Ostatnio edytowane przez ahutta ; 29.03.16 o 15:06
The question is, who cares?
Tak, jako External Editors wtyczki działają, tylko ten jedyny mankament - ale da się z tym żyć
Patrzyłem na propozycje upgrade'u - trochę szkoda tych 59$, zwłaszcza że program kupiłem w styczniu 2015. Chyba jednak pozostanę przy opcji External Editors.
Dzięki za pomoc![]()
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
Dziękuję wszystkim za instrukcję do podłączenia NIK do Zonera.
Gdzie mogę ustawić TIFF 16 bit w Zonerze?
---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------
NIK to jedno wielkie WOW, super. Jestem w szoku. Czy są sposoby, żeby w Zonerze załączyć ciąg filtrów? Czyli najpierw podostrzenie, następnie np. odszumienie itd.
Nie ma takiej możliwości aby jednocześnie używać wtyczki do odszumiania i wyostrzania. Po zastosowaniu jednej, otworzyć trzeba zdjęcie w drugiej.
Najlepiej jak najpierw w Zonerze otworzysz plik RAW dokonasz podstawowych korekt i przejdziesz do Edytora wybierając tam przykładową wtyczkę NIK Collection. Wtedy nie musisz się "martwić" o te bity.
Konwersja z 8 do 16bit może się przydać gdy masz tylko plik JPG, ale nie wiem czy Zoner akurat taką robi (porządkowałem dysk i usunąłem Zonera). Można wtedy ewentualnie taki plik JPG otworzyć w Zonerze i zapisać go jako 16-bitowego TIF-a . Następnie otworzyć go w Zonerze i obrabiać za pomocą tych wtyczek.
Edit.
Oczywiście pliki JPG także można obrabiać, ale jak to będzie taka powiedzmy bardziej intensywna obróbka to jakość może na tym stracić.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 29.03.16 o 21:03
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Sugerowana kolejność obróbki używając NIK:
https://support.google.com/nikcollec.../3000890?hl=en
Co ciekawe sugerują zaczynać od podostrzenia.
The recommended workflow for the Nik Collection is as follows:
1. If desired, apply Raw Presharpener using Sharpener Pro 3.
2. Apply noise reduction using Dfine 2.
3. Control color and light using Viveza 2.
4. Apply filter enhancements using Color Efex Pro 4.
5. Convert to black and white using Silver Efex Pro 2.
6. Apply output sharpening using Sharpener Pro 3.
Note: Analog Efex Pro 2 can be utilized at any point after Dfine 2. HDR Efex Pro 2 is best used immediately after Dfine 2.
---------- Post dodany o 21:05 ---------- Poprzedni post był o 21:03 ----------
Gdy zrobię w sposób przez Ciebie opisany obrabiam NIKiem RAWa?
Stara szkoła mówi, że na samaym początku obróbki należy usunąć szum aby nie degradował obrazu. NIK daje natomiast dwa programy wyostrzające i ten presharpener należy zastosować na samym początku.
cyt. za Google support:
"The recommended workflow for the Nik Collection is as follows:
1. If desired, apply Raw Presharpener using Sharpener Pro 3.
2. Apply noise reduction using Dfine 2.
3. Control color and light using Viveza 2.
4. Apply filter enhancements using Color Efex Pro 4.
5. Convert to black and white using Silver Efex Pro 2.
6. Apply output sharpening using Sharpener Pro 3.
Note: Analog Efex Pro 2 can be utilized at any point after Dfine 2. HDR Efex Pro 2 is best used immediately after Dfine 2."
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Tak, obrabiasz Rawa, jpgi słabe wychodzą, trzeba bardzo uważać. Tify całkiem fajnie się tym obrabia.
Sugerują zaczynać i zakończyć podostrzeniem. Tam są dwa rodzaje, dwie wtyczki, do wyostrzania.
Nie. NIK nie ma takiej możliwości aby obrabiać RAW. W Lightroom będąc na etapie wywoływania RAW-a chcąc skorzystać z wtyczki NIK program zapisuje to zdjęcie w wybranym formacie. Wybieram wtedy 16-bitowy TIFF i dopiero taki plik jest otwierany przez wtyczkę. Zonera jak pisałem już nie mam i dokładnie już nie powiem, ale będąc w Edytorze to już nie jest RAW.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg