Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Kiedy ja coś chcę , według mojego "widzimisie " , to kupuję to nie pytając sąsiada o zdanie . Balast , to dodatkowe baterie , torby , statywy i worek obiektywów. Popytajcie Janusza Walczaka ile baterii zgubił i ile obiektywów w trakcie działań wojennych . Przecież to PEN-owiec ... żaden wstyd zapytać , chyba że funkcja lub stopień Was onieśmiela ...
Taki aparat z takim obiektywem + ewentualnie jasna stałka i tyle co potrzeba na tydzień w terenie bez szpeju , ładowarek i pierdyliona drobiazgów na które nie ma już miejsca lub po prostu łatwo zgubić . Do tego komfort nie otwierania puszki i brak żonglowania słoikami . Ten aparat nie jest dla rzeszy fotoamatorów stacjonarych . Ale ponieważ spełnia bardzo istotne kryteria funkcjonalności , to chociaż nie jest w kręgu moich marzeń , to jest w kręgu moich zainteresowań... obiektyw także .
... a kompakty są zbyt powolne ...
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
wybacz, ale sprowadzanie wszystkiego do "nie stać cię " przypomina jako żywo odpowiedzi fanbojów iPhone.
jest tu trochę ludzi posiadających inne hobby, przy kosztach których kupno nowej puszki za 10 tysi jest wydatkiem spokojnie do zaakceptowania.
Ceny sprzętu foto oszalały i to jest coś z czym trudno dyskutować, prawda?
rzecz w czym innym
co wnosi ta nowa puszka? wbudowany grip z większą baterią i "innowacyjny" AF. Bo matryca, procesory ( tyle że dwa) wizjer i ekran są wzięte z poprzedniego modelu sprzed 3 lat.
Co do oznacza dla ludu? ano to, że w puszce Olympusa dla "ludzi" nie ma co spodziewać się jakiegoś znaczącego postępu względem obecnych modeli. Bo tego AF nie będzie w niższych modelach przynajmniej do Igrzysk w Tokio.
I to własnie jest przedmiotem krytyki.
Jakość obrazowania generalnie sie nie poprawia i w innych firmach, ale jest przynajmniej nowy wizjer, nowy procesor lepiej realizujący kolejne funkcje. Tu niestety nie widać nic.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
... spokojnie wybaczam... krytyka owszem , a zwłaszcza ceny wyjściowej jak najbardziej . Problem w tym , że być może zainteresuje to kogoś kto chce kupić coś nowszego i spełniajacego jakieś założenia . Co do drogich hobby ... no cóż ... jak wielu właśnie hobbystów, wiem ile kasy można wywalić dla chcenia , mania czy wręcz na skutek eksploatacji . Dlatego nie dyskutuje o cenach tylko o kompatybilności w tym przypadku z osobą fotografującą .
Fret napisał , ze jestem żałosny .... a tymczasem ja niczego nie żałuję i nie pozwalam się nad sobą użalać![]()
No więc twierdzę, że puszka jest absurdalnie droga, skierowana do wąskiej grupy ambasadorów a do tego obiektyw do którego jest w zasadzie dedykowana, wyjdzie dopiero za rok![]()
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
@Koriolan
Wizjer ma trochę większe powiększenie https://mirrorlesscomparison.com/oly.../#8-Viewfinder