Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 136

Wątek: Nowe "inteligentne" odszumianie AI w PS i LR

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez galvan Zobacz posta
    RAW wywołany ARTem, potemTopaz DeNoise AI - v 3.7.2

Ulica Stary Rynek, I pomyśleć, że 35 lat temu była tylko Brama Targowa (na wprost) i chyba jedna kamieniczka po prawej stronie. Hulał wiatr po trawnikach...
    ART + Topaz DeNoise Ai 3.7.2

O ile zdjęcie z kormoranem broni się. To już miejskie nie koniecznie.

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    DxO PureRaw2

Na pewno DXO jest lepsze od Topaza.
    Jednak nie zamieniłbym na niego mojego LRa.

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    Prawdę powiedziawszy zapomniałem, że w popRAWce było. (prawie ten sam kadr co w popRAWce )
    U Ciebie duża różnica na plus, u mnie może i gorzej. Dziś bym raczej nie wygrał, wszyscy lepiej.
    Tak byłem ciekaw jaki efekt można uzyskać nowszym oprogramowaniem, zwłaszcza Al w LR,PS. Jest bardzo OK, także zaskoczenie spore.
    @And.N pamiętam jak się męczyłem z "tą" fotą w poprawce....Masakra.
    A teraz Panie pstryk pstryk i po bólu. Postęp niesamowity.

Fajne jest to, że ten algorytm nie zostawia zbyt dużo artefaktów, które by wyłaziły podczas dalszej edycji.
    Co ciekawe wszystkie krawędzie są zmiękczane. I wyglądają na zdjęciu oryginalnym na ostrzejsze. Ale już z detalem jest na odwrót.
    Ja jestem z tej funkcjonalności zadowolony, choć nie przepadam za Lr.
    Wolę jednak C1, za szybkość działania i możliwość pełnej edycji na poszczególnych warstwach, czego nie ma Lr.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    A teraz Panie pstryk pstryk i po bólu. Postęp niesamowity.
    Taki postęp który ułatwia życie a nie myśli ża użytkownika to ja lubię
    Przez ostatni tydzień bawię się nowym algorytmem i faktycznie jest to "game changer".
    Moje stare zdjęcia rodzinne robione dawno temu, jeszcze za lustrzanek, sprzętem takim jak Canon 6D (najczęściej z obiektywem 24-70- f2., że nie wspomnę takich zabytków jak 50D, dostały nagle drugiego życia.
    Tam nie było stabilizacji matrycy czy obiektywu, więc zdjęcia na biwaku przy ognisku żeby mieć czas 1/60s wychodziły na ISO od 4000 do 12800. W tamym czasie najepsze co mogłem z tym zrobić żeby jakoś to wyglądało to wydrukować w labie w formacie 10x15 cm.
    Z nowym LR / ACR, nawet z suwakiem na 30%, zdjęcia nagle ożyły - trochę szumu ciągle jest, ale detal też jest i o to chyba chodzi

A co do nowego sprzętu i bardziej na czasie: byłem dzisiaj w lesie fotografować ptaki jak zwykle. Pochmurny dzień, Nikon Z9 z 500 f5.6 PF.
    Zazwyczaj ustawiam Auto ISO tak, aby mieć czas 1/500s z ISO 800 dzisiaj zaryzykowałem i wymusiłem 1/2000s, przy ISO dobijającym do 3200.
    Efekt - mam całą kartę udanych zdjęć, dużo momentów poprzednio dla mnie nieuchwytnych (bo były poruszone), gdzie przy 1/2000s już jest ostro.
    A większy szum? No jest, ale ACR bez problemu sobie radzi, zdejmie cały szum z bokeh, z ptaka również dość dużo (ciągle używam suwaka na 30%), i nie muszę żmudnie rzeźbić na warstwach co gdzie i jak odszumiać tylko mogę skoncentrować się na pozostałej obróbce.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Niestety tego AI DeNoise nie mam w LR Classic
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Niestety tego AI DeNoise nie mam w LR Classic
    Adobe twierdzi że jest jak najbardziej, może po prostu musisz uaktualnić instalację? To informacja z ich strony: Denoise is now shipping in Camera Raw 15.3, Lightroom 6.3, and Lightroom Classic 12.3.

PS. Zainstalowałem LR Classic bo zauważyłem że mam w pakiecie chociaż nie używam, i AI DeNoise jak najbardziej jest.

PS2. Dla ciekawych - warto poczytać, można się czegoś ciekawego dowiedzieć (między innymi dlaczego ten algorytm nie działa na JPG - bo odszumienie ma miejsce na etapie demozaikowania RAW).
    https://blog.adobe.com/en/publish/20...se-demystified
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 5.05.23 o 01:57

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Oczywiście że jest w LrC.
    Potrzebna aktualizacja przez ACC.
    Albo kolega @Koriolan nie ma AI denoise bo był niegrzeczny ....

Też zająłem się"ratowaniem " starych zdjęć z D70 i D300. A ile frajdy, jak okazuje się, że te zdjęcia tak fajnie wyglądają.
    I jak to ująłeś, można się zająć edycją foty, a nie walką z szumem i jego maskowaniem.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Na pewno DXO jest lepsze od Topaza.
    Jednak nie zamieniłbym na niego mojego LRa.
    Grunt, ze mamy do wyboru narzedzia.
    W moim przypadku nie wszystkie moduly Topaza dzialaja na wirtualce.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Grunt, ze mamy do wyboru narzedzia.
    W moim przypadku nie wszystkie moduly Topaza dzialaja na wirtualce.
    Zgadza się, wybór jest dobry, bo każdy ma swoje potrzeby i preferencje.
    To tak jak z miłośnikami motoryzacji. Jedni lubią brunetki, a inni rude....

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    Kurczę, tak chwalicie to narzędzie, że chyba w końcu czas się będzie pożegnać z moim staruszkiem pudełkowym LR 6.14 ...

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Kurczę, tak chwalicie to narzędzie, że chyba w końcu czas się będzie pożegnać z moim staruszkiem pudełkowym LR 6.14 ...
    @August68 wydaję mi się że warto. Wygoda i szybkość przemawiają za takim posunięciem. Możesz spróbować na trialu. Ale to Adobowy żart, bo chyba tylko tydzień jest ważny. I jest jeszcze jedna sprawa. Nie wiem jak teraz, ,ale jakiś czas temu pobrałem triala.
    Wszystko zainstalowałem i przetestowałem. Nie podeszło mi to wtedy, bo nie było specjalnego postępu względem wersji boxowej.
    Niespodzianką było to, że po odinstalowaniu nowej wersji Lra. Przepadła też instalacja wersji boxowej.
    Takie swojskie metody sprzedawców odkurzaczy.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    To jest właśnie to, za co "niezbyt lubię" firmę Adobe... Chociaż z drugiej strony mając wciąż płytę i numer seryjny zapewne mógłbym wyczyścić wszystko i raz jeszcze całkiem od nowa pudełkowego LR sobie zainstalować.
    Ale widzę, że zostając z moim "staruszkiem" dużo tracę - bo pojawiają się nowe, naprawdę niezłe narzędzie.
    No i w przypadku zmiany aparatu (co w końcu musi nastąpić) na najnowsze modele stracę możliwość bezpośredniego wywoływania plików RAW - bo LR6.14 nie jest wspierany i trzeba by robić konwersję do DNG i dopiero dalej.
    A to dodatkowe operacje.
    Można tez spróbować innych programów - sam mam i bardzo lubię do niektórych rozwiązań stosować czeski PhotoZoner - ale nie ukrywam, że bardzo lubię Lightrooma - do szybkiej obróbki zdjęć jaka mi w zupełności wystarcza to naprawdę świetne narzędzie.
    Wkurza mnie tylko, że trzeba będzie wykładać jakieś 600 PLN rocznie no i mam "alergiczny opór" wobec rozwiązań z chmurą - szczególnie kiedy idzie o prywatne zdjęcia.
    Mam zasadę, że zdjęć rodziny w sieci nie umieszczam (swoje zresztą też tak rzadko jak się da) a z niejednej chmury już były "przecieki"...

Cóż kolejny powód do przemyśleń nad tym, że staję się skamienieliną (lustrzanka, programy w boxach ) i może by jednak warto pójść z duchem czasu