Strona 65 z 109 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 1083

Wątek: Zdjęcia jotkaera (jkr)

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Co do jaskółek to będę jeszcze walczył, albo obniżę linkę, albo z wyższej wysokości focił, ale mając tylko 300 mam to ciężko jest coś zwojować
    wysoko zawieszony drut to naturalne środowisko jaskółki na dodatek jaskółki nie zwabisz orzechem jak dzięcioła
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    55 Dzięcioł duży.

Nazwa:  dzięcioł.jpg
Wyświetleń: 140
Rozmiar:  960,7 KB
    Ostatnio edytowane przez jkr ; 12.05.21 o 19:31
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    po pierwsze trzeba było zaatakować z innej strony dla lepszego/innego światła, moim zdaniem jest prześwietlone, po drugie - dzięcioł to łasuch jest, można w dosyć łatwy sposób spowodować, że będzie tam gdzie chcesz ziarna słonecznika, orzechy włoskie, teraz mączniaki czynią cuda, wykładaj systematycznie w jednym miejscu będziesz miał miejscówkę nie tylko na dzięcioła zdjęcie dzięcioła zawsze cieszy
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 12.05.21 o 20:42

Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    po pierwsze trzeba było zaatakować z innej strony dla lepszego/innego światła, moim zdaniem jest prześwietlone, po drugie - dzięcioł to łasuch jest, można w dosyć łatwy sposób spowodować, że będzie tam gdzie chcesz ziarna słonecznika, orzechy włoskie, teraz mączniaki czynią cuda, wykładaj systematycznie w jednym miejscu będziesz miał miejscówkę nie tylko na dzięcioła zdjęcie dzięcioła zawsze cieszy
    Dzięki za uwagi i rady. Tylko problem w tym, że ja robię zdjęcia "z marszu" i tu 100-400 ewentualnie + MC1,4 może trochę rozwiązałoby mój problem.
    Wystarczyło by, że to zdjęcie zrobiłbym tak o 10 przed południem.
    Ostatnio edytowane przez jkr ; 12.05.21 o 21:26

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    e tam, ważne, że cieszy
    Nie no, wiadomo, to podstawa. Jednakże ja po zrobieniu kilkudziesięciu takich zdjęć i nacieszeniu się, zacząłem polować na lepsze kadry.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Nie zawsze mamy takie warunki do fotografowania jakie byśmy chcieli.
    No nie zawsze. Dlatego ja 95% zrobionych zdjęć po prostu kasuję, bo wiem jak mogły (albo powinny by) wyglądać gdyby wszystko zagrało. Co innego z zasiadki - wtedy można sobie zaplanować z góry wszystko, tylko zwierzak musi się jeszcze pojawić wtedy kiedy na niego czekamy
    Wiele razy jest tak że spędzę kilka godzin w lesie i wracam bez zdjęć, albo kasuje wszystko po powrocie do domu. Podzieliłem się tylko spostrzeżeniami, nie odbieraj tego proszę jako krytyki dla krytykowania, każdy ma inne podejście do fotografii.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Dzięki za uwagi i rady. Tylko problem w tym, że ja robię zdjęcia "z marszu" i tu 100-400 ewentualnie + MC1,4 może trochę rozwiązałoby mój problem.
    Wystarczyło by, że to zdjęcie zrobiłbym tak o 10 przed południem.
    dłuższa ogniskowa nie pomoże, cały sęk jest w tym, że ptak ma być tam gdzie ty chcesz, a nie tam gdzie usiądzie jak zrobisz "stołówkę" i przyzwyczaisz ptaki do swojej obecności to będziesz mógł być dosyć blisko, myślę, że dzięcioła ogarniesz z jakichś 6 do 8 metrów, może i bliżej zrób sobie test , postaw coś wielkości dzięcioła i odmierz sobie dystans tak dla spokoju 9 metrów i zrób zdjęcie z exif'a wynika, że odległość to 18 m + masakra spowodowana przez telekonwerterjeszcze raz napiszę jak mantrę - odległość zabija jakość !! niestety ale z marszu bez wcześniejszego "przygotowania" będziesz miała takie zdjęcia
    zainwestuj 15 zł w kurtkę typu flecktarn z allegro + jakaś mata do leżenia, kup głośnik BT, ze strony xeno-canto.org zassij głosy, na początek pierwiosnek, piecuszek, skowronek -posłuchaj, jak usłyszysz gdzieś podczas spaceru , zatrzymaj się gdzieś koło "ładnego" krzaka puść głos (pamiętaj o umiarze) i czekaj w bezruchu, pierwiosnka / piecuszka będziesz miał na 2-3 metrach, dystans dla 40-150Pro jak znalazł, zobaczysz różnicę w jakości zdjęć to są najłatwiejsze ptaki na początek wiosenny dobrze na głos też reaguje : remiz, słowik szary/rdzawy,rokitniczka, początki są trudne ale myślę, że szybko zaskoczysz poczytaj o środowisku w jakim dany gatunek żyje, bez sensu jest wabienie głosem rokitniczki na środku pola bo nawet jak usłyszy to nie przyleci "internety" są idealnym źródłem informacji na ten temat są też ptaki których nie zwabisz w prosty sposób, pozostaje tylko mega dobre maskowanie lub fart, na co bym zbytnio nie liczył po zdjęciach które wrzucasz wnioskuję, że masz pod "domem" pola i łąki, jak chcesz wyzwanie z górnej półki to kukułka, trudny przeciwnik ale dosyć dobrze reaguje na głos powodzenia !!

ps.
    jak się zdecydujesz na kukułkę to musisz znaleźć dosyć duże pole bez drzew z jakimś płotem, kołkiem/pniem na środku , właśnie tam usiądzie raczej z podejścia nie "ustrzelisz" dobre maskowanie i bezruch załatwi sprawę jak się zabierać to za coś trudnego !! nie trzeba iść w koszty aby uzyskać dobre rezultaty

https://pl.aliexpress.com/item/40013...53155c0fx9QhVF

https://pl.aliexpress.com/item/32912...%2315613%23434

coś takiego ułatwia
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 12.05.21 o 22:19

Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Nie no, wiadomo, to podstawa. Jednakże ja po zrobieniu kilkudziesięciu takich zdjęć i nacieszeniu się, zacząłem polować na lepsze kadry.
    Miejmy nadzieję, że i u mnie pojawią się lepsze.
    Na razie to jest jedyne z dzięciołem.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Miejmy nadzieję, że i u mnie pojawią się lepsze.
    Na razie to jest jedyne z dzięciołem.
    Spokojnie, mój pierwszy dzięcioł też był średni i też go wstawiałem wszędzie, bo cieszyłem się jak dziecko. Dopiero później mi inni fotografowie przyrody kubeł zimnej wody na głowę wylali

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

dłuższa ogniskowa nie pomoże, cały senk jest w tym, że ptak ma być tam gdzie ty chcesz, a nie tam gdzie usiądzie jak zrobisz "stołówkę" i przyzwyczaisz ptaki do swojej obecności to będziesz mógł być dosyć blisko, myślę, że dzięcioła ogarniesz z jakichś 6 do 8 metrów, może i bliżej zrób sobie test , postaw coś wielkości dzięcioła i odmierz sobie dystans tak dla spokoju 9 metrów i zrób zdjęcie z exif'a wynika, że odległość to 18 m + masakra spowodowana przez telekonwerterjeszcze raz napiszę jak mantrę - odległość zabija jakość !! niestety ale z marszu bez wcześniejszego "przygotowania" będziesz miała takie zdjęcia
    zainwestuj 15 zł w kurtkę typu flecktarn z allegro + jakaś mata do leżenia, kup głośnik BT, ze strony xeno-canto.org zassij głosy, na początek pierwiosnek, piecuszek, skowronek -posłuchaj, jak usłyszysz gdzieś podczas spaceru , zatrzymaj się gdzieś koło "ładnego" krzaka puść głos (pamiętaj o umiarze) i czekaj w bezruchu, pierwiosnka / piecuszka będziesz miał na 2-3 metrach, dystans dla 40-150Pro jak znalazł, zobaczysz różnicę w jakości zdjęć to są najłatwiejsze ptaki na początek wiosenny dobrze na głos też reaguje : remiz, słowik szary/rdzawy,rokitniczka, początki są trudne ale myślę, że szybko zaskoczysz poczytaj o środowisku w jakim dany gatunek żyje, bez sensu jest wabienie głosem rokitniczki na środku pola bo nawet jak usłyszy to nie przyleci "internety" są idealnym źródłem informacji na ten temat są też ptaki których nie zwabisz w prosty sposób, pozostaje tylko mega dobre maskowanie lub fart, na co bym zbytnio nie liczył po zdjęciach które wrzucasz wnioskuję, że masz pod "domem" pola i łąki, jak chcesz wyzwanie z górnej półki to kukułka, trudny przeciwnik ale dosyć dobrze reaguje na głos powodzenia !!

