Strona 168 z 173 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168169170 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.671 do 1.680 z 1728

Wątek: barmichal76 - moje fotografie

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Pewnie tak barmichale76 - będziesz musiał wypalić sobie piętno samodzielnie!

Ale czy nie intrygują Cię - Antaresie - w tym obrazie krzyżujące się linie ścieżek, relacja dwóch par - jednej pieszo, drugiej na rowerach, akurat w jednej linii? Jeszcze dodatkowo 'rzut spojrzenia' w kierunku oddalających się rowerzystów...
    Nie robi na tobie żadnego wrażenia sposób kadrowania, który prowadzi linie w obrazie (chodników, linie energetyczne oraz linię rytmicznych lamp) do jednego punktu, w centrum kadru, gdzieś w tym rozmazaniu?
    Moim zdaniem jest sporo rzeczy w tym obrazku, które mogą zwrócić uwagę odbiorcy ... Ale może rzeczywiście, to tylko artyzm, bez warsztatu.

Mocne, odważne kontrasty też potrafią zatrzymać. Mi doskwiera nieco ta ciemna chmura w PGR. :P
    Diorama - faktycznie, to sam artyzm.

pozdrawiam,

pozdrawiam,
    A może trzeba by inaczej skadrować, nieostry sam przód i tył ale zbyt wiele ostrości w środku. Autor użył przysłony 2,8 a miał także zapewne dostępne 1,7? moze inne szkło. Może intensywniejsza obróbka....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A może trzeba by inaczej skadrować, nieostry sam przód i tył ale zbyt wiele ostrości w środku. Autor użył przysłony 2,8 a miał także zapewne dostępne 1,7? moze inne szkło. Może intensywniejsza obróbka....
    apezecie, nie wiem jaki kadr masz na myśli, ale jeśli chodzi o wartość f - myślę, że przy tej odległości - to bez znaczenia, a to do czego się odnosisz - GO - to efekt filtra diorama/makieta, który właśnie tak działa, oszukując - niby tilt&shift, a tymczasem rozmycie software'owe jedynie...

pozdrawiam,

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Ale czy nie intrygują Cię - Antaresie - w tym obrazie krzyżujące się linie ścieżek, relacja dwóch par - jednej pieszo, drugiej na rowerach, akurat w jednej linii? Jeszcze dodatkowo 'rzut spojrzenia' w kierunku oddalających się rowerzystów...
    Nie robi na tobie żadnego wrażenia sposób kadrowania, który prowadzi linie w obrazie (chodników, linie energetyczne oraz linię rytmicznych lamp) do jednego punktu, w centrum kadru, gdzieś w tym rozmazaniu?
    Zazdroszczę takiego odbioru. Do mnie jakoś nie bardzo to trafia. To tak trochę w stylu co autor wiersza chciał wyrazić a czasem po prostu tylko rym mu spasował. Twoja interpretacja jest ciekawa ale mam świadomość, że artystycznego odbioru foto trzeba się uczyć. Tak właśnie powinno być - zdjęcie super bo...... Wtedy tacy laicy jak ja mogą się czegoś nauczyć.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Nie, filtr art Olka - diaporama
    No to sobie teraz przeje......, przyznać się tutaj do takiego świętokradztwa?! A FEEEEEEEE!!!. Mnie się podoba
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    apezecie, nie wiem jaki kadr masz na myśli, ale jeśli chodzi o wartość f - myślę, że przy tej odległości - to bez znaczenia, a to do czego się odnosisz - GO - to efekt filtra diorama/makieta, który właśnie tak działa, oszukując - niby tilt&shift, a tymczasem rozmycie software'owe jedynie...

