Strona 46 z 59 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 587

Wątek: Olympus OM-D E-M1X

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Bardzo przepraszam dotychczasowych użytkowników, ale mam wrażenie, że Olek postanowił przerobić m4/3 na system dla bogatych idiotów. Ten nowy kierunek nie wyróżnia się niczym, poza mocno zawyżonymi cenami. Jeśli to uratuje olkowy dział foto, to ok, może kiedyś będzie lepiej, ale mam watpliwości.
    Trudno się nie zgodzić... Na szczęście mój stary EM5 działa wyśmienicie, a G9 współpracuje ze szkłami, które mam, natomiast zauważyłem, że jak kiedyś na forach był hejt na Olka tak teraz jak są promocje na Pepperze na EM10, to bardzo dużo ludzi się pozytywnie wypowiada.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Aparat Panasonic FZ1000 ("25–400mm" f/2.8–4) waży 830 gramów [500$ nowy]

a Olympus E-M1X wraz z M.Zuiko 12-200mm to już 1450 gramów ...i kosztuje 3900$

"Bez zbędnego balastu" -czyli pozbywając się sporej ilości gotówki?
    Kiedy ja coś chcę , według mojego "widzimisie " , to kupuję to nie pytając sąsiada o zdanie . Balast , to dodatkowe baterie , torby , statywy i worek obiektywów. Popytajcie Janusza Walczaka ile baterii zgubił i ile obiektywów w trakcie działań wojennych . Przecież to PEN-owiec ... żaden wstyd zapytać , chyba że funkcja lub stopień Was onieśmiela ...

Taki aparat z takim obiektywem + ewentualnie jasna stałka i tyle co potrzeba na tydzień w terenie bez szpeju , ładowarek i pierdyliona drobiazgów na które nie ma już miejsca lub po prostu łatwo zgubić . Do tego komfort nie otwierania puszki i brak żonglowania słoikami . Ten aparat nie jest dla rzeszy fotoamatorów stacjonarych . Ale ponieważ spełnia bardzo istotne kryteria funkcjonalności , to chociaż nie jest w kręgu moich marzeń , to jest w kręgu moich zainteresowań ... obiektyw także .

... a kompakty są zbyt powolne ...

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hiszpan63 Zobacz posta
    ... a kompakty są zbyt powolne ...

No faktycznie.

...
    https://youtu.be/vQtskur3GVc
    https://www.youtube.com/watch?v=Vhnw...tu.be&t=90

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    ...

Taki aparat z takim obiektywem + ewentualnie jasna stałka i tyle co potrzeba na tydzień w terenie ...
    Chyba bym wolał FZ100 i PENa ze stałką. Zero przepinania, na wypadek awarii jest zapas i to wszystko za pół ceny. A Ty? Kupuj te nowe wymysły Olka i najlepiej w dużych ilościach, bo wielu napalonych raczej nie będzie, a Olek musi z czegoś żyć
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Chyba bym wolał FZ100 i PENa ze stałką. Zero przepinania, na wypadek awarii jest zapas i to wszystko za pół ceny. A Ty? Kupuj te nowe wymysły Olka i najlepiej w dużych ilościach, bo wielu napalonych raczej nie będzie, a Olek musi z czegoś żyć
    Nie po raz pierwszy , ale po raz ostatni napiszę , że nie jestem zainteresowany zakupem . I nie mów mi proszę co mam kupować i za ile ...

A Ty , możesz się co najwyżej poślinić , ze ktoś może chcieć i mieć , a Ciebie nie stać ...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Nie po raz pierwszy , ale po raz ostatni napiszę , że nie jestem zainteresowany zakupem . I nie mów mi proszę co mam kupować i za ile ...

A Ty , możesz się co najwyżej poślinić , ze ktoś może chcieć i mieć , a Ciebie nie stać ...
    Jesteś żałosny
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

wybacz, ale sprowadzanie wszystkiego do "nie stać cię " przypomina jako żywo odpowiedzi fanbojów iPhone.

jest tu trochę ludzi posiadających inne hobby, przy kosztach których kupno nowej puszki za 10 tysi jest wydatkiem spokojnie do zaakceptowania.

Ceny sprzętu foto oszalały i to jest coś z czym trudno dyskutować, prawda?
    rzecz w czym innym
    co wnosi ta nowa puszka? wbudowany grip z większą baterią i "innowacyjny" AF. Bo matryca, procesory ( tyle że dwa) wizjer i ekran są wzięte z poprzedniego modelu sprzed 3 lat.
    Co do oznacza dla ludu? ano to, że w puszce Olympusa dla "ludzi" nie ma co spodziewać się jakiegoś znaczącego postępu względem obecnych modeli. Bo tego AF nie będzie w niższych modelach przynajmniej do Igrzysk w Tokio.

I to własnie jest przedmiotem krytyki.
    Jakość obrazowania generalnie sie nie poprawia i w innych firmach, ale jest przynajmniej nowy wizjer, nowy procesor lepiej realizujący kolejne funkcje. Tu niestety nie widać nic.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    wybacz, ale sprowadzanie wszystkiego do "nie stać cię " przypomina jako żywo odpowiedzi fanbojów iPhone.

jest tu trochę ludzi posiadających inne hobby, przy kosztach których kupno nowej puszki za 10 tysi jest wydatkiem spokojnie do zaakceptowania.

Ceny sprzętu foto oszalały i to jest coś z czym trudno dyskutować, prawda?
    rzecz w czym innym
    co wnosi ta nowa puszka? wbudowany grip z większą baterią i "innowacyjny" AF. Bo matryca, procesory ( tyle że dwa) wizjer i ekran są wzięte z poprzedniego modelu sprzed 3 lat.
    Co do oznacza dla ludu? ano to, że w puszce Olympusa dla "ludzi" nie ma co spodziewać się jakiegoś znaczącego postępu względem obecnych modeli. Bo tego AF nie będzie w niższych modelach przynajmniej do Igrzysk w Tokio.

I to własnie jest przedmiotem krytyki.
    Jakość obrazowania generalnie sie nie poprawia i w innych firmach, ale jest przynajmniej nowy wizjer, nowy procesor lepiej realizujący kolejne funkcje. Tu niestety nie widać nic.
    ... spokojnie wybaczam ... krytyka owszem , a zwłaszcza ceny wyjściowej jak najbardziej . Problem w tym , że być może zainteresuje to kogoś kto chce kupić coś nowszego i spełniajacego jakieś założenia . Co do drogich hobby ... no cóż ... jak wielu właśnie hobbystów, wiem ile kasy można wywalić dla chcenia , mania czy wręcz na skutek eksploatacji . Dlatego nie dyskutuje o cenach tylko o kompatybilności w tym przypadku z osobą fotografującą .

Fret napisał , ze jestem żałosny .... a tymczasem ja niczego nie żałuję i nie pozwalam się nad sobą użalać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    No więc twierdzę, że puszka jest absurdalnie droga, skierowana do wąskiej grupy ambasadorów a do tego obiektyw do którego jest w zasadzie dedykowana, wyjdzie dopiero za rok
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    @Koriolan
    Wizjer ma trochę większe powiększenie https://mirrorlesscomparison.com/oly.../#8-Viewfinder

Uprawnienia umieszczania postów