Strona 74 z 102 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1020

Wątek: Pełne wersje oprogramowania za free

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    Gdzie mogę ustawić TIFF 16 bit w Zonerze?
    Na zakończenie obróbki w Edytorze, wybierasz z Menu: File > Save as.
    Pokaże się okno z pytaniem o nazwę i typ zapisanego pliku (lista rozwijana), wybierasz tif i Zapisz
    Otwiera się okno z porównaniem zdjęcia przed i po zapisie. Klikasz Depth color, z listy rozwijanej wybierasz Truecolor (24 lub 48bit, da koloru nie ma 16bit) i klikasz Apply. W ten sposób zapisujesz tifa.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Na zakończenie obróbki w Edytorze, wybierasz z Menu: File > Save as.
    Pokaże się okno z pytaniem o nazwę i typ zapisanego pliku (lista rozwijana), wybierasz tif i Zapisz
    Otwiera się okno z porównaniem zdjęcia przed i po zapisie. Klikasz Depth color, z listy rozwijanej wybierasz Truecolor (24 lub 48bit, da koloru nie ma 16bit) i klikasz Apply. W ten sposób zapisujesz tifa.
    W Zonerze to 24 i 48 bit. odpowiada 8 i 16 bit. w programach Adobe (i nie tylko zresztą). To to samo. Jak zapiszesz w Zonerze z głębią 48 bit. PS czy PSE w informacjach pliku pokaże 16 bit.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 29.03.16 o 21:41
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    Sugerowana kolejność obróbki używając NIK:
    Od tego własnie zawsze starałem się uciec: "sugerowana kolejność obróbki". Przypomniałem sobie nagle dlaczego zrezygnowałem z Nika jeszcze na etapie LR 2. Zwłaszcza, że kolejność obróbki zahacza o funkcje, które powinny być w jednym programie, a nie 4 kolejnych.

Ale generalnie nie jestem przeciwny filtrom .

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Ja tam tej sugerowanej kolejności nie biorę wcale do głowy. Podstawowa obróbka u mnie w LR. Jak będę korzystał z tych wtyczek to raczej z jednej góra dwu dla danego zdjęcia.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Pisałem wcześniej, że korzystam z tych wtyczek, więc dopiszę, że nie jest to program w których głównie obrabiam zdjęcia. To tylko dodatki i korzystam w takim zakresie jaki mi pasuje. Czasem więcej, czasem mniej. Nie bardzo widzę obróbkę tylko w tym programie. Tam nie ma możliwości stosowania masek, zaznaczania tego co chce się osiągnąć. Każda operacja odnosi się do całego zdjęcia a to nie jest korzystne w każdym zdjęciu.
    Program bardzo polecam, ale korzystać trzeba z umiarem.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    ... Każda operacja odnosi się do całego zdjęcia a to nie jest korzystne w każdym zdjęciu...
    Można też dokonywać lokalnych korekt (jak np. jasność, kontrast, nasycenie, struktura, cienie, barwa ) tylko na fragmencie zdjęcia przy pomocy tych tzw. punktów kontrolnych np. w wtyczce Viveza2. W Color Efex Pro 4 można punktami kontrolnymi maskować zastosowany efekt na danym fragmencie (czy wielu fragmentach) zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 29.03.16 o 23:14

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    U mnie nr 1 jest Lightroom i w nim głównie obrabiam zdjęcia a dodatkowo posiłkuję się programami PSE, Fotor i PrefectEfects ON1 który jest genialny - często firma udostępnia darmo starsze wersje i warto!! go pobrać.

Z NIK miałem tylko Viveza bo wszystkie wtyczki były płatne.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Z ciekawości, jeśli obrabiasz w LR to do czego wykorzystujesz pozostałe programy?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Z ciekawości, jeśli obrabiasz w LR to do czego wykorzystujesz pozostałe programy?
    Co prawda nie robię tego w LR ale w PS. To bardzo podobne programy.
    PS służy mi do pracy nad zdjęciem. W nim mam te wtyczki. Z tych wtyczek ( nie wszystkich) przygotowuję sobie kopię danego zdjęcia (mam to pod akcjami i trwa to kilka sekund).
    Zrobię sobie 5 rożnych fotografii plus fotografie podstawową, którą wywołuję w ACR (w którymś z wątków to pokazałem) i z nich korzystam nakładając zdjęcia na siebie regulując kryciem, stosując różnego rodzaju maski, odsłaniając te partie zdjęcia które mnie interesują za pomocą pędzla, filtra gradientowego (możliwości są wielkie)
    Jak jest potrzeba to wracam do której z wtyczek i jeszcze coś poprawiam. Ogranicza mnie moja wyobraźnia.
    Tak poskładane zdjęcia "dopieszczam" w PS i zapisuję do formatu jpeg.

---------- Post dodany o 08:19 ---------- Poprzedni post był o 08:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Można też dokonywać lokalnych korekt (jak np. jasność, kontrast, nasycenie, struktura, cienie, barwa ) tylko na fragmencie zdjęcia przy pomocy tych tzw. punktów kontrolnych np. w wtyczce Viveza2. W Color Efex Pro 4 można punktami kontrolnymi maskować zastosowany efekt na danym fragmencie (czy wielu fragmentach) zdjęcia.
    Dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałem że tak można
    Ostatnio edytowane przez A56 ; 30.03.16 o 08:22

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    LR to moja baza do jego katalogu importuję pliki prosto z karty w nim przeglądam zdjęcia i w nim są porządkowane po obróbce. Dlatego po otwarciu zdjęcia zawsze próbuję w nim je edytować i często to mi wystarcza.

Jeśli chcę coś więcej zrobić ze zdjęciem to używam pozostałych i tak:
    -PerfectEffects ON1 jest genialnym programem w którym mogę nie tylko zastosować jakiś efekt ale też po prostu wykonać pseudo HDR, poprawić kontrast, dodać lokalnie gradient czy wykonać jakąś operację typu maska. Bardzo polecam go wypróbować.
    -PSE jak i PS nie bardzo ogarniam ale i mało z niego korzystam - głównie używam do usunięcia jakiś większych niechcianych elementów, czasem warstwa.
    -Fotor to mały b. pomocny program którego używam głównie do prostej obróbki i eksportu JPG jak nie zależy mi na rezultacie - zwykle za jego pomocą przygotowuje pdf z fotografowanych dokumentów, zdjęcia na aukcje. Fotor daje też ciekawą konwersję zdjęcia do B&W, umożliwia wykonanie kolaży, ramek, wklejeniu tekstu.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)