Strona 17 z 21 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 202

Wątek: M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    tak te dane sa, znam je, ale brakuje info jak to wygląda dla mniejszych powiekszeń, które są dla mnei wazniejsze. Odległość dla 1:1 (bez ekw.) nie powala, jak widać z porównania z innymi obiektywami 90-100 mm. No ale to bardzo specjalistyczny obiektyw, moim zdaniem głównie do dużych powiększeń i stackowania, nawet z ręki w terenie. Do motyli chyba jednak wolę moją sigma 105.......No i po pierwsze nie mam 7 tys na zbyciu Córki studiują lub na wspomaganiu....jakiś Erasmus na jesieni....na ten rok mam inne priorytety.

tak na marginesie dodam jedna fotę, DR dla 50 macro sigma Czyż Zuiko 60 nie jest genialne?????????

Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 8.03.23 o 16:05

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Dla mnie szkło super, bo bez odpinania szkła zrobię to co mnie interesuje. Podjadę szyną i tyle. A że spodziewałem się ceny to się naszykowałem na ten wydatek. Z lekkim bólem co prawda, ale jak to mówią, na coś trzeba pracować a marzenia trzeba realizować.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro, Micro Nikkor AF-S 60mm f/2.8G, Tamron SP AF 60mm f/2.0 (IF) Macro
    przy 1:1 mają WD od ok. 9 do 10 cm.

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro, Micro Nikkor AF-S 60mm f/2.8G, Tamron SP AF 60mm f/2.0 (IF) Macro
    przy 1:1 mają WD od ok. 9 do 10 cm.
    to jest nowa generacja obiektywów, z wewnętrznym ostrzeniem i przednią soczewką "przy samej krawedzi", podobnie jak zuiko 60. Zobacz jak wyglądal "stary" nikkor 60 macro. Ta sigma jest podobna - ma bardzo zagłębione soczewki, z jednej strony jakby wbudowana osłona słoneczna, ale traci sie te kilka cm z dystansu roboczego....no i brak tego ostrzenia wewnętrznego czyli skracania ogniskowej najcześciej

https://www.optyczne.pl/386-Nikon_Ni...obiektywu.html

do owadów ta 50-tka sie słabo nadaje, ma chyba jeden z najmniejszych DR dla tej ogniskowej, ale maluje pieknie
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 8.03.23 o 19:12

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    181
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Dla mnie szkło super, bo bez odpinania szkła zrobię to co mnie interesuje. Podjadę szyną i tyle. A że spodziewałem się ceny to się naszykowałem na ten wydatek. Z lekkim bólem co prawda, ale jak to mówią, na coś trzeba pracować a marzenia trzeba realizować.
    Jestem ciekaw jak będzie się sprawował zakup w praktyce. Potencjał jest duży, więc czekam aż obudzą się robale i coś zaprezentujesz.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Zobacz jak wyglądal "stary" nikkor 60 macro.
    Wyglądał jak Wołna / Volna / Industar 50/2.8 Makro.

Najśmieszniejszy był Micro Nikkor AF 55/2.8 -AiS z AF

...
    Nikkor 85/3.5 VR i Tamron 90/2.8 VC: ~14 cm przy 1:1.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    392
    Moja galeria
    Dzisiaj ja też się doczekałem swojej 90 macro. Czasu na testy zbyt dużo nie miałem, przyjrzałem się głównie sposobowi działania przełączenia na zakres super macro. Korzystałem z ostrzenia mechanicznego (przełączanie pierścieniem ostrości w tryb MF z równoczesnym włączeniem mechanicznego sprzęgnięcia pierś. cienia ostrości z mechaniką sterującą ruchami soczewek jest bardzo wygodne). W trybach innych niż super makro osiągnięcie skali większej od 1:1 nie jest możliwe gdyż po dojściu do skali 1:1 (odpowiadającej odległości ostrzenia 0.25m) połączenie mechaniczne pierścienia ostrości z soczewkami zostaje rozłączone. Pierścień można dalej obracać w kierunku mniejszych odległości (i tym samym większych skal odwzorowania) ale ani odległość ostrzenia ani skala odwzorowania już się nie zmieniają - pozostaje skala 1:1 i odpowiadająca jej odległość. Przy obracaniu pierścienia w kierunku większych odległości po dojściu do skali 1:1 połączenie zostaje przywrócone i regulacja ostrości znów normalnie działa. Przekraczanie skali 1:1 odbywa się całkowicie płynnie - bez żadnych zmian oporu mechanicznego lub odgłosów. W związku z tym w trybie zwykłego makro skale na pierścieniu powyżej 1:1 nie są prawidłowe - przy ich nastawieniu skala nadal jest równa 1:1. Z kolei w trybie super makro pierścień ostrzenia działa normalnie w zakresie skal od 2:1 do 0.25:1 zaś w momencie przekroczenia skali 0.25:1 (i równocześnie zaznaczonej na pierścieniu ostrości odległości 0.5m) następuje płynne rozłączenie i dalsze kręcenie pierścieniem w kierunku większych odległości nie powoduje już zmian nastaw ostrości. Przy środkowym położeniu przełącznika wysprzęglenie następuje w momencie wyjścia poza zakres skal 1:1-0.25:1 (czyli zakres odległości 0.25-0.5m), natomiast w trzecim położeniu przełącznika pierścień ostrości działa w zakresie od 0.25m do nieskończoności. Jeżeli nastawimy w trybie super macro pierścieniem skalę większą od 1:1 i przełączymy przełącznik trybów w jedno z pozostałych położeń obiektyw automatycznie przestawia ostrość na skalę 1:1, po ponownym przełączeniu w tryb super macro obiektyw powraca do ostrości nastawione na pierścieniu. W zakresie skal 1:1-0.25:1 przy którym możliwa jest zarówno praca we wszystkich trybach jeśli liczba przysłony wynosi 5 lub więcej przełączanie trybów nie ma wpływu na ustawiany przez automatykę naświetlania czas ekspozycji. Jeśli pracując w trybie innym niż super macro ustawimy liczbę przysłony mniejszą od 5 przełączenie w tryb super macro powoduje przestawienie liczby przysłony na 5 i odpowiednią zmianę czasu ekspozycji. Po wyjściu z trybu super macro zostaje przywrócona pierwotna liczba przysłony.
    Na podstawie tych spostrzeżeń sądzę że przełączanie w tryb super macro w zakresie skal mniejszych od 1:1 nie powoduje żadnych przesunięć soczewek. Przymykanie przysłony do liczby 5 wynika zapewne z konieczności wyeliminowania winietowania które mogłoby występować dla większych od 1:1 skal odwzorowania przy większych otworach przysłony.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar OLYIRASS
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Gratulacje !
    Weź linijkę, umieść w kadrze i napisz jaka jest odległość robocza dla mniejszych powiększeń - 1:4 i 1:2 (rzeczywistych czyli jak widzisz tam 34 i 68 mm )
    W takich skalach poruszam się przy większości zdjęć polskich motyli, ty też zdaje się je lubisz fotografować.....

P.S. Irassowi się nie chciało
    Irass nie miał kiedy porobić testów.
    Popatrzę co tam wysłałeś i zobaczymy jak to się ma do OM90.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez OLYIRASS Zobacz posta
    Irass nie miał kiedy porobić testów.
    Popatrzę co tam wysłałeś i zobaczymy jak to się ma do OM90.
    coś tam z ludkiem Lego zrobiłem , daje to niejakie pojęcie o odległościach.