pozdrawiam,
    Pewnie tak jest jak piszecie. Obaj. Dla mnie ten efekt jest nieco słaby, podział kadru zbyt formalny, głowny punkt obrazu nazbyt centralny. W sumie moje, zaznaczam moje odczucie po obejrzeniu - słabe.
    Ze wszystkich filtrów od Olka których używałem przypadła mi do gustu tylko dramatyczna tonacja.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    dramatyczna tonacja.
    Chcesz też popaś w niełaskę? Chociaż w Twoim przypadku będzie tutaj o to trudno - musiałbyś się dobrze postarać. Ale fakt DT jest najlepsza
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

barmichal76
    Gość
    Łoo matko, człowiek śpi, a tu goście

Pewnie tak jest jak piszecie. Obaj. Dla mnie ten efekt jest nieco słaby, podział kadru zbyt formalny, głowny punkt obrazu nazbyt centralny. W sumie moje, zaznaczam moje odczucie po obejrzeniu - słabe.
    Ze wszystkich filtrów od Olka których używałem przypadła mi do gustu tylko dramatyczna tonacja.
    Kadrowałem w taki, a nie inny sposób umyslnie - mam na myśli pionową alejkę przecinającą zdjęcie dokładnie na pół w pionie. Oryginalnie kadr również alejkę z rowerami miał dokładnie na środku - filtr diorama nie pozwala na ustawienie strefy ostrości gdzie indziej niż w połowie wysokości. Żeby jednak podbyć się zbytniej symetrii dół ciachnąłem.

Odnośnie dramatycznej tonacji to moja obróbka w tym zdjęciu to tak mniej więcej podwójnie zastosowana dramatyczna tonacja, jesli chodzi o agresywność, zwłaszcza kontrast.

Cytat Zamieszczone przez Antares Zobacz posta
    Zazdroszczę takiego odbioru. Do mnie jakoś nie bardzo to trafia. To tak trochę w stylu co autor wiersza chciał wyrazić a czasem po prostu tylko rym mu spasował. Twoja interpretacja jest ciekawa ale mam świadomość, że artystycznego odbioru foto trzeba się uczyć. Tak właśnie powinno być - zdjęcie super bo...... Wtedy tacy laicy jak ja mogą się czegoś nauczyć.
    Tak - na Sawę możesz zawsze liczyć jeśli chodzi o uzasadnienie. Oczywiście nie twierdzę, że to świetne zdjęcie. Bardziej zabawa, mając w pamięci TO zdjęcie. Wiem, że efekt uzyskany zupełnie inaczej i duuuuużo lepszy niż mój, ale co tam

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    No to sobie teraz przeje......, przyznać się tutaj do takiego świętokradztwa?! A FEEEEEEEE!!!. Mnie się podoba
    A co, taki comming out - też robię jpg i to przerobione przez aparat. Kto nie robi, niech pierwszy rzuci...

Moim zdaniem jest sporo rzeczy w tym obrazku, które mogą zwrócić uwagę odbiorcy ... Ale może rzeczywiście, to tylko artyzm, bez warsztatu.

Mocne, odważne kontrasty też potrafią zatrzymać. Mi doskwiera nieco ta ciemna chmura w PGR. :P
    Diorama - faktycznie, to sam artyzm.

pozdrawiam,
    Całkowicie zgadzam się odnośnie chmury. Była sama w sobie dostatecznie ciemna by ją dodatkowo przyciemniać i winietą jeszcze potraktować.
    Kadrowania będę bronił - dzięki Sawa za wsparcie. Filtr "śmieszny".

Dzięki za odwiedziny i sorry, że podczas Waszej rozmowy... spałem

barmichal76
    Gość
    Wybrałem się po raz kolejny na spacer do stacji Radegast. Mam trzy kadry - żaden w wersji ART wszystko jak Pan Bóg przykazał z RAW wołane

447-449

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4260017-Edit.jpg
Wyświetleń:	780
Rozmiar:	366,2 KB
ID:	172819

Nazwa:	P4260007-Edit-Edit.jpg
Wyświetleń:	792
Rozmiar:	337,8 KB
ID:	172820

Nazwa:	P4260003-Edit-2.jpg
Wyświetleń:	864
Rozmiar:	332,4 KB
ID:	172821

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Podoba mi się ta trójka zdjęć. Kadry i obróbka świetne jak dla mnie.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Podoba mi sie cala wrzuta ze stacji Radegast.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO