Strona 13 z 48 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 473

Wątek: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Temat stary jak świat, a jako że statyw mam na liście zakupów więc ośmielę się odgrzać kotleta.
    Jako że zależy mi na czymś mobilnym, to nie biorę pod uwagę dużych i ciężkich zestawów.

Ostatnio przyglądając się statywom w sklepach wpadł mi w oko kitowy zestaw z ciekawą głowicą Manfrotto 785B MODO TRIPOD .

Opinie, porady i uwagi mile widziane.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    IMO statyw tańszy niż 400 zł to g#$% i po pół roku wyrzucisz. Najważniejsze, żeby głowica chodziła lekko, trzymała już na małym docisku i nie denerwowała przy precyzyjnym ustawianiu.

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Miałem jakiegoś taniego Velbona i Hamę.... pozbyłem się ich z wielką radością Do E-1 na dodatek z gripem i tele, takie "wynalazki" się nie nadają i już. Solidny statyw w/g mnie musi być cięzki. Głowica powinna być metalowa, płytka również. (plasikowe skrzypią, trzęsą się, uginają) Robiłem przymiarki w sklepie do rozmaitych statywów Velbon, Slik, Optican, Vanguard itp. Najlepiej wygląda seria "Sherpa" ale i te nie zapewniają idealnej stabilności dla ciężkiego sprzętu. Zdecydowałem kupić coś raz, a porządnie. Nabyłem statyw VANGUARD model TRACKER 2. Waży 3,7kg , max obciażenie głowicy to 10kg a wysokość to prawie 190cm! W kpl pasek do noszenia na ramieniu i dwie płytki 1/4 oraz 3/8". Centralna kolumna odwracalna o przekroju sześciokąta a nogi o dużej średnicy można blokować pod "ujemnum" kątem (np. jedną oprzeć o scianę przy suficie)Bez wysuwania centralnej kolumnu muszę sie tylko lekko przychylić by spojrzeć w celownik. Zapłaciłem 729zł. Moze i dużo, ale mam solidny i stabilny statyw na którym mogę dosłownie się powiesić
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ja mam GOLDPHOTO kupiłem z oewną taka nieśiałością statyw żywcem zerżnięty z Manfrotto. Zabtrałe go na Spitsbergen gdzie był konkretnie uzytkowany, póki co go katuję jak moge wrażenia mam pozytywne

Jak znajde chwilkę czasu przygotuję jakiś opis / teścik i go tu wepchnę.

pozdrawiam
    Dobas

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hej! Dobas znajdż chwilkę i "wepchnij" opis/teścik statywu , którego używasz
    Pozdrawiam.
    Zbyszek
    ...jutro będzie lepiej

Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No i w końcu stało się - dokonałem wyboru.
    Ale nie było tak łatwo, bo to zakup "na całe życie" - prawie

W poszukiwaniu odpowiedniego dla siebie statywu przekopałem morze informacji, opinii, opisów, zdjęć.
    Pod uwagę brane były różne marki, ostatecznie na polu walki pozostały dwa
    - Manfrotto oraz jego klon z niższej półki cenowej GoldPhoto, tak w temacie statywu jak i głowicy.

I znów pytania, wątpliwości, informacje, opisy, opinie a w przypadku GoldPhoto raczej ich brak (co też skłoniło mnie do napisania tego tekstu).

Tak jak o jakości Manfrotto nikogo nie trzeba przekonywać, tak na temat GoldPhoto nic nie wiadomo prócz tego, że to klon Manfrotto
    a różnica cenowa pomiędzy nimi jest spora. Tylko pytanie - czy warta grzechu???

Postanowiłem zaryzykować zakup statywu GoldPhoto YH324C (odpowiednik Manfrotto serii 55) i do tego głowicę Manfrotto 488RC2,
    gdyż GoldPhoto nie posiada w swej ofercie jej odpowiednika z osobną osią i podziałką do panoramy.
    Zakupiłem przez Allegro i pozostało mi czekać aż przesyłka dotrze do mnie.

No i jest!!! Nareszcie dotarł w me łapki statyw z głowicą.
    Normalnie cieszę się jak dziecko z nowej zabawki.

Ale do rzeczy, cóż mogę o nim powiedzieć???
    Przede wszystkim to, że jest naprawdę duuuuży, tzn. wysoki, wygląda bardzo solidnie, wykonanie na bardzo dobrym poziomie,
    starannie wykończony, żadnych niedoróbek.
    Cieszy oko profesjonalnym wyglądem.

