Strona 28 z 33 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 324

Wątek: Olympus OM-D E-M5 Mark III

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Mogę się mylić, ale tak mi się wydaje, że to mają być obiektywy "Pro". Ale jak mówię - nie jetem pewien.
    Nie, działa też np. na 75-300. Jak dobrze pamiętam na 60mm macro też działało.

.A tak na poważnie, to nie mogę uaktywnic Pro Capture, probowalem po wielekroć, resetowałem, ustawione same JPEGI, zamontowałem obiektyw Olympusa i ..kicha, funkcja nieaktywna
    Dasz radę wrzucić zdjęcia menu i "szybkiego menu"? Na jakim trybie korzystasz z pro-capture? Na S powinno trybić. RAWy też powinieneś móc zapisywać.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andrzejeko Zobacz posta
    ...nie mogę uaktywnic Pro Capture...
    Sprawdź, czy masz najnowszy firmware. Zdaje się, że obiektywy wypuszczone po premierze E-M5 III wymagają jego aktualizacji w aparacie. Poza tym ta funkcja chyba nie działa ze wszystkimi obiektywami.

Cytat Zamieszczone przez andrzejeko Zobacz posta
    ...to olympusowe menu jak dla mnie gorsze nawet od sony w pewnych aspektach.
    We wszystkich Olkach menu jest skomplikowane, a rozumieją je tylko ci, którzy od lat siedzą w systemie. Kluczem są litery oznaczające poszczególne zakładki. Teoretycznie nazwy funkcji się w nich znajdujących powinny zaczynać się na daną literę, ale raz, że chodzi o nazwy angielskie, a dwa, że czasem wymaga to wyobraźni.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Co do kompatybilności obiektywów - informacja ze strony: https://cs.olympus-imaging.jp/en/sup...ucts/em5m3/#04

'What lenses support the Pro Capture Mode? Answer:
    The following table shows what lenses support the Pro Capture Mode ( Pro Capture Low / Pro Capture High) in E-M5 MarkIII:

(Pro Capture Low)

(Pro Capture High)
    Olympus
    Micro Four Thirds lenses
    (M.ZUIKO DIGITAL lenses)
    Available Available
    Other brand
    Micro Four Thirds lenses
    Not available Available
    Four Thirds lenses Not available Available
    Lenses without electronic contacts such as OM adapters
    (including BCL-1580 / BCL-0980)
    Available Available

Note:
    When selecting (Pro Capture Low), the aperture is restricted between the smallest f-number (open value) and f8.0. '
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Smile

Aparat sie odczarował i już mam Pro Capture low i nawet H.Powodem tego, do którego przypadkiem doszedłem, to była włączona funkcja Auto BRracketingu.Gdy ją wyłączyłem, ProCL i ProCH sie pojawiły.Dzięki za odzew.Do każdego producenta menu "idzie" się przyzwyczaić {gorzej, jak trzeba sie miedzy nimi przemieszczać}, ale często-gęsto, wybranie danej funkcji łączy sie z wypadnięciem innej i często nie wiadomo czemu, bo tych zmiennych jest multum, nie wiadomo jaka, czemu itp.Ja mam graty z kilku systemów {za dużo, wiecej leży w szufladzie, niż z niej wychodzi}i menu Panasa jest dla mnie ok., Nikona ok!, Canona w miarę, Sony ujdzie i da sie przyzwyczaić, Olympus też do opanowania, ale wolę te np. z Panasa.
    Lepiej żyje sie jednak szczuplejszym i fotograficznej nadwagi warto sie chyba jednak powoli pozbywać.
    Ostatnio edytowane przez andrzejeko ; 16.12.21 o 19:16

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Fujifilm x-100v vs Olympus em-5 czyli pytanie do Epicura.Czy w fuji można przyporządkować jakiś przycisk do self-timera i uruchamiać go na życzenie właśnie danym przyciskiem, czy każdorazowo trzeba selftimer ustawiać poprzez np. menu przed kazdym zdjęciem?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Samowyzwalacz możesz przypisać do kafelka w Q Menu albo do przycisku funkcyjnego. Niezależnie gdzie on będzie, to nie musisz uruchamiać go przed każdym zdjęciem - aparat będzie pamiętał, że włączyłeś tę funkcję, dopóki nie wyłączysz aparatu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dzięki.

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Pytanie do użytkowników olympusa omd em-5iii {a także pena ep-7 jeśli tacy są} jakie macie ustawione parametry {ziarno, ostrość, kontrast, światła,cienie itp.} jeśli ktos robi czarno-białe w jpeg-ach lub wywoluje rav-y w aparacie ?Mam na myśli ulubione nastawy.

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Takie pytanie trochę bez sensu . Wszelkie ustawienia zależą od konkretnego kadru i tematu fotografii. Praktycznie do każdego ujęcia będą inne , więc ustawianie setów nie ma sensu . To się robi w obróbce w kazdym programie . Jedyne zmiany podczas focenia w B&W to ewentualnie symulacja filtrów kolorowych. Ja głównie zielony i żółty . Ale najważniejsze to światło i cień , biel i czerń. . Tego się szuka w czarno białych ujęciach .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    @Hiszpan63 masz 100% racji, ale... jak kiedyś, ktoś wybierał rolkę konkretnego filmu, to było coś w rodzaju obecnego presetu. Czy to było całkiem głupie?
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.