Strona 12 z 20 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 193

Wątek: Czas start

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Gdyby nie ten dziwny garb na środku też bym uznał że to taras widokowy. Ale ten garb - po co? Żeby można było na deskorolce wyżej wjechać???
    Jak najbardziej taras widokowy.
    A po co ten garb? No wiesz... w wysokim sezonie ciężko dopcha się tam bo stoi kolejka chętnych do fotek i selfi.
    Ten garb daje możliwość spojrzenia na ten zacny widoczek ponad głowami "fotografistów".

Oczywiście żartuję , ale w kraju gdzie robi się toalety ze szklanymi dachami za kilka milinów euro, taki garbek to mały pryszcz.
    Mają chłopaki gest, tym bardziej że ze swoich nie płacą.
    Te wynalazki pokrywa norweski podatnik najczęściej z funduszu drogowego.
    Czyli między innymi z opłat na drogach.
    Chcesz czy nie chcesz możesz zostać sponsorem tej hucpy.

Co ja tu wypisuję.... nie wpuszczą mnie tam ....

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Mieszka w
    Posada Jaćmierska
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Jak najbardziej taras widokowy.
    A po co ten garb? No wiesz... w wysokim sezonie ciężko dopcha się tam bo stoi kolejka chętnych do fotek i selfi.
    Ten garb daje możliwość spojrzenia na ten zacny widoczek ponad głowami "fotografistów".

Oczywiście żartuję , ale w kraju gdzie robi się toalety ze szklanymi dachami za kilka milinów euro, taki garbek to mały pryszcz.
    Mają chłopaki gest, tym bardziej że ze swoich nie płacą.
    Te wynalazki pokrywa norweski podatnik najczęściej z funduszu drogowego.
    Czyli między innymi z opłat na drogach.
    Chcesz czy nie chcesz możesz zostać sponsorem tej hucpy.

Co ja tu wypisuję.... nie wpuszczą mnie tam ....
    Co do toalety ze szklanym dachem to pewnie mówisz o pewnym złotym cudzie architektonicznym

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Dzięki za wyjaśnienie kwestii tarasu. Wydaje mi się ze na ostatnim zdjęciu (171) masz nieco większe nasycenie kolorów niż na poprzednich. W/g mnie wpłynęło to pozytywnie na odbiór zdjęcia. Poprzednie zdjęcia w Twoim watku były bardzo łądne pod względem kadrowym natomiast kolorystyka wydała mi się jakaś dziwnie stłumiona. Być może wpłynęły na to warunki atmosferyczne, ale sadząc po ostatnim zdjęciu to też kwestia obróbki.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Posada Jaćmierska
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Dzięki za wyjaśnienie kwestii tarasu. Wydaje mi się ze na ostatnim zdjęciu (171) masz nieco większe nasycenie kolorów niż na poprzednich. W/g mnie wpłynęło to pozytywnie na odbiór zdjęcia. Poprzednie zdjęcia w Twoim watku były bardzo łądne pod względem kadrowym natomiast kolorystyka wydała mi się jakaś dziwnie stłumiona. Być może wpłynęły na to warunki atmosferyczne, ale sadząc po ostatnim zdjęciu to też kwestia obróbki.
    Co do kolorów to ciężko się nie zgodzić, że 171 w porównaniu z kilkoma wcześniejszymi jest "żywsze", myślę że akurat przy wykonywaniu tego zdjęcia słońce wyszło zza chmur stąd intensywniejsze kolory jeżeli chodzi o wcześniejsze to większość jest przy pełnym zachmurzeniu i szczerze to mam problemy z obróbką ponieważ przy ustawieniu wyższego nasycenia kolory wydawały się bardzo nienaturalne przynajmniej dla mnie...

Mieszka w
    Posada Jaćmierska
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    172.
    Nazwa:  KS232967.jpg
Wyświetleń: 149
Rozmiar:  4,01 MB

173.
    Nazwa:  KS232968.jpg
Wyświetleń: 148
Rozmiar:  3,98 MB

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Wbrew pozorom nie wystarczy sam suwak saturacji, aby kolory wyglądały dobrze. To trochę bardziej skomplikowane. Musisz szukać balansu pomiędzy jasnością, kontrastem i saturacją, nie zapominając o WB. Bardzo ważna jest jasność, bo dla różnych jej wartości postrzeganie kolorów się zmienia. Czym ciemniej tym kolory wydają się bardziej intensywne.
    Edycja to praca zespołowa wielu regulacji, a nie pojedynczych ustawień suwaków.
    Życzę wytrwałości w zgłębianiu tego zagadnienia. No i oczywiście oczekuje na efekty.

Uwielbiam takie kolory norweskiej jesieni jak na ostatnich fotkach.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    A nie za ciepłe ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Posada Jaćmierska
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Wbrew pozorom nie wystarczy sam suwak saturacji, aby kolory wyglądały dobrze. To trochę bardziej skomplikowane. Musisz szukać balansu pomiędzy jasnością, kontrastem i saturacją, nie zapominając o WB. Bardzo ważna jest jasność, bo dla różnych jej wartości postrzeganie kolorów się zmienia. Czym ciemniej tym kolory wydają się bardziej intensywne.
    Edycja to praca zespołowa wielu regulacji, a nie pojedynczych ustawień suwaków.
    Życzę wytrwałości w zgłębianiu tego zagadnienia. No i oczywiście oczekuje na efekty.

Im więcej zdjęć obrabiam tym więcej suwaczków używam także wszystko się zgadza

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    A nie za ciepłe ?
    Akurat z kolorów ostatniej serii jestem całkiem zadowolony, nie wydają mi się za ciepłe chociaż są dość intensywne, oczywiście mogę być w błędzie. Ale z takich barw zapamiętałem jesień w Norwegii, po przylocie miałem wrażenie, że jest bardziej złota niż słynna Polska jesień

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    A nie za ciepłe ?
    Bogdan, jak dla mnie, starego Vikinga z zajumaną łodzią i bez czerwonego domku jest idealnie.
    Już kiedyś zostałem prawie zjedzony przez znfców tematu siedzących prawie całe życie przed monitorem swojego lapka, że jakieś dziwne kolory pokazuję na zdjęciach.
    Że kolory jesieni i roślinności są inne, co można zobaczyć w przydrożnym rowie nie wyjeżdżając ze swojej metropolii.
    Przepraszam musiałem sobie ulżyć.

Kolega się uczy, i idzie mu całkiem dobrze. Jest w sumie dość bezstronny. I wyraźnie pisze, to co ja pisałem kiedyś, że "paleta" kolorów jest tam inna.
    Z powodu warunków klimatycznych i innego typu roślinności.

Więc dla kolegi uznanie, bo uchwycił i pokazał jak to wygląda, a nie przekonwertował na "nasze".

I jeszcze jedno. Kolega nie ingeruje tak mocno w zdjęcia tak jak ja kiedyś. I nie zagubił tego specyficznego klimatu północy. Tego dziwnego dla nas przytłumienia światła.
    Ja niepotrzebnie z tym walczyłem.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    @paparapa - nie będę cytował, bo dużo piszesz
    Chodziło mi zwłaszcza o ostatnie zdjęcie. Przy takim półmroku, w Europie wychodzi dużo niebieskiego (sinego). A tu widzę taki ciepły poblask znad gó od lewej strony kadru.
    Ale... nie byłem tam, nie widziałem, nie będę dyskutował z Wikingami. Z północnych obszarów byłem tylko w Szkocji, ale w czerwcu, wię wiadomo
    ... Wesołych Świąt wsystkim którzy tolerują tego wrednego moderatora
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||