Ja was nie rozumiem. Trwa głosowania a Ty chcesz napisać że praca nr 4 ma takie i takie usterki, a praca nr 10 w ogóle nie nadaje się do oglądania.
Najlepiej zaproponować od razu że najlepiej zrobione są prace z numerami 7 i 8 . A potem oczekujmy głosowania w miarę sprawiedliwego. A jak moją pracę będzie praca nr 7 to ja nie przyjmuję takiego podpowiadania i zrezygnuję z takiej zabawy.
Po głosowaniu wszystkie uwagi można napisać i dziwić się, że ktoś zagłosował na pracę nr 10
Zgadzam się w pełni z A56. Dodatkowo, ktoś może skrytykować coś niesłusznie (wykluczyć nie można, nikt nieomylny nie jest), a autor pracy nie mógłby się w zasadzie odnieść bo wiadomo byłaby czyja to praca. Głosowanie wszak powinno być na anonimowe prace, takie mamy zasady i proszę tego nie próbować zmieniać.
Uważam, że nie ma takiej potrzeby. Praca o największych "babolach" nie zajmie dobrego miejsca, a raczej będzie pod koniec stawki. Nie doceniasz głosujących.
Po zakończonym głosowaniu proszę pisać i wypowiadać się o pracach.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Po zakończonym głosowaniu dyskusja nie ma sensu.
Po pierwsze nikogo to już nie interesuje. To tak jak dyskusja o kandydatach po wyborach prezydenckich. Po drugie, to po glosowaniu ludzie mogą się poczuć jakoś związani z pracami na które głosowali i łatwiej będzie o przepychankę i emocje niż o merytoryczną dyskusję.
Dla mine sens ma dyskusja między opublikowaniem prac, a głosowaniem. To jedyna szansa na rzeczową i ciekawą dyskusję. Problem z ujawnianiem się autorów można łatwo obejść, Np. mogą odpowiadać na na priv do organizatora i organizator wklei odpowiedzi na forum. Będzie full anonim.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Ja jestem tu krótko, ale przez ten czas nie zauważyłem, abyś korzystał z możliwości dyskusji o pracach po ogłoszeniu wyników.
W zasadzie takie wpisy pojawiały się sporadycznie.
Jak pisze fret, po głosowaniu wybierający nie będzie chciał dyskutować na temat swojego wyboru . Tym bardziej jeśli ten wybór nie był dobry.
Wartością dyskusji przed głosowaniem jest to, że uczy mniej "świadomych" zwracania uwagi na szczegóły podczas oceny prac.
Po głosowaniu ważne jest, co na kolację
A jeśli jednak "większość" chce opierać się przy ocenie na wartościach artystycznych i na pierwszym wrażeniu ( wow ). To może dopuśćmy wszystko co możliwe w obróbce, absolutnie bez ograniczeń, plus dowolny soft. i wtedy przynajmniej będzie wesoło i zabawnie. Bez napinki nad stroną techniczną.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ale jak przemilczymy babole, i nie będziemy o nich rozmawiać, to już nie wpływa na głosowanie i jest ono uczciwe.
Jeżeli piszesz, że jesteś tu krótko to pewnie tak jest. Ja może jestem dłużej i w tą zabawę chętnie się bawię bo mnie uczy. Mam jakieś tam wyniki i kiedy ktoś mnie zapyta o szczegóły to zawsze odpowiem, jak nie pyta to co mam pisać... elaborat o tym jak podszedłem do zdjęcia, bo taki elaborat by powstał. Gdybym miał wszystko opisać co robię to było by nudno to czytać.
To co proponujesz, czyli rozmowę na temat zamieszczonych zdjęć jest do przyjęcia pod warunkiem, że nie będzie żadnego głosowania. Z tym się zgadzam. Tylko to już będzie inna zabawa.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Tak uczciwe, bo każdy ma oczy i widzi na co głosuje. Nikomu nie musisz podpowiadać.
No chyba to się kilku userom właśnie nie podoba i uważają że nie jest to do końca uczciwe. Właśnie dlatego chcą zmienić system głosowania.
Gdyż według nich oddaje się głosy na prace z babolami.
Jednak zmieniony system głosowania nie gwarantuje że będzie wygrywać praca bez baboli , gdyż jak napisał A56 każdy widzi na co głosuje, i co jednemu może się podobać to innemu już mniej.
Żeby była jasność to ja też nie jestem za tym, żeby na pierwszym miejscu była praca, która ma wiele wad. Ale nie chcę być tu WIELKIM GURU FOTOGRAFII i pokazywać innym co mi się podoba, a co nie, bo to tylko moje spojrzenie i daleko mi do znawcy fotografii.
Lepiej niech wygra ta praca, która otrzymała najwięcej głosów, niż ta promowana przez GURU.
Ostatnio edytowane przez A56 ; 25.01.20 o 15:17
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA