dzięki, na chwilę obecną przez dwa dni jestem odcięty od moich zasobów fotograficznych, więc nic nie mogę wrzucić, może później,
ale zapraszam innych do ciekawej zagadko-wrzutki.
Karol + Olek + kilka szkiełek
Fragment jakiejś wieży - być może dzwonnicy kościelnej?
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Tak, to jedna z wież. Mogłem mniejszy fragment dać, bez łuków i części betonowej powyżej, byłoby trudniej. No chyba, że kolega dojrzał jakiś dzwon przez otwory w ceglanym murze?
Kościół w Czechowicach Dziedzicach. Wyjątkowo oryginalny, z mnóstwem nietuzinkowych rozwiązań architektonicznych. Wiele niespotykanych elementów i szczegółów (np. krzyże). To wszystko sprawia, że ten kościół jest jednym z najlepszych przykładów nowoczesnej architektury sakralnej. W przeciwieństwie do replik nawiązujących do już istniejących, znanych kościołów np. z Rzymu.
Zwróćcie uwagę np. na wieżę środkową, dzieli się na dwie części połączone u góry krzyżem. Tu na zdjęciu efekt tego rozwiązania jest słabo widoczny gdyż w światło wchodzi niższa wieża nawy głównej. Jednak, jak staniesz bliżej, wygląda to znakomicie. Kilka razy przejeżdżając obok tego kościoła, zawsze się tu zatrzymywałem choćby na kilka minut.
![]()
Dzwonu nie dojrzałem, ale prześwitujące na wylot przez jeden z otworów światło podsunęło mi myśl, że te otwory mogły powstać w celu umożliwienia rozchodzenia się dźwięku - a stąd już tylko krok do dzwonnicy. Że wieża przypuszczałem zanim ten prześwit zauważyłem - łuki to sugerowały, ale brałem też pod uwagę np. wieżę ratusza.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
a oto i kolejna
Karol + Olek + kilka szkiełek
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