Oto GoldPhoto YH324C

i dla przykładu Manfrotto 55XDB

A oto jego parametry:
    -wysokość max. z podniesioną kolumną 185 cm
    -wysokość max. ze schowaną kolumną 138 cm
    -wysokość min. 11 cm
    -całkowicie złożony 63 cm
    -ciężar statywu 2,45 kg
    -max. obciążenie do 6 kg
    -średnica profilu nóżek: 20 / 25 / 30 mm
    -ilość sekcji nóżek: 3
    -głowica wysuwana na wysokość: 47cm (ponad wysokość statywu)

Statyw posiada wyjmowaną kolumnę centralną, która może być zamocowana także w pozycji odwróconej.
    Posiada również śruby mocowania głowicy na obu końcach, co pozwala na zamocowanie głowicy po spodniej stronie kolumny,
    bez konieczności jej obracania,
    lub daje nam możliwość zamocowania dwóch głowic jednocześnie.

Odłączana dolna część kolumny także posiada gwint 3/8 cala, do którego można przykręcić głowicę,
    a następnie może ona być umocowana w gnieździe statywu zamiast kolumny,
    co pozwala zaoszczędzić 0,3 kg na wadze statywu jeśli nie mamy potrzeby korzystania z niej.
    Dolna część kolumny jest jednocześnie zabezpieczeniem przed wypadnięciem kolumny.

Kolumna centralna ma przekrój trójkątny (ścięty trójkąt) w celu lepszej stabilizacji po przykręceniu i blokowana jest wygodną nakrętką motylkową.
    W podstawie głowicy są 3 śruby do dobrego zespolenia głowicy ze statywem

Statyw nie posiada możliwości zamocowania kolumny w poziomie.

Nogi posiadają regulowany 4-stopniowy kąt rozstawienia, blokowany specjalnymi zatrzaskami o dużej wytrzymałości,
    pracują z należytym oporem nie sprawiając nam trudności w ustawianiu statywu.
    Statyw można postawić bardzo nisko, praktycznie kładąc go.
    Każda z nóg pracuje niezależnie od pozostałych dając nam możliwość dostosowania się do bardzo zróżnicowanego terenu.

Klamry zatrzaskowe jak i same nogi pracują lekko i pewnie. Klamry posiadają możliwość korygowania pojawiających się z czasem luzów,
    a piankowe uchwyty na nogach zwiększają wygodę w użytkowaniu statywu, zapewniając pewny uchwyt podczas przenoszenia ciężkiego zestawu
    a także komfort pracy w niskich temperaturach.

Statyw wyposażony jest w regulowane stopki ze szpilkami i gumowymi nakrętko-nóżkami, dające większą stabilność na każdej nawierzchni.
    Gumowe zakończenia nóg o ułatwią pewne postawienie statywu na twardym podłożu,
    Podczas gdy po wkręceniu gumek na nóżkach ukazuje się kolec, który można wbić w miękkie podłoże.

W przypadku statywu Manfrotto taki dodatek trzeba dokupić oddzielnie co podnosi koszt zestawu o ok. 100PLN.

Kluczyk do wszelakich regulacji w komplecie ze statywem, mocowany na sprytnym uchwycie do nogi statywu.

Tyle wrażeń z pierwszego kontaktu ze statywem, natomiast czas pokaże jak się będzie sprawował w użytkowaniu.
    Może dobas skrobnie coś w wolnej chwili na temat eksploatacji.
    Myślę że mogę go polecić z czystym sumieniem jako dobry zakup.

Co do głowicy to już naprawdę indywidualne potrzeby kierują tym wyborem.

Specjalne podziękowania dla dobasa za skierowanie mojej uwagi na tą markę.

Pozdrówka!

Fotografie wykorzystane do zilustrowania tego opisu nie są moją własnością.
    Zostały pobrane z zasobów sieciowych ogólnodostępnych w intenecie
    i nie są wykorzystywane w celach zarobkowych.
    W przypadku jakichkolwiek roszczeń zostaną zastąpione produkcją własną.
    Tekst artykułu jest moją własnością i nie może być rozpowszechniany w żaden sposób
    w części lub w całości bez zgody autora.

Oleryk
    Gość
    No, specjalnie mobilne to to nie jest.
    Kilka lat temu miałem frotkę 055, któryś ze starszych modeli i głowicę, którąś z serii 488.
    Dobre to było ale stalo w domu bo nigdy nie chcialo mi sie ustrojstawa targać na plecach
    GoldPhoto to to samo, tylko taniej.
    Teraz kupiłem Sherpę 600R i mam lekko a stabilności wystarczy.

Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Oleryk
    No, specjalnie mobilne to to nie jest.
    Kilka lat temu miałem frotkę 055, któryś ze starszych modeli i głowicę, którąś z serii 488.
    Dobre to było ale stalo w domu bo nigdy nie chcialo mi sie ustrojstawa targać na plecach
    GoldPhoto to to samo, tylko taniej.
    Teraz kupiłem Sherpę 600R i mam lekko a stabilności wystarczy.
    No to dawaj refleksje na temat użytkowania!
    Ludziom brak konkretów na ten temat. Wiem bo sam szukałem

W Sherpie nie pasowała mi głowica na wyposażeniu. Zależało mi na kulowej z dodatkową osią i podziałką do panoramy.
    Więc szukałem tylko nóg, bo co mi po głowicy która i tak kurz będzie tylko zbierać.

A tak na marginesie, porównałeś parametry 600R i YH324C???
    Bo jak tak na szybko zerknąłem, to tylko minimalnie wagą się różnią - Sherpa-2.1, GoldPhoto-2.4.
    Poza tym bardzo podobne rozmiary po złożeniu, więc i mobilność taka sama

Przy czym jeśli do swojego dołożysz metalowe kolce w nogi, drugą zatyczkę z gwintem w kolumnę,
    zatrzaskowy system rozkładania nóg itp. to troszkę waga też podskoczy, nie wspominając o cenie (kolce ok.100PLN)

Nie żebym się czepiał (uchowaj... bo są to zupełnie inne produkty) ale to są detale na które ja akurat zwracałem uwagę przed zakupem.
    Ale w tym momencie wydaje mi się że 600R jakby z troszkę innej półki jest.

Ale, co tam... Zapodaj lepiej jakiś opis-teścik.

Pozdrówka!

Oleryk
    Gość
    Nie będe testował tylko używał
    Jeśli chodzi o stabilność, to frotka to on nie jest ale mnie chodzilo o wagę.
    Twoje GF waży niewiele mniej, bez głowicy, dolóż ją to będzie trochę więcej
    Mam 47 lat i dla mnie liczy się każde pół kilograma mniej.
    Mnie też nie za bardzo pasuje głowica, nie chodzi o to, że nie jest kulowa ale o to, że nie ma oddzielnych trezch pokręteł do regulacji każdej plaszczyzny.
    No ale coż zrobić, takie sa kompromisy

Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie będe testował tylko używał
    Jeśli chodzi o stabilność, to frotka to on nie jest ale mnie chodzilo o wagę.
    Twoje GF waży niewiele mniej, bez głowicy, dolóż ją to będzie trochę więcej
    Mam 47 lat i dla mnie liczy się każde pół kilograma mniej.

Wojtek, ja cię w zupełności rozumiem.
    Może i ja za jakiś czas zerknę w stronę karbonowych - bo lżejsze.
    Moim faworytem został Manfrotto.
    Ale w danym momencie liczę każdy grosz, a skoro mogę mieć "Manfrotto inaczej" za sporo mniejsze pieniądze, to po co przepłacać.
    Zresztą dobas dość pozytywniego go ocenił, a katował go na Spitsbergenie.

Mnie też nie za bardzo pasuje głowica, nie chodzi o to, że nie jest kulowa ale o to, że nie ma oddzielnych trezch pokręteł do regulacji każdej plaszczyzny.
    No ale coż zrobić, takie sa kompromisy
    No niestety, dla mnie tu nie ma kompromisów.
    Dobra głowica to podstawa komfortu pracy - ustawiasz tak jak potrzebujesz i blokujesz jednym ruchem, jednym pokrętłem.
    A jak mnie najdzie gdzieś na panoramkę - no problem, od tego jest dodatkowa oś z podziałką i blokadą - taka jest Manfrotto 488RC2.
    I do tego nieduża, kompaktowa, swoje waży bo full metal.
    A no właśnie ile to waży.

No i mały update co do wagi.
    Jako że jest spora rozbieżność w parametrach podawanych przez sprzedawców,
    postanowiłem sprawdzić to osobiście.
    Postawiłem na wagę i wyszło że:

- statyw GF YH324C waży 2.3 kg
    - głowica Manfrotto 488RC2 waży 0,6 kg i 0,64kg z płytką szybkiego mocowania.
    A niektórzy sprzedawcy podają jej wagę 0,86 kg - i weź się tu takim zasugeruj

Pozdrówka!