Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Okołopremierowe porównania i dyskusje sprzętowe

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    Kto normalny zabiera ze sobą 2 lub 3 aparaty? A ci co zarabiają na tym. Ale potem przytłoczeni brzemieniem sprzętu na wakacje prywatne jeżdżą ze smartfonem lub jakimś cyfrowym zaawansowanym kompaktem...albo m43

A czasami ten "magiczny efekt 3D" to nie kwestia obiektywów i techniki fotografowania?

8K -nie będzie nadawane z powodów środowiskowych -- wymaga olbrzymich ilości energii. Ja yt ogladam w 480 czasem 720 a naprawdę incydentalnie w 1080.Tak mam starego laptopa. Do netu nie trzeba więcej.

https://smallsensorphotography.com/ albo z tłumaczeniem https://smallsensorphotography-com.t...&_x_tr_pto=nui czyli nawet z niczego coś da się wycisnąć. I nie trzeba FF 46Mpix

To bzdury, że zdjęcia wystawowe są w wysokiej jakości. Szczególnie te powojennej fotografii, bo wcześniejsze duże formaty dawały jakość porównywalną z dzisiejszymi FF.
    A te wysoko jakościowe zdjęciarobionena3aparaty zazwyczaj ogląda pierdzifotel na tv, smartfonie lub plotkarsko-telewizyjnej gazecie . A zdjęcie z niskojakościowego sprzętu lądują na ścianach domów lub w albumach z chęcią oglądane przez znajomych. Owszem czasami zawodowe produkcje konkurują na mediach społecznościowych z fotkami pstrykniętymi smartfonem. No i robią jakieś zdjęcia ze studniówek, ślubów do jednorazowego obejrzenia. Taki los fotografii
    Napiszę ci po przeczytaniu tego co powyżej wysmarowałeś, że zanika u ciebie umiejętność czytania ze zrozumieniem. I przydałoby abyś się pomiędzy ludźmi trochę ogarnął .

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Kto normalny zabiera ze sobą 2 lub 3 aparaty? A ci co zarabiają na tym. Ale potem przytłoczeni brzemieniem sprzętu na wakacje prywatne jeżdżą ze smartfonem lub jakimś cyfrowym zaawansowanym kompaktem...albo m43
    Jestem w takim razie nienormalny, nie zarabiam na fotografii ani gorsza, a na wakacje (o ile mam możliwość) zabieram 3-4 aparaty z obiektywami i nieraz do tego drona.... Przeważnie jedna z walizek jest dedykowana na sprzęt fotograficzny. Wiesz, hobby i tak dalej

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Napiszę ci po przeczytaniu tego co powyżej wysmarowałeś, że zanika u ciebie umiejętność czytania ze zrozumieniem. I przydałoby abyś się pomiędzy ludźmi trochę ogarnął .
    Zaczynasz strugać wielkiego fotografa z fullfrejmem. Wyluzuj koleś. Obrażasz, bo zostałeś uświadomiony, że dzisiaj pośród miliardów fotografów jesteś nieistotny? Jak jesteś na tyle głupi że musisz targać po kilka kilogramów sprzętu aby móc zrobić dobre zdjęcie i próbujesz z tego robić zaletę to nie ta droga. Takie czasy. Sprzęt to kwestia wyboru. Jak masz odrobinę oleju w głowie to dostosujesz jakość do medium w jakim będziesz się prezentował. Dzisiejszy aparat cyfrowy lub smartfon daje większe możliwości niż małoobrazkowa fotografia analogowa. Więc magia wielkiego pana fotografia z magiczną skrzynką i tajemną wiedzą umarła. Podobnie jak zaszczyt wystawiania wielkoformatowych wydruków na wystawach na które chodzi garstka, a większą oglądalność ma zapowiedź wydarzenia na mediach społecznościowych. O ile się dobrze kliknie.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Przykro mi, ale tu musiałem włączyć cenzurę. To tak z lekka zakrawało na obrażanie.
    Bodzip
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 21.02.22 o 17:34
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Zaczynasz strugać wielkiego fotografa z fullfrejmem. Wyluzuj koleś. Obrażasz, bo zostałeś uświadomiony, że dzisiaj pośród miliardów fotografów jesteś nieistotny? Jak jesteś na tyle głupi że musisz targać po kilka kilogramów sprzętu aby móc zrobić dobre zdjęcie i próbujesz z tego robić zaletę to nie ta droga. Takie czasy. Sprzęt to kwestia wyboru. Jak masz odrobinę oleju w głowie to dostosujesz jakość do medium w jakim będziesz się prezentował. Dzisiejszy aparat cyfrowy lub smartfon daje większe możliwości niż małoobrazkowa fotografia analogowa. Więc magia wielkiego pana fotografia z magiczną skrzynką i tajemną wiedzą umarła. Podobnie jak zaszczyt wystawiania wielkoformatowych wydruków na wystawach na które chodzi garstka, a większą oglądalność ma zapowiedź wydarzenia na mediach społecznościowych. O ile się dobrze kliknie.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

