@jkr - dlaczego utrudniam? Chcę robić zdjęcia z rozmytym tłem, a z tego co się już dowiedziałem, to do tego trzeba jasnego obiektywu o przysłonie minimum 1.8 i takiego czegoś szukam, to odnośnie pytania Helmutha.
@jkr - dlaczego utrudniam? Chcę robić zdjęcia z rozmytym tłem, a z tego co się już dowiedziałem, to do tego trzeba jasnego obiektywu o przysłonie minimum 1.8 i takiego czegoś szukam, to odnośnie pytania Helmutha.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
No ok, chociaż nie orientuję się który producent jest polecany. Z początku myślałem o tym obiektywie https://saturn.pl/foto-i-kamery/obie...1-8-et-m4518-2, ale właśnie kolega podpowiedział mi przejściówki i adaptery, że wyjdą taniej. Szczerze to nie wiem, jaka ogniskowa. Mogę tylko powiedzieć, że głównie fotografuję przyrodę, robaki, kwiaty. I chciałbyś uzyskać rozmyte tło.
Póki co nie wiem, czym się różni cyfrowy od analogowego. Nawet nie wiem, jakie są moje obiektywy z tego bezlusterkowca... Myślę o używanym.
mnemo jeżeli możesz to póść głuchego do mnie, a ja oddzwonię
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
A jeszcze zapytam z takiej beczki - jaka firma jest dobra? Bo nie wiem, na jakiej się skupić, aby poszukać obiektywu, żeby potem pomogliście mi dobrać adapter? Patrzyłem na coś takiego pod kątem przysłony https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/...l-if-nikon-2-1
Ostatnio edytowane przez mnemo ; 16.05.16 o 17:17
Może trochę uporządkuje to o co pytasz Mnemo. Myślę, że pewne rzeczy związane z obiektywami ogarnąłeś, ale lepiej będzie wyjaśnić to od podstaw.
Obiektywy jakie możesz bezpośrednio, bez kombinacji podpiąć do E-PL5 to obiektywy mikro 4/3, np. taki jak znalazłeś mZD 45 f/1.8. Aparat i obiektyw mają tzw. bagnet, czyli mechaniczne złącze. W tym wypadku jest to bagnet pod nazwą mikro 4/3. Są też obiektywy manualne, bez AF, ale dedykowane do bagnetu mikro 4/3. Produkuje je np. Samyang. Wspomnę tylko o tej firmie, bo chyba zależy Ci na tym by kupić coś taniego. Ale tutaj o czymś tanim trudno powiedzieć. 1000 zł to taka granica, gdzie jasny obiektyw trudno dostać za mniejsze pieniądze, jeśli ma być nowy.
Są też inne obiektywy nie przeznaczone dla E-PL5, np. typu M42 (kojarzone z aparatami Zenit), Zuiko (obiektywy od analogowych aparatów Olympusa), Minolty (obecnie Sony, ale w tym wypadku chodzi o stare obiektywy) i wiele innych. Pewnie dowiedziałeś się, że to tańsza opcja od kupowania obiektywów dedykowanych mikro 4/3.
Wszystkie one są obiektywami manualnymi, zwanymi też analogowymi. Nie mają AF czyli Auto Focusa, automatycznego ustawienia ostrości. Ostrość ustawiamy na oko na ekranie aparatu lub w wizjerze, jeśli taki posiadamy (do E-PL5 można dokupić osobny wizjer elektroniczny).
Wszystkie obiektywy dedykowane do innych aparatów niż Olympus z serii mikro 4/3 (np. E-PL5) podłączamy przez przejściówkę. Kupujemy ją osobno i musimy ją dobrać tak by pasowała z jednej strony do aparatu, a z drugiej do konkretnego bagnetu obiektywu. Bagnet M42, to w zasadzie gwint. Obiektyw wkręcamy w aparat (lub przejściówkę). Zuiko ma bagnet zatrzaskowy, podobny do mikro 4/3, ale to nie to samo. Podobnie jest z Minoltą. O reszcie obiektywów nawet nie wspominam teraz by nie namieszać.
No właśnie, zależy Ci na jasnym obiektywie by możliwie najlepiej rozmywał tło. Nie wchodząc w żadne szczegóły w tej chwili, bo wydaje mi się, że chcesz zobaczyć jak to będzie, najlepszą opcją do wypróbowania będzie kupienie obiektywu Zuiko 50 f/1.8. Dostaniesz go w cenie do ok. 100 zł. Na portalach aukcyjnych sprawdzić go możesz tylko po zdjęciach. Jeśli są zwróć uwagę czy soczewki przednia i tylna są w miarę czyste. Czasami jest zdjęcie pokazujące obiektyw na wskroś. Można ocenić czy nie ma w środku jakiś paprochów, ale za bardzo się tym nie przejmuj. Przeważnie są czyste i zadbane.
Do tego obiektywu znajdź przejściówkę OM-mikro4/3, np. taką http://allegro.pl/firmowy-adapter-mi...793080538.html.
I to wszystko czego potrzebujesz by zacząć przygodę z rozmytym tłem za małe pieniądze. Jak okrzepniesz to zaczniesz szukać ciekawszych obiektywów stałoogniskowych, szerokokątnych, teleobiektywów, etc.
---------- Post dodany o 20:49 ---------- Poprzedni post był o 20:43 ----------
Są jeszcze takie: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiekt...mc-cs-mft.html
Dobierając obiektyw skup się na tym by pasował do E-PL5. Ten którego link podrzuciłeś jest do Nikona.
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie. Ja zrozumiałem, że dzięki przejściówce pasuje każdy obiektyw. Zastanawiam się tylko czemu ten Zuiko 50 f/1.8 nowy kosztuje 1300zł a używany tylko 100? To prawda, szukam tańszego rozwiązania, bo jest różnica dać te 150zł z przejściówką a 1300...
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA