Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 172

Wątek: Odyn - rozmyty pies

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    MB1 trafiłeś w sedno, mnie też koledzy wybili artyzm z głowy i zdaję sobie sprawę, że zbyt ostra krytyka potrafi zniechęcić. Jestem pełen podziwu dla kol helmutha, że z taką cierpliwością doradza początkującym. Jako początkujący masz wielką zaletę, słuchasz i szybko się uczysz. Z drugiej strony musisz zrozumieć kol Sawę, zapewne chciał Ciebie zmobilizować byś osiągnął lepsze wyniki i wątek utrzymał się dłużej niż dwa tygodnie. Jeżeli pojawiać się będą zdjęcia tylko Odyna to pewnie niebawem nikt tutaj nie zajrzy. Dla początkujących polecam książkę Kelbiego 200 ujęć czy jakoś tak. Można zaoszczędzić dużo czasu, inni natrafili na podobne problemy na początku fotografowania on opisał jak sobie z nimi poradzić. Pozdrówka
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    "Nieartystyczne zdjęcia, uczę się, a zamieszczone zdjęcia są jedynie poglądowe i służą do wytknięcia błędów w technice fotografującego, dlatego proszę nie oceniać artystycznej warstwy zdjęcia"
    calkowicie popieram powstanie

kupilem dwie ksiazki, jestem w trakcie uczenia i czytania
    Ekspozycja bez tajemnic
    Fotografia bez tajemnic
    obie napisane przez Bryan Peterson
    Ostatnio edytowane przez MB1 ; 20.04.16 o 10:27

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    cześć MB1,

Nie ma co się tak zapowietrzać na słowa krytyki - kto wie, może z czasem dusze artysty odkryjesz albo chociaż stanie się to twoim hobby, nie zamykaj się na nowe możliwości

Zdjęcia umieszczasz na publicznym forum - wiec się nie dziw, że się ktoś (nawet, taki jak ja) nimi zainteresuje i je ktoś oceni - przykro mi, jeśli nie jest to zgodne z Twoimi oczekiwaniami, w których jak rozumiem chciałbyś aby wytykano Ci tylko błędy techniczne - ok, rozumiem to i mogę się w innych tematach nie wypowiadać, ale ...
    - Czy kadrowanie to tylko kwestia techniczna zdjęcia?
    - Czy zawartość kadru to kwestia artystyczna?

Te i inne pytania nasuną Ci się z każdym kolejnym zdjęciem Ja traktuję to bardziej 'rzemieślniczo' - i pozwoliłem sobie na taki komentarz i stawianie wyzwań - gdyż już dziś uważam, ze zdjęcia Odyna są ciekawsze, niż innych początkujących wrzucających na dzień dobry kwiatki, kaczki, wiewiórki czy nawet pieski, ba nawet wielu wieloletnich pstrykaczy.
    Mój post to 124 w wątku, sporo się już wydarzyło, a ja wśród Twoich zdjęć dostrzegam konsekwencję oraz naprawdę dostrzegam jakość, wystarczy przeczytać o Twoich rozterkach a potem zobaczyć ostatnie zdjęcia

Piszesz, że odbiorcy nie interesują się tłem, ekspozycją, ładnym kadrowaniem czy tłem - lecz interesuje ich sam pies, jego kątowanie/strzyżenie - tymczasem robisz 'nosek' Odyna, Odyn w piasku, Odyn na dywanie, Odyn za chaszczami ... i to są udane zdjęcia, czy przedstawiają strzyżenie lub kątowanie - nie wiem (ale dzięki temu wątkowi sprawdziłem co to jest ) ale zgodnie z Twoim założeniem - tło/ekspozycja/kadrowanie nie powinny Cię już obchodzić.

Moja radą na twoje rozterki odnośnie krytyki (nawet tak bezceremonialnej i mało konstruktywnej jak moja) jest : Jeśli chcesz porady - to wrzucaj te nieudane kadry i pytaj jak skorygować, osoby z forum - nawet takie jak ja, wbrew pozorom - są życzliwe i pomogą.
    Jak piszesz - problem masz z pomieszczeniami, z przeszkadzająca lampą itp. - pokaż zdjęcia, powiedz jakie miałeś ustawienia, a jakie były warunki - ktoś coś zasugeruje i pomoże

Powodzenia !

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ostatnie zdjecie z serii Odyn
    chwila wieczornej zabawy przy drinku

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	21a.jpg
Wyświetleń:	167
Rozmiar:	276,6 KB
ID:	172302

pzdr

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MB1 Zobacz posta
    ostatnie zdjecie z serii Odyn
    chwila wieczornej zabawy przy drinku

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	21a.jpg
Wyświetleń:	167
Rozmiar:	276,6 KB
ID:	172302

pzdr
    Fajny żart, lecz z wykonaniem nieco gorzej.
    Po pierwsze primo rzuca się bardzo w oczy cień pod łapami psa, czyżby tylko spody łap rzucały cień?
    Po drugie (też primo) Prawa noga osoby na zdjęciu nienaturalnie styka się z podłożem.. Tam by pasowało zrównoważyć oświetlenie, może jakimś dorobionym cieniem...

Dużo w swej pracy jak i tu na forum posługiwałem się fotomontażem - z różnym skutkiem, ale najważniejsze - jakość obróbki, dokładność! dają pożądany, naturalny efekt.
    Powodzenia
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Ale to nie ma być fotomontaż "art", tylko taki zwykły, poglądowy...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Ok, ale nawet jak na poglądowy, to cień pod podniesioną łapą jest jeszcze bardziej bez sensu niż ten pod trzema pozostałymi W sumie fajny pomysł i wykonanie prawie fajne
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Ale to nie ma być fotomontaż "art", tylko taki zwykły, poglądowy...
    A w poglądowym nie obowiązują reguły?
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Skoro autora nie interesują "poprawne ekspozycje czy ciekawe tlo lub ladne kadrowanie", to cienie pod łapami pewnie też

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Skoro autora nie interesują "poprawne ekspozycje czy ciekawe tlo lub ladne kadrowanie"
    proponowalbym czytac ze zrozumieniem, napisalem ze moich odbiorcow zdjec nie interesuje...
    dla mnie informacje i wskazowki jakie otrzymalem na tym forum byly przydatne i bede staral sie je wykorzystywac

co do zamieszczonego zdjecia - jak pisalem luzna zabawa przy drinku
    cien pod lapkami, fakt smieszny
    Ostatnio edytowane przez MB1 ; 21.04.16 o 11:48