cenzura za poprzednim postem.
    Kolego, czy Ty aby się dobrze czujesz? Kompleksy jakieś masz, czy ogólnie gorszy dzień? Napisałeś swój punkt widzenia jako prawdę objawionę. Podałem Ci więc przykład, że nawet taki amator jak ja może zabierać więcej niż jeden aparat na wyjazdy, a Ty co - zamiast przyjąć do wiadomości, piszesz takie bzdury... Napisz proszę gdzie o kogo obraziłem. Napisz proszę gdzie ja z siebie robię wielkiego fotografa. No chyba że dla Ciebie obrazą jest kiedy ktoś kupi sobie więcej niż jeden aparat, a jak to napisałeś 'fulfrejm" jest zarezerwowany tylko dla zawodowców.... Za chwilę napiszesz że fakt posiadania mechanicznego zegarka sprawia żę "strugam zegarmistrza", jak ktoś sobie kupi wieczne pióro to "struga wielkiego pisarza" Żal czytać.
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 21.02.22 o 17:45

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    M_a_g górna część się odnosiła do Paparapa, a dolna (ta pod aktualizacją) do Ciebie i była żartem utrzymanym w konwencji postu jaki umieściłeś. No ale jak przeczytałeś obie części mogłeś odnieść inne wrażenie ponieważ umieściłem dwa posty akurat jeden pod drugim ale skleiło je w jeden post z aktualizacją i wynikł całkiem inny kontekst.

Bodzip - tak górna część była świadomie w konwencji lekceważąco-obraźliwej. To wynikło z poprzednich dwóch postów Paparapa. Myślałem, że jeśli już to poleci górna część .
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    @pstrykacz_smartfonowy, spoko, nie żywię urazy (i mam nadzieję że z wzajemnością), dzięki za komentarz, bo szczerze mówiąc za nic nie mogłem zrozumieć o co Ci chodzi

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    M_a_g gdybym wiedział, że tak sklei to bym zrobił w poście dwa osobne cytaty i by było trochę jaśniej. A tak to moderator na rozrabiał

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    "Syty głodnego nie zrozumie"
    "Ręka mistrza więcej znaczy niż narzędzie u partaczy"
    "Z pustego i Salomon nie naleje"
    "Nie sprzęt robi zdjęcia a fotograf - ale czy znacie fotografa co zrobił zdjęcie nie mając sprzętu"?
    "Amator chce mieć najdroższy sprzęt. Zawodowiec chce dostać najwyższe honorarium.Mistrz chce mieć najlepsze światło".
    "Naturalną cechą człowieczeństwa jest różnorodność. Ale nie powinna być ona podstawą do nierówności"
    "Jak to dobrze umieć pięknie się różnić i mądrze być podobnym"

I jeszcze taka myśl Ansela Adamsa:
    "Fotografia jako potężne medium wyrazu i komunikacji, oferuje nieskończoną różnorodność postrzegania, interpretacji i działania"

PEACE PANIE I PANOWIE

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Inspiracja istnieje, ale musi zastać Cię przy pracy. ~ Pablo Picasso

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Nie narozrabiałem. Wyszło tak, że trzeba było interweniować. Inny mod dałby żółtą kartkę. Ja jestem niespotykanie spokojny człowiek, choć żona mi mówi że mnie zapisze na terapię od złości
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||