ps.
    jak się zdecydujesz na kukułkę to musisz znaleźć dosyć duże pole bez drzew z jakimś płotem kołkiem/pniem na środku , właśnie tam usiądzie raczej z podejścia nie "ustrzelisz" dobre maskowanie i bezruch załatwi sprawę jak się zabierać to za coś trudnego !! nie trzeba iść w koszty aby uzyskać dobre rezultaty

coś takiego ułatwia
    Mam podobne zdanie. Zdjęć z podchodu, takich udanych, mam może 5 w sumie. Zawsze jest za daleko albo światło nie takie, albo jedno i drugie. Albo brzydkie tło.
    Ptaki potrafią same z siebie polecieć naprawdę blisko, nawet kiedy widzą człowieka, tylko trzeba dać im czas na przyzwyczajenie i nie wykonywać zbędnych ruchów. Kiedy zauważę jakieś miejsce o dużej aktywności, to po prostu tam podchodzę wcale się nie kryjąc i szukam w głowie dobrego kadru, najchętniej tak abym mógł go zrobić z pozycji siedzącej.
    A potem siadam gdzieś, opieram się o drzewo, aparat na kolanach, i czekam. Po 15 minutach ptaki zaczynają wracać, i albo jakiś przyleci tam gdzie sobie wymyśliłem i mam dobre zdjęcie, albo nie

Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    dłuższa ogniskowa nie pomoże, cały sęk jest w tym, że ptak ma być tam gdzie ty chcesz, a nie tam gdzie usiądzie jak zrobisz "stołówkę" i przyzwyczaisz ptaki do swojej obecności to będziesz mógł być dosyć blisko, myślę, że dzięcioła ogarniesz z jakichś 6 do 8 metrów, może i bliżej zrób sobie test , postaw coś wielkości dzięcioła i odmierz sobie dystans tak dla spokoju 9 metrów i zrób zdjęcie z exif'a wynika, że odległość to 18 m + masakra spowodowana przez telekonwerterjeszcze raz napiszę jak mantrę - odległość zabija jakość !! niestety ale z marszu bez wcześniejszego "przygotowania" będziesz miała takie zdjęcia

ps.
    jak się zdecydujesz na kukułkę to musisz znaleźć dosyć duże pole bez drzew z jakimś płotem, kołkiem/pniem na środku , właśnie tam usiądzie raczej z podejścia nie "ustrzelisz" dobre maskowanie i bezruch załatwi sprawę jak się zabierać to za coś trudnego !! nie trzeba iść w koszty aby uzyskać dobre rezultaty

coś takiego ułatwia
    Dzięki. Jednak trzeba zabrać się poważniej za temat.
    To prawda, mam wokół pola, łąki, lasy.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Dzięki. Jednak trzeba zabrać się poważniej za temat.
    To prawda, mam wokół pola, łąki, lasy.
    lasy sobie odpuść, wbrew pozorom tam jest mało ptaków, co innego granica las/pole jak dodatkowo w pobliżu jest woda to sukces masz murowany jeszcze lepiej sprawdzają się różnego rodzaju parki, tam ptaki w sposób naturalny są "oswojone" z ludźmi
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 12.05.21 o 22:55