identyczne. Zaczynamy wchodzić w poziom absurdu gdzie np oglądając obraz zamiast z pewnej odległości korzystając z rozmycia optycznego podchodzimy i analizujemy, że: "o ta gałązka jest przy pomocy 3 włosów pedzla, a ta przy pomocy 5 włosów."
    Zaczynamy mieć też poziom hmm... humorystyczny, bo ciekawe ile osób zaczęło żałować skasowanych fajnych zdjęć które dzisiaj byłyby ciekawe i akceptowalne po obróbce, a kiedyś zostały skasowane z powodu wad typu szum czy lekka nieostrość...
    No kurcze, mam sporo zdjęć ze Szkocji z E-400 na ISO 800 - to chyba było najwyższe możliwe w tym aparacie.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Nie wiem, czy ja po Polsku już nie umiem napisać czy jak? Wstawiłem jedno i to samo, odszumione zdjęcie. Jedno zmniejszone do 2000px na dłuższym boku żeby się dobrze wyświetliło na forum, drugie jako link, już bez pomniejszania, w pełnej rozdzielczości. Dlatego napisałem "oryginalny rozmiar".... przepraszam za zamieszanie
    Skoro dwie osoby odczytały jak odczytały Twoją wypowiedź (post #100) to coś na rzeczy musi być.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Dla mnie te zdjęcia wyglądają identycznie. ...
    Bo to jest jedno i to samo zdjęcie... Raz w formie linka do pliku JPG, drugi raz wstawione przez forum....

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Skoro dwie osoby odczytały jak odczytały Twoją wypowiedź (post #100) to coś na rzeczy musi być.
    Z pewnością masz rację.

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Bo to jest jedno i to samo zdjęcie... Raz w formie linka do pliku JPG, drugi raz wstawione przez forum....
    Miałem na myśli tę kombinację:
    1. AI Denoise na 40%

2. To drugie tylko zmniejszone i lekko podostrzone.

3. Drugie zdjęcie zmniejszone, podostrzone i leciutko odszumione (programem co ma bodajże z 15 lat - PSE6)

OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Miałem na myśli tę kombinację:
    1. AI Denoise na 40%
    2. To drugie tylko zmniejszone i lekko podostrzone.
    3. Drugie zdjęcie zmniejszone, podostrzone i leciutko odszumione (programem co ma bodajże z 15 lat - PSE6)
    Zaszło nieporozumienie. Sądziłem, że pod linkiem jest oryginał JPG z puszki. W trakcie dyskusji było to później wyjaśnione.
    Te moje porównania w sumie nie są nic warte, no może nieco lepiej zmniejszyłem do 2000 px.(odrobinę mniejszy szum na tle, widoczne przy dużym powiększeniu)
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.06.23 o 18:05

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    ha, ja też myślałem, że m_a_g dał ORYGINALNE zdjęcie przed odszumieniem i wyjść z podziwu nie mogłem, że tak dobre ujęcia do kosza wrzucał

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    ha, ja też myślałem, że m_a_g dał ORYGINALNE zdjęcie przed odszumieniem i wyjść z podziwu nie mogłem, że tak dobre ujęcia do kosza wrzucał
    Jakby M1X dawał takie zdjęcia na ISO 1600 bez odszumiania to system MFT byłby na szczycie listy z rekordami sprzedaży