Strona 146 z 739 PierwszyPierwszy ... 4696136144145146147148156196246646 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.451 do 1.460 z 7388

Wątek: Macro - praca zbiorowa

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    W dzisiejszym odcinku znów kwietnik - tym razem młodziutki. Upolował krewniaka krzyżaka - nalistnika zielonego:

756.

757.

758.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    745 i 746 misię - bardzo.
    Pozdrawiam.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Dzięki za komentarz - i kontynuuję tematykę pająków-kanibali. Dziś Philodromus (prawdopodobnie samica Philodromus dispar) wysysający upolowanego krzyżaka zielonego. Sądząc po stanie odwłoka ofiary trafiłem bliżej końca niż początku posiłku.

759.

760.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Kolejne dwa pająki - młody kwietnik z ofiarą:

761.

i zdjęcie z historyjką...
    Szukając podczas spaceru motywu zauważyłem na liściu krzaka dwa ciemne punkty - po przyjrzeniu się stwierdziłem, ze jest to mały pluskwiaki ustawiony za nim w linii pająk (jak się później dowiedziałem, prawdopodobnie z gatunku Dictyna uncinata). Wyglądały tak, jakby zamarły nagle w bezruchu podczas pościgu pająka za pluskwiakiem. Uznałem, że ustawienie jest na tyle ciekawe, że warto im zrobić zdjęcie. Pozycja uniemożliwiała poprawne oświetlenie zatem (jak zresztą często postępuję) obciąłem gałązkę z liściem by ją ustawić w korzystniejszej pozycji. Niestety podczas obcinania modele się spłoszyły i rozdzieliły się - po chwili zresztą pluskwiak salwował się ucieczką z liścia. Cóż... pech - jedna więcej niewykorzystana szansa na fajne zdjęcie, zacząłem się zastanawiać, czy warto zrobić zdjęcie samemu pająkowi. A on w tym czasie przeszedł na ogonek liścia, podniósł leżącą tam mszycę (już martwą - zapewne uprzednio upolowaną) i zaczął ją wysysać. Zatem - jednak szansa na fajne zdjęcia nadal była - i spróbowałem ją wykorzystać - efekt poniżej:

762.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    W dzisiejszym odcinku młoda zażartka wysysająca mszycę (też zreszta jeszcze malutką we wczesnym etapie rozwoju):

763.

764.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    W dzisiejszym odcinku - młody Tibellus oblongus z ofiara:

765.

- ślizgun wysysający odwłok jakiegoś pająka. Sam odwłok - gdyż stylik łączący głowotułów z odwłokiem pękł i reszta ciała nieszczęsnej ofiary odpadła:

766.

767.

- i kwadratnik - lub jakis jego bliski krewniak - posilający się niezidentyfikowaną muchówka:

768.
    Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria
    ile brutalności w tym wątku
    ciekawe "momenty" pokazujesz. 758 bardzo mi się podoba
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Doskonale foty wszelakich robali.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Sceny mordu jak zwykle pierwszorzędne
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Dzięki za komentarze!

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    ile brutalności w tym wątku
    Cóż... przyroda jest bardzo brutalna. Jest jednak jedna różnica między światem zwierząt a światem ludzi - drapieżnik zabija by przeżyć. Aby on mógł się najeść ofiara musi stracić życie. Człowiek bardzo często zabija (najczęściej zwierzęta, aczkolwiek niekiedy również innego człowieka) dla znacznie bardziej błahych powodów.

Jako że pokazywane sceny robią wrażenie - pozostajemy nadal w tej samej tematyce. W trakcie wykonywania ślizgunowi sesji fotograficznej podszedł do niego jakiś inny, mniejszy pająk. ślizgun natychmiast zaatakował i... udało mi się moment ataku uchwycić na zdjęciu:

769.

By nie zanudzić Was pająkami - dziś dla odmiany ważka zjadająca schwytaną ofiarę. A że ofiara malutka - zrobiłem jedzącej ważce portret.

770.

771.

A następnych dwóch - nie jestem pewien, czy już kiedyś tu nie pokazywałem, ale przy ilości wstawionych zdjęć zaczynam już tracić nad tym kontrolę, a same zdjęcia uważam za warte pokazania - drapieżny pluskwiak Arma custos niosący upolowanego pętlaka czteropaskowego:

772.

773.
    Pozdrawiam!