Na robale tylko Afanisep. Nic mu nie straszne, a dla nas jest całkowicie nieszkodliwy.
Bez strachu...Lato i jesień spędzam praktycznie na grzybach w lesie.... Dopóki paliłem nie było źle ale jak rzuciłem palenie tak zaczął się horror...
![]()
Wracałem do domu pocięty przez jakieś końskie muchy, kleszcze i inne strzyżakiZacząłem szukać skutecznego preparatu .
Wszystkie antykomary okazały się mizerne. Poszukałem po literaturze - permetryna, trzeba spróbować....
Jest to środek na odzież zewnętrzną , nie na skórę! Dozwolone stężenie od 0,5 do 1%. Wojsko stosuje ten preparat do nasączania mundurów polowych
Dostałem preparat w sprayu Muszka plus i do lasu! Psiknięcie na rękawy, na nogawki, na kurtkę na plecy i z przodu, na kapelusz i w las.
Zero ugryzień! Oczywiście radocha...![]()
Żeby było jasne: Nie mam interesu żeby taki czy inny preparat reklamować, dzielę się tylko swoim doświadczeniem!
Szkoda tylko że w moim mieście nie mogę kupić tego preparatu, kupuję przez internet w drugim końcu Polski....![]()
Zastanawia mnie to, ze permetryna jest podstawowym składnikiem znacznej ilości preparatów przeciwkleszczowych aplikowanych na skórę psom (np. Ektopar firmy Bayer - ale i kilku innych) - i wydaje się, że psom nie szkodzi. Z kolei na opakowaniach pisze, że działa drażniąco na skórę i że nie wolno stosować u kotów. Czyżby były aż tak duże różnice w działaniu permetryny na człowieka, kota i psa?
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Kot lubi lizać futerko, może to kwestia tego, że za dużo by przyjął doustnie? Dla ludzi pewnie są ostrzejsze normy![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Ostatnio edytowane przez apz ; 1.11.16 o 18:16
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Przepraszam - zapomniałem dopisać:
Permetryna nie jest szkodliwa dla ludzi i psów, oczywiście przy przestrzeganiu reguł - ale jest silnie toksyczna dla kotów!
Ostatnio edytowane przez JozefG ; 1.11.16 o 18:16
POwiem więcej, nie dla wszystkich kotów, znam opowieści klientów o kotach które przeżyły bez problekmów działkę preparatu psiego podaną na skórę i wielkie oczy gdy powtarzam by czegoś tam nie stosować przypadkiem na kota.
Jest u nich coś takiego jak osobniczy próg toksyczności różnych prepatatów i rożnica wrażliwości może wynosić do 10 razy.
mimo tego nie polecam testowania tych progów u własnego kota.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro